Ik hou van film. Sinds jongs af aan keek ik naar alles dat Hollywood maakte en sinds mijn pubertijd keek ik met dezelfde fascinatie naar arthouse films. Ik hou het meest van films over de liefde en heb dan ook bijna iedere flauwe, Amerikaanse romcom film gezien die je je kan bedenken, alsook in de arthouse scene.

Al gauw kwam ik erachter dat mijn beeld van de liefde sterk bepaald is door de romantische hollywoodfilms waar ik mee ben opgegroeid en ik heb daarmee flink geworsteld in mijn leven.

Hollywood leerde mij dat als je verliefd wordt op een ander, je bij je geliefde weg moet gaan.
Hollywood leerde mij dat als je een tijd veel ruzie maakt me je lief, je de relatie moet verbreken want Prince Charming staat op de hoek van de straat op je te wachten.
Hollywood leerde mij dat een perfecte man bestaat. Eentje die álles in huis heeft.

Maar het leven leerde mij het tegenovergestelde:

Als ik verliefd word op een ander, hoef ik niet weg te gaan bij mijn huidige partner. De verliefdheid op de ander bevat een prachtige boodschap van de ziel waar ik naar mag luisteren. (Zie de intensive die ik aanbied voor als je verlangt naar een ander.) 
Als ik veel ruzie maak, betekent dit dat ik niet goed naar mezelf aan het luisteren ben en al mijn pijn op de ander projecteer.
Het leven leerde mij dat niemand perfect is, maar wel bijna. 

De romantische films die al jaren gemaakt worden zijn meer gebaseerd op het idee van een sprookje, dan op de realiteit. Ik hou ongelooflijk veel van romantische films én ook zeker van het type sprookje ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, maar ik ben blij dat de onderstaande 6 films gemaakt zijn zodat ik mezelf in de liefde beter kon begrijpen en mijn keuzes die ik maakte in de liefde, op de realiteit mocht baseren in plaats van op een fictief ideaalbeeld. 

In de 6 films die je hieronder ziet (in willekeurige volgorde) wordt er ruimte gemaakt voor een meedogenloze eerlijkheid, ongewenste verlangens naar een andere man, de pijn van een relatie die verbroken wordt en het genot van het ervaren van de ware liefde. En dat liefde ongekende krachten heeft die door verschillende generaties wordt doorgegeven. 

Deze 6 films helpen mij in mijn leven om mijn eigen moeilijke gevoelens te accepteren.

En sorry dames, maar ik heb The Notebook er niét tussen staan? WAT? Laat het me uitleggen: omdat het einde van het verhaal het waarheidsgehalte naar beneden haalt. Alhoewel ook ik toen keihard(!) heb zitten huilen. Natuurlijk. Wie niet?

Nee sorry Ryan, maar je komt er niet tussen. 

Mocht je één van deze films nog niet gezien hebben, dan wens ik je veel kijkplezier. Ze zijn stuk voor stuk  waardevol om naar te kijken en ze hebben mijn leven verrijkt. Hopelijk mogen ze dit ook voor jou in je leven betekenen. 

6 films met een echte kijk op de liefde

en verlangen:

Bridges of madison county – 1995 (Clint Eastwood) Meryl Streep, Clint Eastwood

Na de dood van Francesca Johnson (Meryl Streep) vinden haar kinderen haar dagboek en lezen hoe ze een zomer in haar leven dwaas verliefd werd op een National Geographic fotograaf (Clint Eastwood) die voor een opdracht in haar dorp moet zijn. De man van Francesca is met de kinderen een week weg en ze laat langzaam haar verlangen naar deze mooie man toe. 
De film raakt me omdat ik zelf met regelmaat verlang naar andere mannen en zulke mooie ontmoetingen heb, maar dit deel in mezelf moeilijk vind om volledig te accepteren. Het is iedere keer weer spannend als het gebeurt. Meryl Streep speelt op een prachtige wijze hoe moeilijk het is om jezelf een ander leven te gunnen, maar om vast te zitten in het leven dat je voor jezelf hebt gecreëerd. Ook staat de film voor een andere tijd waarin verlangen naar een ander een nog groter taboe is dan nu. Waar mensen nu eerder van elkaar scheiden, was dat toen uit den boze. Ik raad de film aan iedereen aan die af en toe verlangt naar een ander. 

 

La vie d’Adele – 2013 (Abdellatif Kechiche) Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux

Ik weet niet goed wat ik over deze mooie, rauwe film kan zeggen, behalve dat ik wéér tranen in mijn ogen krijg als ik eraan terugdenk. Drie uur lang reis je mee met het leven van Adèle (zo heet ze ook in de film) en haar liefdesleven. Ze ervaart haar eerste liefde, ze twijfelt, ze maakt ruzie, ze huilt, ze huilt, ze huilt, ze bouwt een nieuw leven op. Dit is misschien wel één van de mooiste liefdesfilms ooit gemaakt, als je het mij vraagt. En dan wil ik niet in discussie gaan over of die seks scenes wel overtuigend zijn. Mij maakt het geen ene moer uit. Iemand die een eerste liefde zo sterk in beeld heeft gebracht, mag van mij best een foutje maken. (Tenminste, dat zeggen ze. Ik heb nog nooit seks met een vrouw gehad dus ik zou het niet weten.)

Life itself – 2018 (Dan Fogelman) Oscar Isaac, Olivia Wilde, Annette Bening (en zoveel meer) 

De film laat op een duidelijke wijze zien hoe trauma’s in de familielijn (zoals een groot ongeluk, bijvoorbeeld) worden herbeleefd door volgende generaties om het trauma in liefde te helen. Het wordt net zo lang doorgegeven tot de disbalans geheeld is.
In Life itself volg je een familie in een tijdsbestek van ongeveer 50 jaar en je ontdekt dat de mensen die op je pad komen, er niet voor niets zijn. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ik maak een diepe buiging voor de maker van deze film omdat het heel helder het systemisch werk in beeld brengt. De film brengt je in contact met een diepere waarheid over de liefde en het leven. 

Under the Tuscan sun – 2013 (Audrey Wells) Diane Lane 

Misschien de zoetste film die hier nu tussenstaat, ik beken. Maar wow, wat een mooie film over een vrouw die achter haar dromen aangaat en ontdekt dat ze álles krijgt wat ze voor zichzelf gewenst heeft. Maar, op een iets andere wijze dan gedacht… De film herinnert mij aan het feit dat het leven je alles wil geven, maar op zijn eigen voorwaarden; met de essentie waar je naar verlangt, maar in de vorm die het leven voor jou bedenkt. 
De vraag die bij deze film hoort is: wat heb je nu in je leven dat erg waardevol is, wat je altijd al gewild had, maar dat er iets anders uitziet dan je had gedacht?

Take this Waltz – 2011 (Sarah Polley)  Michelle Williams, Seth Rogen, Sarah Silverman 

Shit, ik weet nog hoe ik in de bioscoop zat en hoe Michelle Williams gezicht ineens veranderde in mijn gezicht. Ik moest een paar keer met mijn ogen knipperen om niet helemaal gek te worden. Ik hou van Michelle Williams. Ze is grappig, slim, sterk en vooral ECHT. In deze film heeft ze een perfecte langdurige relatie, maar wordt ze verliefd op haar creatieve buurman. Oeps. In de tijd dat ik deze film voor het eerst keek was ik ook net zo verliefd als Michelle Williams in deze film, op een creatieve jongen die een paar huizen verder kwam wonen. Oeps. 
Deze film staat, net als Bridges of madison county, voor verlangen naar iemand anders en je langzaam overgeven aan dat grote gevoel waar zoveel taboe op ligt. Een bridges of madison county anno 2011, waarin vrouwen andere keuzes voor zichzelf kunnen maken, maar dezelfde innerlijke strijd ervaren.

Blue Valentine – 2010 (Derek Cianfrance)  Ryan Gosling and Michelle Williams

Ik wil niet. Ik wil niet over deze film praten. Ik heb hem in de kast staan, maar ik durf er zelf niet eens naar te kijken. Deze film gaat over verliefd worden en de grote pijn van uit elkaar gaan. Pf… Meer ga ik er niet over zeggen. Auw, auw, auw, auw. Wat een echte film. Uiteraard weer met Michelle Williams. (Duh.)

De lelijke liefde weer mooi maken

Lieve jij, de liefde kan ons behoorlijk gek maken. Misschien heb je je eigen dromen en doelen in het leven die je wilt bereiken, maar leidt/lijdt de liefde je de hele tijd af. Ik heb verschillende methodes ontwikkelt waarmee ik je kan helpen meer inzicht te krijgen in het beter begrijpen waarom het niet lekker loopt in de liefde op dit moment en waardoor je de liefde weer kunt laten stromen. Hierna kan je weer aan de slag in het verwezenlijken van jouw doelen. Kijk bij het aanbod om te zien hoe ik je kan helpen. Verlangen naar een ander, de minnares zijn, of juist de bedrogene, twijfelen of je wel bij je man of partner wil blijven, niets is mij vreemd. Je bent welkom.

Dit is hét basispakket om jouw verlangen naar een ander te begrijpen. Word wijs in je verlangen. Je zal je innerlijk rustiger voelen, beter weten wat jouw volgende stappen mogen zijn en openstaan voor het ontvangen van nieuwe informatie om uiteindelijk jouw grote vragen te beantwoorden.

Kijk door de lens van de mystiek naar jouw aantrekkingskracht en pijnlijke verlangens en wat deze drijven. Na het bekijken van deze online classes en het beantwoorden van de inzichtvragen tijdens de lezingen en de online cursus, begrijp je beter waarom dit jou overkomt.

In dit pakket vind je naast de belangrijke theorie ook dé ziek van verlangen methode. De methode die ik toepas in een Wijs in verlangen intensive om het verhaal van jouw aantrekkingskracht in kaart te brengen. 

Zonder de informatie en vragen in dit pakket was ik in mijn leven niet gekomen waar ik nu ben. Ik moét weten hoe de vork in de steel zit, wil ik een richting kunnen bepalen en mijn stappen kunnen zetten. Als je nu worstelt met ziek van verlangen-zijn, is dit pakket zo fijn om jezelf te begrijpen en om bewuster te worden van waar je nu in je leven staat. Word wijs in je verlangen.

Naast de lezingen, vind je ook álle inzichtvragen die je nodig hebt om jouw grote aantrekkingskracht tot de ander te begrijpen. Je ervaart meer helderheid, minder zelfafwijzing, meer zelfcompassie en kunt meer ontspannen in deze spannende tijd.

Belangrijk: bij het aanschaffen van dit product ontvang je in de mail een pdf-bestand. Hierin staan álle inlogcodes om toegang te krijgen tot de lezingen en de online cursus.

Over de online lezingen:

1. De diepere betekenis van jouw verlangen: In deze uitgebreide online class deel ik de belangrijkste kennis van het ziek van verlangen-proces. Wat betekent het voor de wereld van de ziel om pijnlijk te verlangen naar een (onbereikbare) ander? Wat kunnen we ervan leren? En wat doe je eraan? Hoe zorg je ervoor dat je op het juiste pad terecht komt om tot antwoorden te komen op de moeilijke levensvragen die je je misschien nu stelt? Met het fundament dat je ontvangt in deze lezing, breng je langzaam jouw persoonlijke transformatie tot gang. Ik zal een aantal handige inzichtvragen stellen. Duur: 2 uur en 30 minuten.

2. De wond achter het ziek van verlangen-zijn: Na de inleiding over ziek van verlangen-zijn, gaan we in deze class een trede dieper. We maken kennis met de andere kant van de medaille van de liefde. Want, waar het verlangen zo groot is dat het zeer doet, kunnen we er vanuit gaan dat deze gevoed wordt door ‘de wond’.  Bewustzijn over dit onderwerp is belangrijk. Het helpt om bewuste, geaarde keuzes te kunnen maken in je leven en je niet te laten leiden door alles wat onbewust in jezelf speelt. Duur: 2 uur en 8 minuten 

3. Geheimen: In de afgelopen jaren ontdekte ik in mijn persoonlijke leven en in mijn coaching met anderen waarom het zo moeilijk is om voor een geheim uit te komen. Dit is niet iets wat je zomaar even doet, het mag de juiste tijd zijn om het te doen. Maar hoe weet je wanneer het de juiste tijd is? En wat nu als je gewoonweg niets kúnt zeggen? Al zou je het willen? In deze uitgebreide online class deel ik 13 lessen in wijsheid over de diepere betekenis van het hebben van een geheim. Zodat de zelfveroordeling kleiner wordt, je je minder schuldig zal voelen en diep gaat realiseren waarom jou dit overkomt. Er is niets menselijker dan het hebben van een geheim. In mijn persoonlijke verhaal, vermengd met systemische theorie, leg ik uit waarom. Een verhaal vol mededogen en compassie naar onze grote, grote menselijkheid.  Duur: 2 uur en 10 minuten 

4. Opnieuw van je partner leren houden of vriendelijk uit elkaar gaan:
Als je weer ontspannen in de armen van je geliefde wil liggen, zonder dat nare gevoel in je buik of keel te voelen. Als je er zó naar verlangt weer een ‘samen’ te ervaren, met leuke plannen in het vooruitzicht, dan mag je gaan onderzoeken wat jouw rol is in de relatie. Waar houd jij de liefde tegen? En hoe kan je innerlijk jouw sluizen openzetten om de stroming van liefde binnen te laten? Ontdek wat je nog kunt doen om de liefde opnieuw te ervaren. Of ontdek wat je kunt doen om op een vriendschappelijke wijze uit elkaar te gaan. 

Over de online cursussen:

1. Online cursus De diepere betekenis van je verlangen:
Dit is een unieke online cursus: ontdek de diepere boodschap van jouw (ongewenste) verlangen. Ik leid je stap voor stap door de methode Ziek van verlangen heen. Vergroot je bewustzijn, vergroot je innerlijke rust, zonder extreme keuzes te moeten maken. 17 video’s en uitgebreide uitleg. Inclusief audio opnames om ontspanning te vinden wanneer de huidige situatie je bang maakt.

2. Online cursus: De Diepere Waarheid:
Hoe kom je bij een helder denken? Hoe weet je welke gedachte waar is en welke niet? In twee uitgebreide lezingen laat ik zien hoe je de waarheid van jouw gedachten kunt lezen. Ook ga ik dieper in op het sterke denkmechanisme ‘twijfelen’ en laat ik je zien hoe je hier van af komt.

3. Online cursus: Voorbij de twijfel, weten wat je wilt:
Als je niet meer zeker bent van welke kant je op moet, je het idee hebt dat de twijfel je lamlegt en er zó naar verlangt weer te weten wat je écht wilt en hier met zelfvertrouwen voor durft te gaan, dan heb je een sterker zicht op wat twijfelen werkelijk is nodig. Met de juiste kennis over dit intense (!) denkmechanisme ben jij jouw twijfel de baas.

Meer weten over dit pakket? Klik hier.