Van de week las ik een prachtige opsomming van 9 manieren van stilte ervaren in het leven, door Paul Goodman. De opsomming raakt me in het bijzonder omdat ik steeds meer de kracht begrijp van het toelaten van stilte in een gesprek en in mijn begeleiding met mensen. Al ruim een half jaar ben ik dankzij de verdiepende werking van stilte in een nieuw deel van mezelf en het leven beland waarin ik álles om me heen en in mezelf op een nieuwe wijze ervaar. (Wat ik nou eigenlijk met die stilte bedoel, lees je in dit bericht.)

Het lijkt alsof ik ineens dichter tot de bron van liefde in mezelf ben gekomen. Alsof ik beter ben aangesloten op de beweging van de Natuur in het leven.

Het is heerlijk. Dit gun in iedereen! Dit is een totaal andere manier van leven!

Op sommige dagen krijg ik er tranen van in mijn ogen; dat ik zo gezegend ben om deze nieuwe laag te mogen ervaren op deze jonge leeftijd.

Speciaal voor jou heb ik in dit bericht de lijst vertaald van het Engels naar het Nederlands omdat ik je mee wil nemen naar een andere bewustzijnslaag in jezelf. (Je leest meer over mijn kijk op stilte ná de opsomming.)

“9 manieren van stilte
1) Er is de stille stilte van sluimer of apathie;
2) er is de sobere stilte die hoort bij een plechtig, dierlijk gezicht;
3) de vruchtbare stilte van het bewustzijn, het weiden van de ziel, waaruit nieuwe gedachten tevoorschijn komen;
4) de levende stilte van alerte waarneming, klaar om te zeggen: “Dit … dit …”;
5) de ‘muzikale stilte’ die gepaard gaat met een bezielde, volledig in het moment opgaande activiteit;
6) de stilte waarin je luistert naar iemand anders die spreekt, je probeert de drift te vangen en hem of haar te helpen duidelijk te zijn;
7) de lawaaierige stilte van wrok en zelfbeschuldiging, waarin je luid in stilte bent, maar te nors bent om het hardop te zeggen;
8) een verbijsterde stilte;
9) de stilte van een vreedzame overeenstemming met andere personen, een gemeenschap of met de kosmos.”

Stilte betekent…

Stilte betekent voor mij niet alleen iets niet-zeggen en de mond gesloten houden, maar het betekent voor mij de Leegte toelaten. Dat wanneer ik mij ongemakkelijk voel, ik niet direct naar de telefoon grijp, maar stilzit met een kop thee of mijn lichaam naar de velden achter ons huis breng.

Stilte betekent voor mij de onzekerheid toelaten tussen mij en de ander; afstemmen op hoe het eigenlijk met mij gaat of wat ik eigenlijk voel en dat in het contact brengen.

Stilte betekent niet altijd woorden geven aan wat ik eigenlijk voel, maar ik probeer meer te vertrouwen op een blik en een aanraking. Het zachtjes vastpakken van de hand van mijn vriend, bijvoorbeeld, juist als we ruzie hebben en er niet meer uitkomen in woorden. En me daarna durf over te geven aan de liefde die via onze handen naar onze harten stroomt. 

Stilte betekent luisteren naar de stem in mezelf die al minutenlang klinkt, maar die ik niet durf uit te spreken naar een cliënt. Omdat ik weet dat dít de woorden gaan zijn die hem of haar diep zullen raken.

Stilte betekent nee zeggen tegen het haastige hoofd en durven wachten op een krachtige, mensgoddelijke energie die in ons allen zit.

Het hoofd is…
Het hoofd is snel en vult alle (milli)seconden met woorden in herhaling, onzekerheid en frustratie. Ze ratelt maar door. Zodra we iets voelen, verklaren we het gelijk in woorden, maar raken in de brei van woorden al snel de weg kwijt. Het hoofd neemt je mee naar een wereld van chaos en gekte. En is intelligent genoeg om talloze symptoomoplossingen te verzinnen voor symptoompijnen. Maar de paniek en de angst blijft.

Het hart is…
Maar het hart, …, het hart is traag. Ze neemt haar tijd. Ze vult minuten, uren en dagen met precies de juiste woorden van liefde. Ze brengt helderheid en gezonde, duurzame veranderingen in een mensenleven. Ze laat je diep raken uit ontroering of omdat precies die woorden of beelden gesproken worden die je moést horen. Rust, humor, lichtheid en daadkracht voeren de boventoon.

 
Een citaat van our man Jesus dat mij na aan het hart staat, spreekt over ‘het durven wachten’. Om niet meer te handelen (en daarmee ook niet te spreken) vanuit chaos, frustratie en stress, maar om te durven wachten op de werkelijke laag van wijsheid, helderheid en liefde die aan ieder van ons openbaart wil worden. En om vanuit dat punt te leren handelen. Wachten op het allerbeste, allerhoogste voor jezelf in het leven.

Ik heb een tijdje terug besloten om niet meer vanuit de eerste hoofdlaag te handelen. Het is niet gemakkelijk. Er gaan vele uren van ongemak voorbij, maar het brengt me steeds dieper naar een plek in mezelf die zo vol zelfvertrouwen en kracht is, dat ik eindelijk een glimp krijg van waartoe ik als Anne-mensje werkelijk in staat ben.
 
Wil je dit ook ervaren?
Met de mensen die zich geroepen voelen om zich met hun hart met mij te verbinden, ben ik dit aan het oefenen op de laag waarin zij nu zitten. Aan de hand van de thema’s waarin jij wilt werken, zoeken we naar manieren om contact te maken met de allerhoogste stem in jou.

Problemen in de liefde is een uitstekende ingang om de wijsheid van het hart te ontdekken. Hiervoor bied ik 1-daagse of 2-daagsen aan. Maar mijn hart en deur staat open voor ook andere soorten intensives. Waarin voel jij dat je wilt groeien? Ik werk het liefst alleen nog maar in intensives omdat ik je zo precies kan bieden wat nu mogelijk is. Kijk voor meer informatie op deze website rond of stuur me direct een mailtje met jouw verlangen.