‘dood, poop, boob’
Schaamteloos eerlijk en vol humor

Komt in 2019 uit. 

dood, poop, boob

Naast mijn co-writerschap aan Zinvol Rouwen, schrijf ik ook aan mijn eigen boek: dood, poop, boob. Een novelle over hoe het is om als zusje mijn 31-jarige broer te zien sterven.

 

Waar gaat het boek over?

“Dus zo gaat een jong mens dood,” denkt Anne van der Sligte (1990) als ze het lichaam van haar sterke, 31-jarige broer voor haar ogen ziet aftakelen. In dit boek lees je hoe Anne geconfronteerd wordt met haar eigen onvermogen om een goed, volwassen mens te zijn als haar broer komt te overlijden aan de gevolgen van een drie jaar durend ziekteproces. Op een schaamteloos eerlijke, humoristische en kwetsbare wijze beschrijft ze haar weg door het hospice.
Een boek over angst voor de dood, jong sterven, volwassen worden, de liefde voor het leven en familieliefde. 

Dit boek is geschikt voor ieder mens die eraan toe is om in de ogen van je eigen sterfelijkheid te kijken en als je wilt weten wat volwassen worden nou eigenlijk betekent. Anne van der Sligte is vanaf 2013 spiritueel levenscoach, schrijver en maker van inzichtspellen. In dit verhaal staan haar mens-zijn en het leven centraal. 

Dood, poop, boob zal in 2019 uitkomen. 

Tijdelijke kaft 

Er is schoonheid in het sterven van een broer – waarom ik dit boek schrijf:

Ik heb het gevoel dat Robins verblijf in het hospice zo naar en mooi tegelijk is, dat ik het afgrijzen dat ik nu nog ervaar wil herbeleven en een plek wil geven die ik kan bevatten. Met mijn humor, met mijn taal. Ik wil het beest in mezelf beteugelen en de situatie zoals die heeft plaatsgevonden, doorgronden. Ik wil begrijpen wat de ware aard van zijn sterven was, voor mij.

Daarnaast leef en schrijf ik volgens het idee van Jack Gilbert’s gedicht (lees onder deze tekst) waarin hij vertelt dat er altijd baby’s zullen zijn die sterven op de wereld, in iedere minuut, op afgrijselijke manieren, en er zullen altijd mensen zijn die lijden, maar er is ook altijd de opkomende zon en de schoonheid die tussen al het lelijke en pijnlijke plaatsvindt. Hier wil ik een stem aan geven. Ik geloof zelfs dat we het verplicht zijn aan het leven om onze blik niet alleen te wenden naar oorlog, terreur en verdriet, maar ook naar de speelse gekte, plezier en ontroering, willen we de moed blijven behouden om een waardig leven te beoefenen. Willen we de moed blijven behouden om een goed mens voor onszelf en anderen te (proberen) zijn.

Jack Gilbert: A brief for the defense 

Sorrow everywhere. Slaughter everywhere. If babies
are not starving someplace, they are starving
somewhere else. With flies in their nostrils.
But we enjoy our lives because that’s what God wants.
Otherwise the mornings before summer dawn would not
be made so fine. The Bengal tiger would not
be fashioned so miraculously well. The poor women
at the fountain are laughing together between
the suffering they have known and the awfulness
in their future, smiling and laughing while somebody
in the village is very sick. There is laughter
every day in the terrible streets of Calcutta,
and the women laugh in the cages of Bombay.
If we deny our happiness, resist our satisfaction,
we lessen the importance of their deprivation.
We must risk delight. We can do without pleasure,
but not delight. Not enjoyment. We must have
the stubbornness to accept our gladness in the ruthless
furnace of this world. To make injustice the only
measure of our attention is to praise the Devil.
If the locomotive of the Lord runs us down,
we should give thanks that the end had magnitude.
We must admit there will be music despite everything.
We stand at the prow again of a small ship
anchored late at night in the tiny port
looking over to the sleeping island: the waterfront
is three shuttered cafés and one naked light burning.
To hear the faint sound of oars in the silence as a rowboat
comes slowly out and then goes back is truly worth
all the years of sorrow that are to come.

 

 

 

 

Ik ben een mailtje van je verwijderd

Over Anne: Ik heb het leven lief, maar het is wel een enorme zoektocht om vanuit eigenheid een mooi leven neer te zetten. Toch zie ik mezelf en anderen als creatieve godswezens die het vermogen hebben om een prachtig mooi leven op aarde neer te zetten. En te streven naar een (zo volledig mogelijke) expressie van de grootse, krachtige, talentvolste jij waarmee je jezelf en anderen het beste kunt dienen. Op deze website leer je hoe. Op een eerlijke, integere wijze: zonder leugens, waarbij ik niets achterhoud, laat ik zien hoe de problemen in je leven de weg zijn naar goud. Door middel van vlogs, blogs, een boek, inzichtspellen, online cursussen en coaching, van rouw en problemen in de relatie tot gewoon een shit dag hebben, herinner ik jou aan je eigen scheppingskrachten.
Info & Copyright Praktijkadres Kalfsheuvel 5 6578 JP Leuth (bij Nijmegen) zieltjemail@gmail.com 06 280 400 69 Tekst door ©Anne – Anne van der Sligte.nl / Zieltje Logo door © Anne van der Sligte.nl / Zieltje Foto’s door © Yvette Hermanna Jacobs