Verliefd worden op iemand anders of verlangen naar iemand anders kan overweldigend zijn. Je hebt chaotische gedachten, emoties die allerlei kanten opgaan, je kunt je moeilijk op je werk concentreren, je hart is misschien naar je huidige partner gesloten en eigenlijk, hoe fijn je het ook vindt om verliefd te zijn, ben je er ook een beetje klaar mee… Je wilt van dit bezeten verlangen af en tegelijkertijd wil je de verliefdheid vasthouden. Want teruggaan naar het leven voordat je de ander ontmoette? Dat nooit. Hij of zij geeft je zoveel…

En daar geef ik je helemaal gelijk in! Dat hoeft ook helemaal niet!

In deze blog vind je 6 survivaltips om met een verliefd hart om te gaan. Op een bewuste wijze.
Want één ding is zeker: jij voelt dat je deze grote levensgebeurtenis heel serieus mag nemen.

Met deze tips help je jezelf op weg om achter de diepere betekenis van jouw verlangen te komen. 

 

Tip 1 Deel je geheim

Deel je geheim met iemand die je kunt vertrouwen. Iemand die jouw gevoelens niet afkeurt. En iemand die grote levensgebeurtenissen ook als levenslessen ziet. Een geheim hebben is namelijk stressverhogend en is daarmee ongezond voor lichaam en geest. Ik adviseer mijn cliënten om ten minste één iemand in vertrouwen te nemen, hoe spannend dit ook kan zijn. Zo doorbreek je het taboe in jezelf. Zo laat je de schaamte die je nu misschien voelt niet de baas zijn over jouw leven. Zo maak je ruimte voor de stem van jouw hart in plaats van de stem van angst.

Vind jij het helemaal niet spannend om het aan anderen te vertellen? Ook dan is het advies om het alleen aan mensen te vertellen die bereid zijn om naar de spirituele kijk van deze gebeurtenis te kijken en uiteraard, het allerbeste met jou voor hebben. Deel jouw verliefdheid met mensen die zonder oordeel zijn in welke keuze jij ooit van plan bent te maken. Mensen die jou altijd zullen steunen. Vind iemand die bereid is om zijn of haar eigen angsten aan te kijken als hij of zij geraakt wordt door jouw verhaal. 

 

Neem ten minste één iemand in vertrouwen
om jouw (on)mogelijke verlangen mee te delen.

Iemand die jou, wat er ook gebeurt, steunt. 
Doorbreek je eigen, innerlijke taboe. 

Tip 2 Je hoeft hem of haar vandaag niet los te laten

Geef jezelf álle ruimte om het grote onderzoek naar jouw verlangen aan te gaan. Daarbij hoort dat je hem of haar vandaag én morgen nog niet hoeft los te laten. Sterker nog, ik geloof zelfs dat het helemaal niet mogelijk is om iemand los te laten. Zeker niet als je nog niet bewust bent van het gehele verhaal van jouw verlangen. Dit heeft tijd nodig. Pas als je de diepere betekenis van jouw verlangen bent gaan zien, zal het verlangen vanzelf minder heftig worden waardoor je met een meer heldere geest kunt bepalen of je bij je huidige partner wilt blijven of niet.

Wij laten de dingen niet los. De dingen laten ons los. 

De liefde geeft ons een roze bril waardoorheen we niet alles helder zien. De kunst is om de bril af te zetten en de echte, nog rijkere kleuren van het leven, jezelf en deze ontmoeting te zien. Waardoor je een keuze kunt maken die werkelijk gezond is. Voor jou én je omgeving.

Jij hoeft niets of niemand
los te laten.

Als de tijd rijp is en als het de bedoeling is, 
laat de energie jou los
en transformeert het tot een groot levensgeschenk. 

Verliefd worden op een ander kan erg ingrijpend zijn waardoor je de stem van het hart niet goed en helder meer kunt horen.

Wat is wijs om te doen?

Wat hoort op jouw levenspad? 


Maak tijd voor jezelf vrij om te ontspannen zodat jouw stem weer hoorbaar zal zijn. 

Tip 3 Neem jezelf op date

Als je last hebt van veel chaotische gedachten, zware, verwarrende gevoelens en stress is het erg belangrijk om veel tijd aan jezelf te geven. Mijn advies is: geef méér tijd aan jezelf dan aan direct contact dat je (misschien) met de ander hebt. Hoe tegennatuurlijk dit ook lijkt te voelen. Want je wil maar één ding en dat is bij de ander zijn, maar wat nu als dit alleen maar meer onduidelijkheid geeft?

Deze gebeurtenis is groot en het is belangrijk om ruimte te maken voor jouw eigen stem. Neem massages, lees boeken, ga alleen naar de film, ga de natuur in, zoek begeleiding bij een ervaringsdeskundige professional die precies begrijpt waar je mee zit. Kortom: neem jezelf op date. Je hebt het nu meer dan ooit nodig.

Je bent waarschijnlijk erg ongeduldig om tot een antwoord te komen of je met hem of haar verder moet gaan of niet (en dat is heel begrijpelijk! Ik weet er alles van!), maar vanuit deze huidige staat van zijn krijg je het échte antwoord niet. 

Vanuit een staat van angst en stress worden geen heldere gedachten vanuit het hart geproduceerd. Alleen in een staat van ontspannenheid kunnen de grotere antwoorden vanuit het hart naar jou toekomen. Als je manieren vindt om de stress in jezelf te verminderen, zal jouw hart langzaam tot jou spreken. En wees maar niet bang, want de stem van het hart zal nooit iets engs vertellen. Het hart laat je ontspannen, geeft je een glimlach op je gezicht en verruimt je hart. Het komt met mogelijkheden die je nu niet eens kúnt bedenken!

Voor wie normaal gesproken erg op de centen zit: durf geld aan goede zelfzorg te besteden. Verliefd worden op anderen is een wake-up call. En het heeft invloed op je gehele leven. Dus ook je werkende leven. Want, wees nou eerlijk: kan jij nu helder denken op je werk? Of gaan je gedachten steeds maar weer uit naar de ander?

Je kunt het ‘gewoon over laten gaan’, maar is dat niet enorm zonde? Het leven wil je iets heel moois vertellen..! 

Wil je met de ander versmelten?

Helemaal in de ander opgaan?


Dat begrijp ik en dat gevoel ken ik,
maar durf je verstand te gebruiken. 


Maak keuzes waar je toekomstige zelf dankbaar voor zal zijn. 

Tip 4 Als dit de eerste keer is, ga je hoe dan ook fouten maken waar je later spijt van krijgt

Als dit de allereerste keer is dat jij verliefd bent geworden op een ander, zal je hoogstwaarschijnlijk tot in de puntjes van je tenen geloven dat de ander de ware is en een zielsverwant is. Dat het helemaal de bedoeling is dat je samen moet zijn met die mooie, geweldige ander. Het liefst wil je met de ander versmelten. Helemaal in de ander opgaan. Seks hebben, samen eindeloos turen, de tijd vergeten, samen urenlang kletsen, elkaar diep in de ogen aankijken… Dat begrijp ik helemaal. Ik schrijf het dan ook niet spottend en ik zeg ook niet dat de ander niét jouw zielsverwant is (het kan zomaar zijn van wel!), maar ik probeer je bewust te maken van het feit dat dit hele normale verlangens zijn. Zo normaal, dat iedereen ze heeft, óók de mensen waarvan de ander niet een zielsverwant is…
Als jij deze blog leest, wil ik tegen je zeggen: je hebt een keus. En alles wat je doet heeft een gevolg. Je bent vrij om te doen wat je wilt en ik vind je niet stom als je als met de ander gekust hebt bijvoorbeeld, echt niet, maar, nogmaals: je hebt een keus.

Maak de keuze die je dichter tot de wijsheid van jouw hart brengt, in plaats van er verder van af.
Wat zou dat voor jou kunnen zijn?

Eén ding kan ik al verklappen: als de ander de ware is, kan je altijd nog dagenlang met de ander in bed doorbrengen. En seks maakt het soms toch wat ingewikkelder dan nodig is. Durf te wachten. Angst leeft in haast, de waarheid neemt alle tijd van de wereld. 

Zet jouw hart, jouw wijsheid en jouw bewustwordingsproces op nummer één. Het kan zijn dat je daarvoor iets doet waar je later wel of geen spijt van krijgt. Maar hoe dan ook, ik steun jou. En ik ben er voor jou om een diepere waarheid naar boven te halen. (Zie ‘aanbod’ in de menubalk.)

Neem de tijd. 
Neem de tijd voor jezelf.
Om ruimte voor jouw eigen wijsheid te maken.
Het verstand heeft altijd haast,
de waarheid neemt alle tijd van de wereld. 

Durf jij ook alle tijd van de wereld te nemen
om jouw Grote Onderzoek aan te gaan?

Tip 5 Als jij niet aan jouw partner over jouw verliefdheid durft te vertellen, is dat geen schande

Ik adviseer mijn cliënten om in de eerste fase nog niets aan je partner te vertellen, als je niet zo goed durft en nog in paniek bent. Het is belangrijk om eerst zelf duidelijkheid over de situatie te krijgen, voordat je het aan je partner vertelt die misschien ook in paniek schiet.
Wil je het wel al vertellen, dan is dat ook oké. (Zeker als hij of zij hier open voor staat! Dan kan dit ook veel stress wegnemen en duidelijkheid brengen.) Maar maak hoe dan ook nog geen definitief besluit. Pak nog niet niet hals over kop je koffer in om bij de ander te gaan wonen. Nogmaals: je hebt alle tijd. Maar wees wijs in de keuzes die je maakt.

Maak keuzes die ruimte maken voor de stem van het hart: keuzes die ontspannen, rust geven, in liefde zijn naar jezelf en de mensen waarvan je houdt.

Is dit wel al allemaal gebeurd, is er paniek gezaaid, heb je misschien een keuze gemaakt waar je niet trots op bent, ben je bang dat je in een situatie beland bent waar je niet meer uitkomt? Geen paniek: alles valt in de loop van de tijd weer recht te zetten, maar alleen als je opzoek gaat naar de diepere betekenis van jouw verliefdheid. Dan beland je op een diepere laag in het leven die alle wonden heelt. Magie bestaat, ik heb er zelf ervaring mee!

 

Maak niet vanuit een staat van angst, stress, paniek
definitieve besluiten. Wees eerlijk naar jezelf en naar de ander.
Het niet-weten-hoe-nu-verder is ook een antwoord.
Als dat de hoogste waarheid is van dit moment. 

Tip 6 Ga het grote onderzoek aan, wees jouw eigen onderzoeker!

Als de ander de ware is, zal hij of zij niet zo maar verdwijnen. Zelfs als je naar de andere kant van de wereld verhuist, zal hij of zij sowieso weer door Het Leven op je pad gezet worden. Ook als de ander getrouwd is, gaat trouwen, zelfs helemaal geen interesse heeft, zelfs al helemaal aan de andere kant van de wereld woont(!)… Je hebt alle tijd en ruimte om de waarachtigheid van deze liefde op jouw tempo te onderzoeken en hoe deze pure liefde het liefst gemanifesteerd wil worden in jouw leven. Welke actie is het meest waar voor jouw hart? Niet voor je hoofd, maar voor je hart?

Hoe heftig de emoties ook kunnen zijn, ik wil je uitnodigen om een stapje achteruit te zetten en nieuwsgierig te zijn naar alles wat er door je heen komt. En niet iedere gedachte of iedere emotie als dé waarheid aan te nemen.
Bestudeer de heftigheid, de gedachten-loop als een langspeelplaat die blijft hangen, het verdriet, de fantasieën, de grootste vreugde, de dromen die je misschien ‘s nachts óf overdag hebt over jullie twee… Beschouw, neem waar, heb de moed om niet gelijk actie te ondernemen. Heb de moed om in het niet-weten te zijn en ondertussen heel goed voor jezelf te zorgen.

Experimenteer met keuzes en wees hierin eerlijk naar jezelf. Hoe voel je je als je contact met de ander opneemt? En wat doet dit met je huidige relatie met je huidige partner? Merk je dat je hart gesloten raakt als je contact met jouw (on)bereikbare liefde hebt gehad? En wat doet dat met je?
Welke gedachten geven je rust? Of welke doemscenario’s schieten er door je hoofd en maken je bang?

Wees bereid om nieuwsgierig te zijn naar álles wat door je heen gaat. Zo kan het Grote Onderzoek beginnen en zet je een stap dichter tot het Grote Antwoord: moet ik bij mijn huidige partner blijven, of niet? Is deze man of vrouw bestemd voor mij, of niet?
En wat betekent deze heftige verliefdheid? Dit moet toch wel een teken zijn? Ja, dat is het zeker… Iedere verliefdheid is er om jou iets heel moois te vertellen.

Zet een stap achteruit en wees nieuwsgierig naar alles dat er door je heen raast, woedt, wat aan je trekt, antwoorden wil, verlangens heeft.
Zie hoe het stormt. 
En weet dat jij dit niet bént. 

Je bent meer dan dit. 
Maar het wil je iets vertellen.  
Iets dat je nu nog niet eens kunt bedenken.

Wil jij de diepere betekenis van jouw verliefdheid onderzoeken? Ik geef persoonlijke 1 op 1 Ziek van verlangen intensives waarin jouw verliefdheid én huidige relatie (als je die hebt) tot in de puntjes, een gehele dag, onderzocht wordt. Deze intensive is een prachtig cadeau voor het geschrokken hart. Een cliënt omschreef het als naar de sauna gaan: “Maar dan veel beter. Dit geeft een innerlijke reiniging! En ik krijg zoveel meer inzichten!”
Ik ontmoet je graag met jouw verhaal in mijn praktijk met een heerlijk kopje thee. Klik op de button om meer te lezen.

Liever zelfstandig aan de slag? Daar is het (online) Ziek van verlangenpakket voor!

Verliefd op een collega

Verliefd op een collega

Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...