Is het zo dat eigenlijk het enige dat je wilt, je levendig voelen is?

In het verliefd-zijn en in het begeerd worden door een ander, ervaar je dit. Maar wil je het echt ervaren? Dan zal je persoon waar je naar bent gaan verlangen mogen loslaten. Loslaten geeft een cruciale doorslag aan je eigen groei en maakt het gevoel van je levendig voelen langdurend.

Je gedachten zijn nu nog veel in de toekomst, in elkaar weer zien, in de berichtjes die je wilt sturen, maar daarmee niet in het hier en nu:

Niet bij je eigen werk, niet bij je eigen gezin, niet bij je eigen geliefde, niet bij het alles-op-alles zetten van de wensen die je voor jezelf hebt. Alle aandacht gaat naar jouw ziek van verlangen-persoon. Door de ander actief als een soort levenstroost te gebruiken, als een vangnet, neem je niet je eigen verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

In 2018 was ik voor het laatst zelf Ziek van verlangen. In het loslaten van hem, maakte ik met de pijn en alle lessen en ontdekkingen die ik opdeed uit dit thema dit werk. Ik besloot er voor een volle honderd procent voor te gaan om Ziek van verlangen-zijn een waardig onderdeel van mijn coaching en creatieve energie te maken. Ik voelde zo sterk de energie in mijn lijf die zei: “En nu ga ik ervoor. Helemaal. Ik hou me niet meer in. Het maakt me niet uit wat anderen van me vinden.” (Geheel ‘toevallig’ was dit zo sterk ook de energie die ik zo aantrekkelijk vond aan hem.)

Toen mijn broer in 2016 overleed, maakten mijn moeder en ik ook kunst uit de pijn.

We wilden niet dat zijn dood voor niets was geweest, we wisten dat we er zelf betekenis aan moesten geven.

We stonden het toe dat deze grote levensverandere gebeurtenis ONS mocht VERANDEREN. Het leven hoeft niet altijd hetzelfde te blijven. Dat deden we allebei. Ik schreef mee met het boek Zinvol rouwen en ik schreef mijn eigen boek (‘Mijn eerste grote dood’, deze is nooit gepubliceerd omdat ik het gebruikte als rouwverwerking). De pijn heb ik geleerd keer op keer om te zetten in brandstof. Zoals verrotting voor vruchtbare aarde zorgt. En verbrandde grond voor evenveel vruchtbaarheid. Zo is loslaten en de rouw die erbij komt jouw rotting, jouw verbranding, jouw kans om opnieuw voor dit leven te kiezen. Kiezen voor leven, met pijn, maar met iets wat van binnenuit jou komt, iets wat jouw nieuwe hoop in het leven mag zijn.

I made so much art out of my pain, that I can’t tell the difference anymore.’

In de pijn die het loslaten kan geven, zit een ongelooflijke energie.

Een kracht die staat voor het nieuwe in jou. Het loslaten van de wat-als, brengt je aandacht naar het hier en nu. Het loslaten van het lichtje in een donkere tunnel, de hoop, de belofte van iets moois met die ander, brengt je aandacht naar wat er nu is. Nu: de plek waar je dit nu leest, de geluiden die je hoort, de smaak in je mond, je eigen hartslag… Alleen in het hier en nu kan iets van waarde gemaakt en gecreëerd worden. Alleen in het hier en nu kan dat wat uit jullie contact wilde ontstaan, geboren worden.

Als je al je aandacht naar het hier en nu brengt en loslaat wat je steeds weg van het hier en nu haalt, word je ongelooflijk krachtig.

Het hoort erbij om weerstand te voelen bij het verhaal over loslaten wat ik hier vertel. Het is logisch om hier geen volle ja naar te voelen. Er is iets in jou dat jou in bescherming neemt tegen de pijn waarvan je weet dat het eens komt. Maar kan je nieuwsgierig zijn naar wat het je zal geven om zonder de ander te leven? In plaats van je aandacht alleen te richten op wat het van je wegneemt? Kan je je voorstellen dat de enorme leegte die je ervaart bij de gedachte zonder de ander te leven, gevuld zal worden door het leven met jouw eigen creatieve werk? Met dat gevoel van levendigheid waar je naar verlangt?

Je weet dat het tijd hiervoor is als je eerlijk naar jezelf bent in hoeveel onrust het verlangen naar de ander je geeft.

Als je hebt besloten bij je eigen partner te blijven, maar nog steeds een contact met de ander probeert te houden, bijvoorbeeld. En je gedachten steeds maar naar de ander gaan. Als je het eigenlijk nog niet weet tussen wie je wilt kiezen, maar wel merkt dat het contact met de ander veel te veel van je vraagt. Dat hij of zij in diens gedrag en gevoel aan je ‘aan het trekken is’. (Die persoon kan zeggen je alle vrijheid te geven in het maken van een keuze, maar je voelt het of dit woorden zijn of dat dit ook echt zo is. Wees eerlijk naar je gevoel. Want alleen die brengt je vooruit naar het weten wat goed voor je is.)

Hoeveel is het je waard om rust in je hoofd en in je hart te krijgen?

Om niet meer constant te hoeven malen? Om geen gespannen, gestrest lichaam te hebben? Hoeveel is het je waard om te kunnen spelen met je kinderen met aandacht of een kop thee te kunnen drinken in alle rust?

We krijgen nog steeds geleerd dat we moeten weglopen van pijn. Maar er zijn soorten pijn in het leven waar we recht op af mogen lopen. Dit is er eentje van. Durf de bodem van onder je voeten weg te trekken en te zien welke kracht in jou opstaat zodra je dit gedaan hebt. Zodra je voelt: ik moet wel, ik kan niet anders, ik word gek van mezelf, mag je dit doen. Je zal voelen: god wat mis ik je, maar ik ga ervoor. Ik moet dit proberen, voor mezelf. Voor de mensen om me heen. En als ik het nu dan toch echt moet doen, dan ga ik er het beste van maken. Ik neem deze ontmoeting en mijn samen-zijn heel serieus en ik ga iets moois maken, betekenis halen, uit deze tijd. Nu, ga ik er ook echt voor om mijn leven te leiden. Ik hou me niet meer in. Wanneer je actief betekenis geeft aan jouw rouw, belichaam je nog meer dat wat het verlangen met jou wilde doen en breng je het in de wereld om je heen.

De diepere betekenis van jouw verlangen was nooit bedoeld om er alleen voor jou te zijn.

Het is bedoeld om de wereld op een positieve manier te veranderen.

Ik maakte dit werk. Ik schreef het boek Zinvol rouwen. Ik schrijf een boek over Ziek van verlangen zijn. Het mag met me meegaan, maar dan wel in de vorm van kunst. Als je dit leest, wat gaat het dan voor jou zijn?

Hoe mag dit loslaten een blijvende indruk op jouw leven achterlaten?

Ondersteuning vinden op internet is altijd spannend. Welke woorden raken precies dat aan waardoor jij weer van binnen rust voelt? Of brengen de woorden meer onrust en stress? 

Het lezen van blogs of het luisteren van podcasts (luister naar mijn podcast Deeper, please!) helpt, maar het helpt ook om net een trede dieper in jezelf te gaan door jezelf een online cursus te gunnen en een langere tijd aan jouw thema te werken. Raakt mijn stem je? Wil je even tegen me aanleunen? Dat mag en kan. In persoonlijke begeleiding of hét online studiepakket van Wijs in verlangen

Wat er door jou heen komt is groots. En dat verdient ook alle zorg en aandacht. Wees niet bang, het is een stuk minder eng dan je denkt. Met alle liefde laat ik je zien hoe. Met 8 jaar een eigen praktijk waarin ik honderden mensen heb begeleid in hun verlangen, en mijn eigen vallen en opstaan, deel ik met jou wat verlangen in jouw mooie leven komt doen.

Verliefd op een collega

Verliefd op een collega

Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...

Omgaan met paniek

Omgaan met paniek

Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....

Hoe ga je om met twijfel?

Hoe ga je om met twijfel?

Aarzelend zat ze voor me. Ze twijfelde of ze een bepaalde opdracht moest aannemen waar ze flink wat geld mee zou verdienen, maar… Ze vond vanaf het begin dat de organisatie een lelijke wijze van contact onderhouden had. “Ik zit niet in een situatie dat ik de opdracht...

Bekentenis

Bekentenis

Op de camping sta ik bij de afwas en ik raak aan de praat met een wat oudere Nederlandse man. Hij vraagt wat voor werk ik doe. Een vraag die voor sommigen eenvoudig te beantwoorden is, maar ik vind het altijd een spannende vraag die ik met zorg beantwoord. Eerst...