De gebreken van jouw partner zijn diens grootste liefdegeschenk

In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over.

Onze partner kan ons niet helemaal tegemoet zien in onze behoeften. We mogen leren hier realistisch over te zijn en familie en vrienden uitnodigen ons aan te vullen met wat onze partner ons niet kan geven.

Relatietherapeute Esther Perel omschrijft het als volgt: “Vroeger hadden we een heel dorp dat ons hielp bij het vervullen van onze menselijke behoeften. Nu zijn we geïndividualiseerd. De kerk is o.a weg en nu verwachten we dat onze partner ons praktisch én spiritueel voorziet in wat we nodig hebben?”

We plaatsen een heel gewicht op één persoon… Ervan overtuigd te zijn dat de ander alles moet kunnen vervullen voor ons, maakt dat we twijfelen of onze partner wel de juiste voor ons is en… zo stopt de liefde weer met stromen.

In wezen geeft dat waar onze partner ons niet in een behoefte voorziet, ons de wereld en andere relaties cadeau.

Bijvoorbeeld: Ik hou van de camino en van het maken van lange wandeltochten. Mijn lief houdt van fietsen. Hij wil niet met me mee en ik niet met hem. Tja, dan ga ik maar ALLEEN. En guess what: dat is héél goed voor mij.

Daar waar hij me niet in kan voorzien, maak ik contact met de wereld om me heen. Alleen of met anderen. En maak ik contact met een enorme kracht en autonomie die in mij zitten.

De volgende keer dat je partner niet is zoals je graag zou willen, vraag jezelf dan af:
Op wat voor manier opent diens Nee een deur naar de wereld om me heen?
Waar ik met anderen een bijzondere intimiteit en samen-zijn mag creëren?
Waar ik mezelf toesta te groeien, te staan op eigen benen, in plaats van op mijn partner te leunen?
Op wat voor manier ondersteunt diens Nee mijn allermooiste Zelf om in de wereld geboren te worden?

Asjeblieft, laat onze partners ons niet in al onze behoeften voorzien. Dat is misschien wel de grootste geschenk van liefde die de ander ons kan geven.

Meer van dit?

In mijn nieuwste masterclass van 2,5 uur deel ik meer dan 19 wijsheden die laten zien hoe je de liefde weer kunt laten stromen in de relatie. Zodat je weer ontspannen in de armen van je lief kunt liggen. Of om diens grapjes (en je eigen) kunt lachen, zonder die steek in je buik of keel te voelen. De masterclass is een opgenomen videolezing met een te downloaden audio. Dus je kunt het bekijken wanneer het jou uitkomt.