Vraag jij je wel eens af hoe je aan zelfliefde komt? Ik heb het mij, samen met een heleboel andere mensen op deze aarde, dikwijls afgevraagd. Het gebrek aan zelfliefde brengt een heleboel lijden en akelige problemen met zich voort, je kunt het wel de wortel van al het kwaad noemen. (Klinkt heftig. Is het ook.)

Wie geen liefde in zichzelf kan ervaren, zal vaak(!) de zoektocht naar liefde
buiten hem of haar voortzetten.

In de liefde, in ons werk, in eten, in vriendschappen, in kleding, social media.

Ik ga wat voorbeelden noemen, waarna ik een antwoord zal geven op de vraag: hoe ontwikkel je meer zelfliefde? (Met 15 tips!) Maar eerst is het belangrijk om het gebrek aan zelfliefde te herkennen in je leven:

 

Voorbeelden van gebrek aan zelfliefde

Liefde: Er worden eindeloze, moeilijke gesprekken gevoerd met ons lief wanneer er een conflict ontstaat en waar iedere nieuwe zin die gesproken wordt, vervuld is met de vraag: hou je wel van me?

Liefde: Er wordt wat afgeneukt. Met vreemden, met de oude verkeerde (degene waarvan je weet dat het eigenlijk niet goed voor je is), of met dezelfde, die best prima is.

Eten: Er wordt weer een chocolaatje in onze monden geschoven als er een vlaag van verdriet, leegte, weemoed voorbij komt.
Er wordt nog een glas wijn ingeschonken: “Omdat ik het verdien!”

Uiterlijk: Onze gezichten worden volgesmeerd met make-up. Zelfs als we even gaan sporten of gaan zwemmen, zetten we onze haren in de krul of stijlen we het. Ook al weten we dat het straks toch weer in de war is.

Werk: We blijven doorwerken, tot ‘s avonds laat om de beste punten te halen (studie), om meer geld binnen te krijgen, om aan de buitenwereld te laten zien dat we productief zijn. Dat we succesvol zijn. Dat we het goed op een rijtje hebben.

Afleiding: We slapen niet goed, want we gaan te laat naar bed. (“Ik heb al zo weinig tijd voor mezelf, dus die tijd haal ik ‘s avonds in.” Met beelden van die ene serie op netflix nog op onze netvlies gebrand, waardoor we in een koortsachtige toestand de slaap niet kunnen vatten. Dan maar nog een melatonine pilletje. Of een drug van de dokter.

Social media: We zijn overprikkeld, want we plaatsen steeds alles op social media om te laten zien aan de wereld wat voor leuk, bijzonder, cool leven we leiden en kijken dan steeds hoeveel likes we hebben. Om te zien of we inderdaad bevestigd worden in het beeld dat we van onszelf willen hebben, maar stiekem een heleboel narigheid in onszelf ervaren. 

 

We voelen ons leeg.
Leeg.
Leeg.
Leeg.
Leeg.
Leeg.

Iedere seconde van de dag, is er leegte.
Angst voor morgen, angst voor vandaag zelfs, angst dat niets zo loopt als dat wij denken dat het beste voor ons is.

 

Ons innerlijk staat gelijk aan de wereld om ons heen.
Als wij geen zelfliefde ervaren,
zal de wereld buiten ons ook het gebrek aan liefde bevestigen.

De mensen om ons heen zeggen de verkeerde dingen, ze doen nooit wat we eigenlijk willen, ze zijn nooit zo perfect in het vervullen van die taak om ons liefde te geven. Dit kunnen ze ook niet. Nooit niet. Echt niet. Ook al komen sommige mensen aardig in de buurt. Het gaat niet.

Er is een manier om dit te stoppen.

En dat is niet: hou van jezelf. Begin hier en nu.
Nee joh, ben je gek, dat is gekkenwerk.

Jij weet precies wat je moet DOEN om in deze tijd van je leven situaties voor jezelf te creëren waarin je meer zelfliefde ervaart.
Jij weet dit.

YOU’VE GOT THIS.

Ook al zeg je dat je het niet weet.
Probeer verder dan die eerste paniekerige gedachte van: “Ik weet het niet!” te gaan.
Je weet het.

Voordat je zelfliefde kunt voelen, heb je er al naar gehandeld. Zelfliefde DOE je, je nodigt haar uit in je leven door naar het goede te handelen.

15 tips om meer zelfliefde uit te nodigen:

 

1. Het betekent waarschijnlijk dat je gezond eten in huis haalt. En nee hoor, dat hoeft echt niet allemaal bio te zijn als je daar het geld niet voor hebt. Lekker eten, eten dat goed voor je hart én lijf is. 
2. Het betekent waarschijnlijk, dat je het iets rustiger aan moet gaan doen. Jezelf meer tijd geven om te ADEMEN. Jezelf meer rustmomenten kunt geven. Hoe doe je dit? Wat moet je opofferen om jezelf meer RUST te geven?
3. Het betekent waarschijnlijk dat je ophoudt met die ene relatie die niet goed voor je is of met je destructieve gedrag in de relatie die wel goed voor je is. Hou op met zoveel aandacht vragen, gun jezelf de tijd om alleen te zijn.
4. Het betekent waarschijnlijk dat je pas seks met iemand gaat hebben, als je zeker weet dat dit iemand is die je kan vertrouwen en waar je al een band mee hebt opgebouwd. Wacht minstens drie maanden. Eer je lichaam, het is niet voor niets dat zoveel religies hier op hameren. Probeer het gewoon eens.
5. Het betekent waarschijnlijk dat je eindelijk aan je creatieve project gaat beginnen/of meer tijd aan gaat besteden dan dat je nu doet.
6. Het betekent dat je op tijd naar bed gaat.
7. Het betekent dat je gezond en met aandacht ontbijt. Als dit betekent dat je eerder op moet staan, ga dan eerder naar bed.
8. Het betekent dat je gezond en met aandacht luncht en in de avond eet.
9. Het betekent dat je je eigen dromen eens serieus gaat nemen. Wat wil je nog voordat je doodgaat? Waar wil je nog naar toe reizen? Wat wil je nog voordat je kinderen krijgt? Ga hier eens voor zitten en schrijf alles op wat er in je opkomt. Alles wat je in de afgelopen jaren hebt bedacht en blij van werd.
Misschien wordt het eens tijd.
10. Het betekent dat wanneer je ongesteld wordt, je hier rekening mee houdt. Je omringt jezelf met mooie muziek, lieve films, lieve mensen(!), je vraagt niet teveel van jezelf, je geeft jezelf niet op de kop als het allemaal even niet lukt. Je rust genoeg uit. Je gaat op een schapenvelletje liggen.
11. Het betekent dat je op tijd wc-papier en wasmiddel koopt en de afwas niet lang laat staan.
12. Het betekent dat je huis (op het oog) schoon en opgeruimd is.
13. Het betekent
dat je vaker pauze neemt en dan niet gaat facebooken, of op nieuwssites gaat scrollen. Je gaat gewoon even lekker, ouderwets, voor je uit staren.

14. Het betekent dat je meer in de natuur gaat zijn.

15. Het betekent dat je dit gewoon doet.

 

 

Wacht niet op een wonder. Alsof je ineens op zou staan met alle zelfliefde van de wereld.
Nee, ga het leven leiden waar zelfliefde binnen kan komen. 
Leer goed voor jezelf zorgen. Wees de stem van een liefdevolle vader en een liefdevolle moeder voor jezelf.

Het verstand doet dit voor jou. Ja, je verstand. Je verstand pakt jouw hand en neemt je mee naar buiten, neemt je mee naar bed, neemt je mee naar het aanzetten van een kaarsje ‘s avonds laat waar je naar kunt turen voordat je in slaap valt, het neemt je mee naar een goed boek in plaats van je telefoon, het neemt je mee naar de kraan om een extra glas water te drinken, het neemt je mee naar een project waar je aan wilt werken omdat het voor JOU goed is. Niet voor de rest van de wereld (misschien ook wel), maar voor JOU.

 

 

En misschien betekent dit dat je daardoor het een en ander moet opofferen.
Iets dat gruwelijk pijn doet.
Ik weet zelf zeker dat het pijn zal doen,
want anders had je het allang gedaan.

Maar geloof me, het is het juiste.
Ook al voel je je misschien, zodra je op het punt staat om de juiste keuze te maken, een verloren hoopje mens en wil je overlevingsdeel er alles aan doen om je van die pijn weg te houden,
Dit is wat je nu nodig hebt.

Geloof me.

 

Begin vandaag met zelfliefde, door je verstand mee te laten werken, ook al voel je het zelf ABSOLUUT NOG NIET.
Maar je zal zien, dat door andere keuzes te maken, door jezelf rust, regelmaat, minder prikkels, minder foute mensen, meer creativiteit te gunnen,
je zo waar,
binnen de kortste tijd,
ineens best gelukkig bent met jezelf. En met je leven.

0 reacties

Wat als je niet meer van je partner houdt?

Wat als je niet meer van je partner houdt?

Als je verliefd geworden bent op een ander, kunnen houden-van gevoelens voor je eigen partner verdwijnen. Is dit een alarmsignaal?Van veel mensen in mijn praktijk hoor ik dat als ze verliefd zijn geworden op een ander, ze merken dat ze ineens niet meer van hun partner...

Lees meer
Hoe je je voor veel langer LEVENDIG kunt voelen

Hoe je je voor veel langer LEVENDIG kunt voelen

Is het zo dat eigenlijk het enige dat je wilt, je levendig voelen is? In het verliefd-zijn en in het begeerd worden door een ander, ervaar je dit. Maar wil je het echt ervaren? Dan zal je persoon waar je naar bent gaan verlangen mogen loslaten. Loslaten geeft een...

Lees meer