Zie jouw partner in diens grootsheid

In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over.

Een belangrijk punt is om geen karikatuur van je partner te maken. En toch doen we het zo vaak. Hij/zij/hen hoeft maar iets te doen wat je boos maakt en ineens is de ander alleen maar ‘dat ene’. En gaan we VOL IN op ‘dat ene’.

Afgelopen week zaten mijn vriend en ik in Londen. Tijdens ons eerste ontbijt in een perfect, instagramwaardig cafeetje waar ze je een fles water aanbieden die je later blijkt te moeten betalen, zei mijn vriend iets heel naars tegen me. Heel erg naar. Zo naar, dat ik op wilde staan en direct het kanaal terug naar huis wilde zwemmen. We hadden die nacht allebei slecht geslapen omdat we hadden besloten weer een keer met de bus naar Engeland te gaan om kosten te besparen (en niet te vliegen). Ik wist dat hij het meende wat hij zei, maar ik haalde een keer diep adem en dacht: ik kan hier nu op ingaan, of ik laat het gaan en geniet van het feit dat we veilig zijn aangekomen en een heerlijke granola bowl met vers fruit aan het eten zijn. Hij zag mijn gezicht (mijn gezicht is een open boek – altijd al geweest) en plots had hij door wat hij zojuist gezegd had en corrigeerde zichzelf door het iets vriendelijker te zeggen. Ik dacht: fijn dat hij dit doet, maar auw! wat deed die ene opmerking pijn. Ik kan nu alsnog boos worden en hem reduceren tot een lul de behanger, maar…

dient het in waar ik vandaag naar toe wil?

Mag mijn partner af en toe dingen zeggen die heel vervelend zijn? Mag de ander een ‘lul-de-behanger-deel’ hebben? Zichzelf af en toe wel verbeteren en een andere keer niet? Mag hij van mij dingen zeggen die als een nachtmerrie in mijn oren klinken?

Mag de ander in sommige delen verre van perfect zijn? En nog steeds weten dat hij ook de persoon is die, terwijl ik dit schrijf, naast me ligt te dutten om verloren uurtjes van slaap in te halen, die net zo geniet van het stadse leven als ik, die voor vanavond kaartjes voor een concert heeft gekocht? Die lekker ruikt, zachte lippen heeft en met mij dit wilde avontuur van een relatie aangaat? Die een intelligent, grappig, lief clowntje kan zijn met een kwetsbaar, passioneel hart?

Als je de ander door emoties reduceert tot ‘alleen maar dat ene’, en niet het hele plaatje meeneemt, stopt de liefde met stromen. Als je de ander ziet in het hele plaatje, is er genoeg ruimte voor liefde.

GRACE is hierbij het toverwoord.

Wanneer het verhaal dat je in je hoofd maakt te klein is voor jullie allebei in te leven, waardoor je bijna stikt omdat er geen lucht te vinden is, dan mag je opzoek gaan naar een open raam. Een open raam: een groter verhaal dat zoveel meer eer doet aan wie de ander en jij los van elkaar zijn. En wie jullie samen zijn.

In het geval van die nare opmerking, zie ik dat dit zijn reis is die hij te gaan heeft in het leven. Het raakt een gevoelig onderwerp voor ons beiden aan en ik zie dat ik niet altijd op alles wil ingaan. Sommige problemen in de relatie hebben tijd nodig om wijsheid in te laten dalen. Mijn zwijgen, mijn achteruit stappen, geeft ruimte voor die wijsheid. En daarna zit ik wel even op de wc met een hand op mijn hart en zeg ik: “Auw…” En spreek ik een gebed uit dat de wijsheid mag komen, voor ons allebei. Die altijd, altijd weer komt.

Meer van dit?

In mijn nieuwste masterclass van 2,5 uur deel ik meer dan 19 wijsheden die laten zien hoe je de liefde weer kunt laten stromen in de relatie. Zodat je weer ontspannen in de armen van je lief kunt liggen. Of om diens grapjes (en je eigen) kunt lachen, zonder die steek in je buik of keel te voelen. De masterclass is een opgenomen videolezing met een te downloaden audio. Dus je kunt het bekijken wanneer het jou uitkomt.