Tijdens een bezoekje aan facebook kom ik gemiddeld drie verschillende businesscoach advertenties tegen. Ik keek net even en deze vond ik: – 5 simpele social media strategieën die werken. – How to attract clients even if nobody has ever heard of you. – doe mee aan de online ondernemen challenge. Ik zie mannen op een ver eiland met een laptopje in hun handen. Ik zie sterke vrouwen van onderaf gefotografeerd, staand voor een publiek van bijna duizend mensen. Mijn bezoekje aan mijn gmail brengt me eenzelfde resultaat. Iedere dag ontvang ik nieuwe mails van coaches die ooit mijn gevoelige snaar hebben aangeraakt. Ik klik soms op een mail, scroll er door heen, klik eens op een link, klik op nog een link, lees wat meer, kijk een filmpje en na soms een half uur (!) klik ik weer op kruisje met een hopeloos gevoel. Ik kan niets betalen en al zou ik het kunnen betalen, wil ik het wel écht? Dikwijls heb ik webinars meegemaakt die me heus wel iets geleerd hadden, maar altijd was de stof zo complex dat ik aan het eind voelde dat ik heel graag met hen in zee ging. Ook voor die €2000,-. Alleen kan ik het niet. Ik kan het niet alleen! Ik heb die coaches nodig! Allemaal!

Ze zijn goed, zo goed. Ze bespelen me, ze schudden met mijn verlangens als een pak vanillevla. Ze brengen me precies dáár waar ze me willen hebben.

Met deze foto zou ik zo een business coach kunnen zijn hihi

HUN BELOFTES Ze beloven me zoveel inkomen dat ik verheugd mijn billetjes ervan samenknijp bij de gedachte dat ik dit geld ooit op mijn bankrekening mag hebben. Eén miljoen omzet? WhaddaF? Ze beloven me dat ik mijn vrijheid weer terugkrijg. Niet meer iedere dag zoveel werken of met schuld even pauzeren, maar genoeg geld om mezelf ‘vrij te kopen’ van het slavensysteem dat we voor onszelf gecreëerd hebben. TOT HIER EN NIET VERDER Ik ging er een lange tijd in mee, tot ik een paar weken geleden besefte wat er met me aan het gebeuren was. Let op: los van dat er echt hele goede businesscoaches bestaan met strategieën die veel meer bij deze tijd passen(!) dan een ouderwetse manier van werken, en ik oprecht wil geloven dat ze hier zijn om ons kunstenaars en coaches succesvoller te laten zijn, wil ik gewoon noemen wat het met me doet. DIT DOET HET MET ME (en misschien herken jij je erin) – Ze maken me in de war.  – Ze maken me onzeker.  – Ze geven me het gevoel dat ik niet genoeg heb en dat ik meer wil.  – Ik herhaal het nog eens, ze laten me dit voelen: ik ben niet genoeg – ik ben niet genoeg – ik ben niet genoeg – ik ben niet genoeg! – Ze geven het gevoel dat ik eerst 10.000 euro moet investeren in businesscoaching voordat ik überhaupt een beetje succesvol kan zijn.  – Ze ontnemen mijn gevoel van tevredenheid.  – Ze ontnemen mijn zelfwaarde.  – Ze ontnemen de verbinding die ik heb met zuivere creatieve innerlijke kracht die samenwerkt met mijn inner-businesscoach.

MIJN INNER-BUSINESSCOACH:  De sterke vrouw in mij die precies weet welke volgende stap de juiste is en zich niet laat verleiden tot het idee dat die nieuwe social media algoritmes de boel verpesten of een goede fi-fa-funnel oh-zo-belangrijk is. De sterke vrouw in mij die precies op het juiste moment een tip aanneemt om mee te werken en alle overdosis aan informatie de rug toekeert. Het is de sterke vrouw in mij die mijn welzijn voorop stelt en er alles aan doet om vertroebeling in de verbinding met mijn zuivere, creatieve kracht tegen te gaan.  Want godsenakkese, wat hebben we een sterke kracht in onszelf die echt precies weet wat de volgende stap is. Laat je niet voor de gek houden! De sterke vrouw die het kleine meisje in mij alle tijd geeft om aan nieuwe, enge stappen te wennen. Die mij niet tot iets dwingt, maar zegt dat het nog wel een paar jaar mag duren. Gewoon omdat het GEVOEL dat dan naar boven komt, hét gevoel is om mee te werken. En niet de STRESS die komt als ik zeg: in 2018 moet ik een omzet hebben van ….. euro! De sterke vrouw in mij die weet dat bewustzijn in zaken doen haar eigen tempo heeft. Ik heb alle tijd. Ik hoef nog geen auto te hebben, ik hoef nog geen miljoen in omzet te maken, minder verdienen is óók OKÉ! (Godverdomme! Wanneer houden we er eens mee op om te geloven dat we allemaal rijk in de centen moeten zijn!?) De sterke vrouw in mij die zegt: het begint met je eigen rijkdom zien, voordat dit vertaald kan worden in geld. Kijk naar je huis! Je geliefde! Je vrienden! Je familie! Je leven! Je inzichten! Je creativiteit! Je wijsheid! Alle lieve, gekke hondjes op de wereld! De sterke vrouw in mij die jeugdig is van enthousiasme en passie voor haar vak heeft, en tegelijkertijd 90 jaar is en mij zachtjes toesust dat ik pas 27 ben en ik alle tijd mag nemen. Ik mag struikelen. Ik mag experimenteren. Ik mag nog voor een hele lange tijd het net-niet zijn. Ik mag zelfs voor de rest van mijn leven, het net-niet zijn. Maar ook: de sterke vrouwen in mijn familielijn die aan de zijlijn mij toejuichen omdat ik het lef heb om iets met mijn creativiteit en gaves te doen. Ze zijn blij voor mij, met iedere kleine overwinning, omdat ze niet die ruimte hadden.  De sterke moeder in mij die zegt (en dat zegt mijn mama in het echt ook): “Anne, je bent de eerste in de lijn die financieel onafhankelijk moet zijn. De eerste! Niemand is jou voorgegaan hierin. Mannen zullen dit niet zo goed begrijpen.” Mijn inner-businesscoach overziet het hele bedrijf en voelt intuïtief aan waaraan gesleuteld mag worden en wat mag groeien. Mijn inner-businesscoach heeft bijvoorbeeld al een tijdje ‘ja’ gezegd tegen een webinar, tegen het aanbieden van een vip-dag en voor een online boekhoudprogramma. Deze tips heeft ze wel aangenomen, omdat ze mooie verhalen wil vertellen en mensen echt verder wilt helpen. Omdat ze overzicht in haar financiën wilt. Maar ze zegt nee tegen al het andere. Eerst dit, dan zien we wel weer verder. Ik kan nog uren doorpraten over dit thema, maar ik wil eigenlijk maar twee dingen zeggen: 1. Ik steek een dikke middelvinger op naar iedere coach die mij slecht laat voelen over mezelf en mijn vertrouwen wegneemt in mijn eigen kunnen.

Boodschappers van wijsheid laten mij niet onzeker voelen, maar herinneren mij aan de kracht die al in mij zit.

En 2.: als jij ook zo onzeker wordt van al die berichten, dan gun ik je de ervaring om zelf eens in gesprek te gaan met jouw inner-businesscoach.  Wat heeft ze jou te vertellen? 

  • Waar is ze blij mee?
  • Welke rijkdom heb jij?
  • En waar wilt ze wat bijsturen? 
  • Waarin is de bodem toch nog niet zo goed gelegd? Als je heel eerlijk bent?
  • En wat wil je graag voelen als je samen met jouw klanten werkt? 
  • Waarin wil je je ontwikkelen? Wat mis je in je onderneming nu? 
  • En wat is het geldbedrag dat jij graag zou willen hebben waarmee je precies dat kan doen wat je graag zou willen doen? Vanuit je hart?

Lieve jij, die dit nu leest, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laten we meer bewustzijn leggen op wat deze businesscoaches met ons doen, zodat we keuzes kunnen maken die gezond voor onszelf en onze portemonnee zijn. En hulp kunnen uitnodigen wanneer ook onze inner-coach gezien wordt. Liefs, Anne

Wil je in gesprek gaan met jouw inner-businesscoach? Speel dan het praktiseer je eigen wijsheid spel aan de hand van een thema dat je nu in je werk tegenkomt. Ontdek je eigen wijsheid. Klik hier.

Gaan voor wat ik wil

Gaan voor wat ik wil

Iedere dag kijk ik ongeduldig uit mijn raam of mijn tulpen al groeien. En nee, dat is geen codetaal voor iets schunnigs. Ik plantte daadwerkelijk een paar bollen vorige herfst, langs het pad waar mijn coachees naar de voordeur wandelen. Ik stelde een koninklijk entree...

Lees meer
Wat kan ik toch een trutje zijn

Wat kan ik toch een trutje zijn

Gisteravond maakte ik ruzie met mijn liefje. Of hij met mij. Ik weet niet meer wie begon. Maar ik weet wel hoe het eindigde: hij lag op de bank voor zich uit te staren en kon geen woord meer zeggen. En ik, ik blééf maar praten. Praten, praten, praten, praten... Alleen...

Lees meer
Wanneer zelfhaat zijn intrede doet

Wanneer zelfhaat zijn intrede doet

Er zijn momenten in het leven waarin we een enorme stap mogen maken om onze eigen waarheid te volgen. Een stap die offers met zich meebrengt. Het offer van het grootste soort. Ik heb het niet over geld, of over spullen, of een valse zekerheid zoals het veranderen van...

Lees meer
Wat als vrouwen zouden blijven?

Wat als vrouwen zouden blijven?

In Oekraïne verlaten vrouwen en kinderen het land. Omdat het te gevaarlijk is, omdat geen mens zou willen blijven. Maar ik kan niet anders dan de afgelopen weken denken: what if all women would stay? De bovenstaande foto zegt voor mij wat ik daarmee bedoel. Deze foto...

Lees meer
Jezelf dragen

Jezelf dragen

Waarom het zo eng is weet ik niet. Maar ik doe er soms uren, en laten we eerlijk zijn: ik doe er soms dagen over voordat ik ga zitten, mijn lichtblauwe moleskine dagboek met vlekken erbij pak en ga schrijven.   Ik begin altijd hetzelfde: ik schrijf de datum op, zet...

Lees meer