In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over.

In mijn 15-jarige liefdesrelatie maakten mijn geliefde en ik van alles mee. Ik werd verliefd op anderen. Ik ging vreemd. Ik hield jarenlang een verwoestend geheim. Dit geheim kwam uit. Je zou zeggen in het gebruikelijke denken van onze cultuur dat ik een heleboel pijn veroorzaakt heb.

We hebben onze crisissen allemaal overleefd. We houden zielsveel van elkaar en maken blij plannen voor onze toekomst.

Bizar, zou je zeggen. Maar, niet helemaal.

Ik leerde dat je zelf veel kunt doen om je de liefde gaande te houden in je relatie.

 
In de dagelijkse kleinere problemen die je tegenkomt of de veel grotere, gaat het erom hoe je in het conflict staat om het conflict te overkomen.

Een relatie is energie. En wat jij in de relatie voelt en wat je daarbij denkt, is ook een energie die de relatie-energie beïnvloedt.

Alles wat door je heen komt, hoe donker en naar ook, is in wezen onschuldig en heeft een boodschap voor je. Maar vaak schrikken we ons een hoedje door onze zwaardere gedachten en gevoelens.

Als je je eigen gedachten en gevoelens afwijst en er vooral angstig op reageert, stop je de stromende levensenergie in jezelf.

En dit laat ook de vrije energie van de liefde stoppen.

Kortom: Als je nu niet van de ander houdt, wijs je iets af in jezelf.

Maar als je open en onderzoekend naar je eigen levensenergie gaat kijken en er naar leert te luisteren, stroomt de liefde weer in jou. Naar jou én naar je relatie.

Je mag de ander op momenten onaantrekkelijk, bloedirritant of onmogelijk vinden. Maar zodra jij dit niet mag van jezelf, kéér op kéér, houden gevoelens van liefde op.

Het gaat hierom:

Durf je te houden van je eigen twijfels of je eigen allerlelijkste gedachten over de ander? Durf je ook daar JA tegen te zeggen ipv alleen naar de fijne gevoelens?

Hoeveel ruimte kan jij maken voor het allermoeilijkste in jezelf?

Kan je verzachten in dat wat nu zo hard is in jou? Kan je voor even, ontspannen in je eigen angst? Een kop thee pakken, drie keer diep zuchten en zeggen: ik hou van mij, ik hou van mij, ik hou van mij, in alles wat ik voel?

Dit is een oefening die je wel twintig keer per dag kan toepassen en waarin je steeds beter wordt. Dit is een master oefening. Niet makkelijk dus, maar in dit ligt een hele grote sleutel in echt alles wat je tegenkomt. Dit is het begin van iedere belangrijke verandering in je leven.

Meer van dit?

In mijn nieuwste masterclass van 2,5 uur deel ik meer dan 19 wijsheden die laten zien hoe je de liefde weer kunt laten stromen in de relatie. Zodat je weer ontspannen in de armen van je lief kunt liggen. Of om diens grapjes (en je eigen) kunt lachen, zonder die steek in je buik of keel te voelen. De masterclass is een opgenomen videolezing met een te downloaden audio. Dus je kunt het bekijken wanneer het jou uitkomt.