Hoezeer we ook met onszelf in de knoop kunnen zitten

Hoe lelijk we naar onszelf kunnen praten 

Hoezeer we de hoop op een goede toekomst ook opgegeven kunnen hebben en totaal geen perspectief meer zien

Hoe donker het innerlijk nu kan zijn op momenten

Hoe fel het lichaam erop kan reageren in stress, pijn, 

Het niet kunnen slapen omdat de mind alles probeert te begrijpen wat er gebeurt, en het lijf strak staat van spanning

Hoezeer pijnlijke opmerkingen van anderen in je hoofd kunnen malen

En het een oorlog is in jezelf…

Hoezeer dit alles ook plaatsvindt

Er is een grotere Jij die achter jou staat. 

Precies nu, op dit moment, terwijl je dit leest, rusten er twee handen zachtjes op je schouders en kijkt er iemand met je mee. 

De Grote Jij die geen angst kent, maar moedig is

De Jij die voor jou zorgt als je angstig bent en je een kopje thee geeft (wanneer je er klaar voor bent) en wacht tot je weer bij krachten gekomen bent

De Jij die vertrouwen in de toekomst heeft, want wij geven niet alleen ons leven vorm, maar het leven geeft ons ook vorm en zal door ons heen de mooiste dromen dromen

De Jij die voor jou zorgt als jij al het vertrouwen in het toekomst verloren hebt en je hand vastpakt in de nacht, terwijl de slaap je eindelijk heeft overgenomen

De Jij die talentvol is en hier op aarde is met een reden

De Jij die voor je zorgt als je even vastzit in de illusie dat er geen plek voor jou is

De Jij die zich niet laat tegenhouden bij tegenslag

De Jij die voor jou zorgt als je bij tegenslag het liefst in bed wil kruipen en niet meer wil bestaan, de jij die naar je fluistert dat het oké is om even te rusten, maar zal zeggen wanneer het tijd is om op te staan

De Jij die geniet van wat je allemaal te geven hebt

De Jij die voor je zorgt als je denkt dat alles wat je doet een flauwe hap is

De Jij die rustig is, weet dat het alles aankan en weet dat het leven altijd weer veranderen zal

De Jij die voor jou zorgt als je denkt dat je zelf alle macht in handen hebt, alsof je god bent, en in die rol jezelf teveel last op je schouders legt

De Jij die deze last in de nacht van je schouders afhaalt, en je in de eerste seconden van wakker worden, laat herinneren wie je werkelijk bent

De Grotere Jij is wie we werkelijk zijn. 

Ze is er altijd. 

Altijd.

Ze verliest ons niet uit het oog. Ze is de zon als wij in onze schaduw leven. Ze is de kracht als wij als een slappe vaatdoek onszelf door de dagen heentrekken. 

Als we niet meer weten wat te doen, mogen we voorstellen dat ze achter ons staat en ons het volgende realiseren: dit ben ik. Dit ben ik ook. Ik ben niet alleen maar kommer en kwel. Er leeft een grootsheid in mij. 

“Hoor je dat? Kommer en kwelletje van mij? Er leeft grootsheid in mij!”

We mogen tot deze grootsheid spreken en haar om hulp vragen ons te begeleiden in dat wat we lastig vinden. Ze zal ons antwoorden willen geven, willen leiden, ze zal het voertuig zijn dat ons door de moeilijkste momenten van ons leven trekt. 

Maar daarvoor mogen we ruimte voor haar leren maken en leren herkennen wat haar manier van spreken is.

En ja, dat zal hier en daar vragen om andere keuzes te maken zodat je Haar kan horen. 

Vandaag is de pre-order van de online cursus de Diepere Waarheid gestart. Ik leer je in de cursus hoe je ruimte maakt voor de Grotere Jij in jou die gevuld is met zoveel wijsheid.

Want, een levendig contact houden met de Grotere Ik in ons, gaat niet vanzelf. Voor velen betekent dit dat je meerdere keren per dag stil mag staan bij haar bestaan. Makkelijk is dat niet: onze wereld is geconditioneerd om te leven in de illusie van de kleine ik. Op tv, in reclames, in de verhalen die we elkaar vertellen, staat de mate waarin er aandacht gegeven wordt aan de Grote Ik in ons, niet in balans met verhalen waarvan we bang worden en denken dat er geen plek is voor onze uniekheid. Handelen vanuit de kleine ik krijgen we met de paplepel ingegoten, maar handelen vanuit onze grote ik? Véél minder.

Als we dit weten te veranderen, veranderen we samen de wereld. Want de persoon die zich regelmatig herinnert aan de Grote Ik, zal ook deze Ik in andere mensen aanraken. Het is op een positieve wijze besmettelijk. Onze geliefdes, onze kinderen, onze vrienden, onze niet-menselijke vrienden. Daarnaast gun ik jou, gewoon jij die dit leest, dit contact enorm. Ik weet namelijk zelf maar al te goed hoe vaak ik in mijn leven die Grote Ik uit het oog verloren ben. Maar hoe de kennis die ik met je deel in de cursus, mij keer op keer weer terug naar mijn eigen wijsheid heeft gebracht; naar mijn Diepere Waarheid. 

In de cursus deel ik kennis waar ik vanaf 2014 aan werk op professioneel niveau en heb inmiddels honderden mensen hiermee intensief begeleid (zoiets gaat snel in 8 jaar). Het Praktiseer je eigen wijsheid spel is er ooit uit geboren, een spel dat nu in België en in Nederland door particulieren en professionals gespeeld wordt (en zelfs opgenomen is in het curriculum van enkele coachingsopleidingen!). En al het andere dat ik maak en schrijf, zoals de Ziek van verlangen theorie. Deze is volledig ondersteund door wat ik hier vertel.

We kunnen een heel leven bouwen vanuit de kleine ik. Een leven vol pijn. Zelfafwijzing. Niet geloven in jezelf en kansen aan je voorbij laten schieten omdat je zo in een kramp leeft dat het niet eens lukt om ze aan te pakken. Maar we kunnen ook onze Grotere Ik uitnodigen om deze achter het stuur van ons leven te zetten en eens gaan zien hoe de dingen dan gaan veranderen… Iedere dag ben ik met mezelf hierover in gesprek: wie mag er vandaag achter het stuur zitten? Denk ik dan. Mijn kleine ik, of… toch mijn Grotere Ik..? Ik moet wel voor die laatste kiezen. En jij?

Meer weten wat je allemaal krijgt in de cursus? Klik op de button of hier.