Als je een kindje wilt, is er van alles waar je rekening mee moet houden. Is het huis groot genoeg voor een kindje? Hebben we genoeg geld om een veilig thuis voor het kindje te creëren? Hoe zorgen we ervoor dat het kindje komt? Zijn onze beiden lichamen vruchtbaar? Of als je op hetzelfde geslacht valt: kiezen we voor donorschap? Of adoptie? Of..? 

Het kan zijn dat, na tig keer proberen (op wat voor manier dan ook) het kindje maar niet komt. Je begrijpt niet goed waarom.

Je hebt al van alles geprobeerd, toch?

Maar heb je ooit al eens gekeken naar de energetische blokkades die er op het ontvangen van een kindje liggen? In deze tekst laat ik je zien hoé je de energetische blokkades in jezelf kenbaar kunt maken aan de hand van je menstruatiecyclus. 

Ik wil een theorie over de scheppende kracht van de menstruatiecyclus met je delen die de weg vrijmaakt voor het krijgen van wat je ten diepste wilt. Dit kan een kind zijn, maar het kan ook zijn dat je de weg vrijmaakt om volledig vrede te krijgen met dat je geen kind kúnt krijgen en dat je iets anders, enorm waardevols mag gaan doen. Het vraagt om een groot onderzoek, maar het is verdomde waardevol! Het zal je leven zinvoller en rijker maken.

Het is een uitgebreid verhaal (tip: print deze tekst!), maar als dit onderwerp je interesseert is het ongelooflijk levensverrijkend. Deze theorie heeft mijn leven veranderd. Eerder deelde ik dit verhaal alleen in coachingsessies en de online cursus Leren Scheppen die ik vorig jaar gaf, maar nu maak ik het openbaar.

Dit is een verhaal over energie, maar kom nou niet met het verhaal dat dat zweverig is
Energie is niet zweverig. Vraag een willekeurige natuurkundige of alles energie is en hij of zij zal het beamen.

Alles bestaat uit trillende, dansende deeltjes. Ons lichaam, een stoel, een keukenblok, alles heeft een bepaalde energetische golflengte; het danst op een bepaalde manier (de deeltjes dansen dicht bij elkaar of iets verder van elkaar af) waardoor het de vorm aanneemt die het heeft. 

Steeds meer komen we erachter dat zelfs onze gedachten en ons verdere innerlijk leven invloed heeft op de materie. Wat mij betreft is het een kwestie van tijd dat ook de medische wereld gaat inzien hoezeer ons innerlijk leven een rol uitmaakt van wat er in ons lichaam manifesteert. Als je zenuwachtig bent, krijg je buikpijn, word je misselijk, moet je plassen of ga je zweten. Waarom zou het lichaam dan ook niet op iets ingewikkeldere symptomen weerspiegelen wat er in je afspeelt?  

 

Jij raakt maar niet in verwachting… Een energetische kijk op een (tot nu toe) onvervulde kinderwens:

Als een kindje niet komt en je wilt het wel heel graag, kan dat energetisch gezien komen doordat jouw (innerlijk) leven op dit moment nog niet zo geschapen is/ gecreëerd is, dat het kindje daadwerkelijk kán komen.

 

Je kunt het misschien zo voorstellen:
Jouw kindje heeft misschien een hele andere energetische golflengte dan de energie die jij en je partner gecreërd hebben voor jullie huidige leven. Het kindje komt pas als de golflengte die je huidige leven aanneemt, aansluit op wat hij of zij vibreert. Het wacht geduldig tot jij (en jullie) je huidige golflengte veranderd hebben.

 

Jij en je partner zijn bijna *nsync, maar misschien nog niet babywise: voor een baby.

 

Hoe maak je jouw (innerlijk) leven babyklaar?
Hoe je jouw energie verandert is door met bepaalde levensthema’s te werken die nu het meest pijn doen in je leven.

 • Waar hapert het?
 • Waar stagneert de levensenergie die wil stromen?
 • Waar is ‘de dood’ in je leven; iets dat mag ophouden, mag veranderen, zodat er ‘nieuw leven’ kan komen? (Hier ga ik later dieper op in.)

Er zijn misschien wat onopgeloste zaken in je leven op dit moment die de komst van de baby tegenhouden. De baby wacht geduldig tot jij en jullie zo gegroeid zijn tot een niveau waar de baby op wil en kan aanhaken.

 

Hoe kom je erachter aan welke levensthema’s je kunt werken?
Onze menstruele cyclus: hét biologische proces dat inzicht geeft in onze vruchtbaarheid, toont meer aan dan buikkrampen, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen en een zucht naar zoetigheid. Of die enorme drang naar woesteknoeste seks als je je in de week van vruchtbaarheid begeeft.

 

 

Iedere fase van de cyclus heeft zijn eigen functie en wil jou helpen met het scheppen van wat je maar wilt.

Letterlijk gezien kan dit een baby zijn, maar je kunt ook denken aan het verwezenlijken van projecten, bijvoorbeeld. (Maar ik houd het in deze tekst op het willen ontvangen van een kindje.)

Het kan een zeer spiritueel proces zijn, als je hiervoor kiest.

 

Het wonder van de PMS
De PMS heeft als biologische functie om het lichaam voor te bereiden op het loslaten van het niet bevruchtte eitje. Maar spiritueel gezien heeft het als functie om thema’s aan het licht te brengen die voor de stagnatie zorgen in jouw vruchtbaarheid. Ook dit is onderdeel van een groter loslatingsproces.

Je voelt je angstiger, je hebt chaotische gedachten, je maakt je meer druk dan normaal. Herkenbaar?

 

 

Je kunt jezelf afvragen waar jij aan denkt tijdens de PMS. (Dit kan iedere PMS anders zijn.) Dit zijn de levensthema’s die voor stagnatie zorgen in jouw kinderwens. 
Belangrijk! De leventhema’s die in je opkomen, hoeven niet allemaal direct iets met jouw kinderwens te maken te hebben! Het kan van alles zijn! Werk, geld, uiterlijk, vriendschap, de relatie met je familie, een ex die door je hoofd spookt…

Vragen die je aan jezelf kunt stellen tijdens je PMS:

 • Waar ben ik angstig over?
 • Waar maak ik me meer druk om dan anders?
 • Waar gaan mijn malende gedachten precies over?

Je kunt tijdens de PMS jouw thema’s puntgewijs opschrijven. Je hoeft er verder niets mee te doen. Neem alleen waar. Echt iets doorvoelen of rijke inzichten krijgen, hoeft in deze fase nog helemaal niet! Luister, aanschouw, je emoties en je gedachten willen iets aan je vertellen. Je mág in deze fase geoorloofd knettergek zijn.

Het is shit, maar treat yaself with a lil’ luv en alles komt goed, schatje.

 

Het wonder van de menstruatie
Tijden de menstruatie laat je lichaam het eitje en de opgebouwde baarmoederwand los. Fysiek laten we los, dus emotioneel mogen we dit ook doen. Het lichaam toont ons de weg!

Loslaten betekent niet dat je tegen jezelf zegt: ik laat het los! En dat het dan, op een magische simsalabim-wijze ook echt losgelaten is.

Nee, loslaten betekent in meer ontspannenheid in de levensthema’s zitten waar je pijn in voelt. 

 

Ontspannenheid kan je creëren door bijvoorbeeld te schrijven over wat je dwars zit. Schrijven maakt al het onzichtbare dat in je leeft, zichtbaar en opent ruimte voor inzichten.

Want niet alleen ben je van beneden open, ook ben je in deze tijd open om hogere inzichten van bovenaf te ontvangen. (Dit heb ik geleerd van menstrual awareness antropologe Iris Josephina. Coolste chick ooit, als je het mij vraagt.) 

Inzichtvragen die je jezelf tijdens de menstruatie kunt stellen:

 • Als ik kijk naar mijn opschreven levensthema’s, één voor één, welke doet mij het meest pijn? (Daar mag je als eerst aan werken, deze vraagt het om het meeste aandacht.)
 • Wat mag sterven in dit thema om nieuw (metaforisch) leven toe te laten? Is er iets dat ik aan het verdringen ben..? <- spannende vraag. 
 • Waar zwijg ik over naar mijn partner waar over gesproken mag worden?
 • Waar zwijg ik over naar mijzelf? Wat eigenlijk heel belangrijk is voor mij? 
 • Waar ben ik doodsbang voor?
 • Waarin zie ik dat de levensenergie niet stroomt? Wat stagneert al een lange tijd? Waarin voel ik mij levensloos?

 

Halleluja voor bidden
Bidden helpt in deze periode om meer te ontspannen en ook meer ruimte voor inzichten te creëren. Met bidden nodig je een hogere, spirituele macht uit (God, engelen, het universum, gidsen, een overleden dierbare waar je een goede band mee hebt/had) om mee te kijken naar jouw levensthema’s.

Bidden betekent je overgeven aan het diepe voelen van wat je werkelijk pijn doet en aan het feit dat je eigenlijk helemaal niet weet hoe je verder moet.

Bidden helpt om je over te geven aan je diepe verlangen om een kindje te ontvangen.

Om je niet meer te verzetten tegen de realiteit waarin blijkt dat je maar niet zwanger kunt worden, maar om even je wapens neer te leggen en te stoppen met strijden. Bidden betekent even op adem komen en steun putten uit dat er iets groters voor jou wil zorgen.

Bidden betekent een stapje terug nemen, zodat er een nieuwe ruimte ontstaat om te ontvangen.

Ontspannenheid is een belangrijk gevoel om te kunnen ontvangen.

Met stress, paniek en chaos is het lastiger voor inspiratie om ons te bereiken. Stress, paniek en chaos hebben namelijk ook een andere energetische trilling dan de energetische trilling van inspiratie. Maar ontspannenheid heeft dezelfde frequentie als inspiratie. 

 

PMS & Menstruatie samengevat
De thema’s die tijdens je PMS naar boven komen, zijn de thema’s die ons uitnodigen om daar even bij stil te staan. Dit zijn de (pijnlijke) deuren om beweging in de energie te creëren die we voor onszelf tot stand hebben gebracht. (Niet met opzet natuurlijk, dat gebeurt gewoon. Zodat jij nu op dit moment enorm kunt groeien.)

De menstruatie is de tijd van het begrijpen, maar vooral van de overgave. Van het niet per sé hoeven te weten/begrijpen en het landen in een diepe ontspanning, om van daar uit inzichten te krijgen over de thema’s waar we mee zitten.

Inzichten zijn boodschappen van bovenaf die ons de weg willen tonen

Inzichten kunnen komen in dromen en het hebben van plotselinge, heldere gedachten overdag die je een groot verliefdheidsgevoel geven of ineens een steek in je hart die alle twijfel en chaos laat verdwijnen. Het is een kort moment van een grote zekerheid. Ze laten je ruim van binnen voelen. (En het is normaal dat daarna twijfel of wantrouwen naar het zojuist vergane inzicht komt. Heel normaal! Maar dat wil niet zeggen dat je het inzicht niet serieus hoeft te nemen.)

 

Eerlijk zijn en inzichten omzetten in de praktijk
Het kan zijn dat je merkt dat je eerlijk moet zijn tegen je partner over iets. Over bijvoorbeeld jullie financiële situatie en je angst dat het misschien niet lukt met een baby erbij; dat ene gesprek dat jullie steeds maar durven te voeren. Of over andere dromen die je hebt en die misschien niet vervuld kunnen worden omdat je, zodra je zwanger wordt, (te)veel met het kindje bezig zal zijn. (Daar is misschien angst voor.)

Wacht met het voeren van gesprekken en tot het maken van keuzes tot je meer energie in je lichaam voelt. Zodra je meer energie hebt, weet dan dat de energie ook letterlijk mag gaan stromen in het maken van keuzes of het openbaar maken van wat er in je leeft. In de tijd van menstruatie mag je ‘cocoonen’, dan mag je in jezelf gekeerd zijn. Je hoeft jezelf niet uit te dagen met spannende stappen en spannende gesprekken. Dat komt later wel. Tenzij je natuurlijk heel zeker voelt dat het wél kan.

 

Ovulatie
Als we bewust durven te werken met het ritme van onze cyclus, kunnen we de voedingsbodem van de ovulatie bepalen. De ovulatie lijkt hét enige moment van scheppen, maar in wezen schep je de hele maand zoals je hierboven leest. Ook tijdens de PMS en de menstruatie werk je aan dit moment supreme.

Tjdens de ovulatie neem je mee wat in je zit: alle thema’s, alle pijn, alle twijfels die je de afgelopen maand had, dit zijn jouw bouwstenen tijdens de ovulatie. 

Hoe meer je dus aan innerlijk werk en aan bewustwording doet om datgene wat niet lekker stroomt te transformeren (spiritual words, yo!), hoe groter de kans dat jij binnenkort een baby in je buik hebt. Of dat er een andere levenssituatie gecreërd is waar je helemaal, echt helemaal, achter staat.

Op deze manier aan jouw kinderwens werken is niet de gemakkelijkste weg, maar wel een hele bijzondere, zinvolle weg.

 

Ervaringsverhaal van Eefje

Met Eefje onderzocht ik twee jaar terug deze theorie in een coachingsessie tijdens mijn online programma Leren Scheppen omdat ik wilde weten of wat ik vermoedde, waar was. Zij was mijn proefkonijn. Eefje had een kinderwens en ze wist, diep van binnen, dat het niet komen van de baby met zoveel meer te maken had dan alleen het zaadcelletje dat het eitje niet kan vinden. 

“Het is de week van de fertiliteit en ik lees zoveel harde angstige verhalen,” schrijft Eefje in een mailwisseling vanmorgen, “terwijl juist de reis van een kindje mogen en kunnen verwelkomen er een vanuit het hart is… Zoveel openingen…zoveel groeimogelijkheden…”

Wil je weten wat er gebeurde na de coachingsessie? Luister dan naar het audiobestand. (Geen geduld? Spring naar 1:50) Kan je het bestand niet zien? Klik dan hier. 

Leren scheppen is tijdelijk niet verkrijgbaar. Wel unieke privé sessies. Lees meer hieronder.

Ik wil deze theorie een kans geven!
Wil je zelf dit onderzoek aangaan met een beetje hulp? Ik ga samen met jou graag het onderzoek aan. Ik ben gespecialiseerd in onze scheppingskrachten als mens en heb meerdere malen gezien dat we zoveel meer kunnen dan we denken, als we maar ruimte maken voor al het ongeziene en de blinde vlekken in onszelf.

Zoals Jezus ooit zei:
We kiezen vaak voor het gemak van het lichaam, boven de wensen van de ziel. Maar wanneer we de wensen van de ziel laten spreken, opent het lichaam ook nieuwe wegen.”

Dit is een proces dat je in je eentje aan kunt gaan, maar ik weet uit ervaring dat alle steun welkom is om écht alles te zien dat in ons zit. Om de blinde vlekken te onthullen: dat wat we wel willen zien, maar een muur in ons voor onszelf verbergt.
Iedereen heeft blinde vlekken, die uiteindelijk helemaal niet zo eng zijn als je nu misschien vermoedt.

Weet dat wat er ook maar in jou zit, alles uiteindelijk allemaal reuze meevalt en het je alleen maar dichter tot jezelf wilt brengen. En dat Zelf is lekker! The best place to be! Een coachingsessie met mij duurt ongeveer anderhalf uur (live of op skype) en de investering bedraagt €95,- 

Voel je dat je naar aanleiding van deze tekst iets anders wilt onderzoeken? Ook dan kan je me mailen.
Of wil je graag een reading? Je weet de weg.

Heel veel liefs,
Anne

Falen (gedicht)

Falen is vallen in wie je werkelijk bedoeld bent te zijn We houden elkaar voor de gek.Iedere dag aanbidden we oppervlakkigheid; dat wat ligt op de oppervlakte en niet wat daaronder leeft. Dezelfde lege praat, dezelfde angst.Het idee dat geld alles oplost,dat mooie...

De diepere betekenis van jouw verlangen

  (Schilderij door de Nederlandse kunstenaar Daniel Douglas - 'de verlijding van apple') Verliefd worden betekent niet altijd dat je voorbestemd bent om samen met de ander een leven te delen. (Niet echt leuk om te lezen, maar lees asjeblieft verder.) Soms worden we...

Weet je nog wat goed is? (gedicht)

Weet je nog wat goed is?  Het is eenvoudig omspirituele of religieuze gelovenaf te keuren.Om te zien wat slecht isaan een boek, een film,de mening van anderen, de wereld, je werk, het huis, de stad, je relatie, je lichaam, je dieet, je...godgeschapen gezicht. En,...

Ons slecht voelen (gedicht)

Waarom herkennen we ons slecht, sip, 'down' voelen, niet als een duidelijk teken om stil te staan? Om te stoppen met haasten, to-do'en vanuit gedachten als 'misschien dat dit gebeurt', 'voor het geval dat' of 'als ik dit nog even doe, dan zal dat ervoor zorgen dat ik...