Zinvol rouwen: ontdek hoe intens puur rouwen kan zijn

Zinvol Rouwen is landelijk verkrijgbaar

Zinvol Rouwen

Anderhalf jaar lang schreven mijn moeder en ik bijna iedere dag aan een boek over Zinvol Rouwen: een persoonlijk verhaal over de rouw van mijn moeder nadat haar zoon (en dus mijn broer) overleed. Het boek geeft een totaal nieuw beeld van rouwen. Meer informatie over mijn rol als co-writer in het boek, vind je onderaan de beschrijving van het boek. 

Waar gaat het boek over?

Kitty, moeder van vier volwassen kinderen, vertelt over dat waar vaak niet over gesproken wordt wanneer iemand sterft. Je leest in een intiem autobiografisch verhaal hoe ze het sterven en de dood van haar zoon Robin ervaart en hoe door zijn dood het leven in haar en om haar heen radicaal verandert. Ze bevraagt alles wat op haar pad komt: een relatiecrisis, de grote ongemakkelijkheid met de buitenwereld, de confrontatie met de gedachte ‘nooit meer’ en haar wens om een nieuw contact te leggen met haar overleden zoon.

Haar verhaal is een levensechte getuigenis van een eigentijdse manier van rouwen waarin een groot zelfonderzoek centraal staat. Het biedt een totaal nieuw, hoopgevend perspectief op rouw.

Dit boek is geschikt voor ieder mens die eraan toe is om een nieuw perspectief te krijgen op de grote thema’s als rouwen en de dood. Kitty Vromen is al vanaf 1995 transformatietherapeut en systemisch opsteller van beroep, maar in dit verhaal staat vooral haar mens-zijn centraal. Anne van der Sligte, Kitty’s dochter, heeft als co-writer een belangrijke bijdrage geleverd aan de creatie van dit boek.

Zinvol Rouwen is landelijk verkrijgbaar.

Over mijn rol als co-writer

Mijn moeder heeft me van kinds af aan laten ervaren hoe onze binnenwereld geen wereld is om te vrezen, maar een plek is waar, voorbij angst, pijn en frustratie, een zee van liefde en eigen wijsheid ligt.

De kern van wie we werkelijk zijn, met een onuitputtelijke bron van wijsheid over onszelf en het leven. Een wijsheid die je meeneemt in de keuzes die je maakt. Zodat je nog meer JIJ wordt. Ook in het ‘normale leven’

Het bewandelen van de verschillende lagen van mijn zijn werd, dankzij haar, steeds gemakkelijker en ik startte een onderzoek naar het proces om bij je eigen wezenskern te komen. In mijn schrijven, in mijn inzichtspellen, mijn online cursussen (zie het online programma Leren Scheppen) en in mijn persoonlijke begeleiding richt ik me hier nu volledig op, waarin ik steeds weer nieuwe manieren en verhalen ontdek om andere mensen dit wonderlijke geschenk van ons mens-zijn te laten ervaren. 

Sinds mijn volwassen leven en de start van mijn eigen bedrijf, ervaren mijn moeder en ik een grote synchroniciteit in de ontwikkeling van ons bewustzijn. Alhoewel ik zeker zie dat ze ouder is en meer ervaring heeft, komen we regelmatig uit bij dezelfde nieuwe levensvragen en wijsheden.

En toen ging mijn broer dood. En dus ook, haar zoon. 


Tijdens de laatste maanden van zijn leven, begonnen we beiden aan het schrijven van een boek over onze ervaringen, maar al gauw stagneerde mijn eigen creatieve proces. Ik verlangde ernaar om mijn onderzoek in het verhaal te verweven, maar mijn eigen boek ontleende zich hier niet aan.
Het verhaal van mijn moeder daarentegen volledig

“Ik ben geen schrijver, maar jij wel,” zegt mijn moeder over mij als co-writer. “Jij tilt het verhaal tot een hoger niveau. Je hebt ongeveer dezelfde ervaringen als ik gehad, dus je weet waar je het over hebt, waardoor je de essentie van het verhaal eruit weet te halen. Je weet ‘de trilling’ goed te lezen en haar wijsheid te vertalen in woorden. Het is een enorme commitment geweest om voor dit boek te gaan zitten. Dat weten we allebei, haha. Als jij er niet was geweest, was dit een eenvoudig verhaal geworden van een moeder. Maar nu is het zoveel meer geworden.
We geloven beiden in het mens-zijn, in je kwetsbaarheid durven tonen en in het ‘niet verder zijn dan dat je nu bent’. Deze levenshouding delen we. Dankzij deze co-creatie, staan we veel sterker in wat we willen vertellen. – Want waar twee of drie vergaderd zijn in Mijn Naam, daar ben Ik in het midden van hen. – Mattheüs 18:20.” (<- voor je bijbelstudie. 😉 Dank je google.)
Het citaat uit de bijbel hebben dikwijls mogen ervaren. Wat zijn wij in ons bewustzijn verruimd dankzij dit boek! En dit wensen we ook voor jou.