(Schilderij door de Nederlandse kunstenaar Daniel Douglas – ‘de verlijding van apple’)


Verliefd worden betekent niet altijd dat je voorbestemd bent om samen met de ander een leven te delen. (Niet echt leuk om te lezen, maar lees asjeblieft verder.) Soms worden we verliefd als de realiteit het bijna onmogelijk maakt om bij elkaar te zijn:
we zitten al in een relatie, de ander of jij is getrouwd, de ander woont helemaal aan de andere kant van de wereld, …

Het leven maakt het lastig om met de ander te versmelten; om helemaal in elkaar op te gaan.

Het kan dan fijn zijn om te leren begrijpen wáárom je hart naar de ander is uitgegaan. Waarom doet een hart zoiets vreemds? Het hart weet toch precies wat goed is voor jou? Maar waarom werpt ze dan een onbereikbare man of vrouw op je bordje? 


Stress en onrust zijn geen goede basis om gezonde keuzes te maken

Verlangen naar een onbereikbare ander kan voor veel stress en onrust in jezelf zorgen. Je kunt er dag en nacht mee bezig zijn en er jezelf helemaal mee gek maken. Ik noem het in mijn praktijk niet voor niets ‘ziek van verlangen’ zijn, want je kunt het idee hebben dat je knettergek aan het worden bent. (Ik spreek uit ervaring!)

Verlangen naar iemand heeft een veel grotere betekenis dan wat op de oppervlakte lijkt. Mensen komen met een reden in ons leven. Met onderzoek kan je erachter komen waarom dit in jouw leven plaatsvindt. Op deze website vind je in verschillende blogs uitleg over het grote waarom. In deze blog licht ik een tipje van de sluier op, maar iedere situatie is zo uniek, dat ook de diepere betekenis voor iedereen anders is. 

Aandacht geven aan het onderzoek naar de diepere betekenis van jouw verlangen, zorgt voor begrip. Begrip zorgt voor ontspanning. En ontspanning zorgt voor toegang tot een waarheid waar je in een stressvolle staat van zijn, niet bij kunt komen.

Alleen dan heb je het vermogen om gezonde keuzes te maken. En daar wil ik je graag bij helpen.

 

Wat gebeurt er als je verliefd wordt op een ander?

Je wordt op iemand verliefd als de ander iets uitstraalt wat aantrekkelijk is voor jouw leven. Op een diepere laag in jezelf verlang je naar wat de ander leeft.

Voorbeeld: Het kan zijn dat je verliefd bent geworden op een zeer spiritueel bewuste man, terwijl je huidige partner en/of omgeving niets moet weten van jouw zoektocht naar bewustwording. 

Voorbeeld: De ander heeft eenzelfde liefde voor de natuur als jij, maar leeft dit in zijn of haar leven nog meer dan wat jij nu aan het doen bent.

Altijd staat het verlangen voor iets wat jij wenst voor jezelf, maar wat je lastig vindt om in je eentje te realiseren. Hoe groter het verlangen, hoe sterker de onbewuste overtuiging dat je dit niet alleen kunt doen.

 

‘Toevallige ontmoetingen’ zijn geen toeval

De ander komt op een moment in jouw leven waarop je een nieuwe weg in je leven mag gaan bewandelen. Vaak heeft deze weg zich al eerder in jou aangekondigd, maar durfde je er niet naar te luisteren. De ander komt in ons leven op het moment dat we de roep van binnen serieus mogen gaan nemen.

Het is volgens jouw hart tijd om de volgende stap te nemen in jouw reis naar bewustwording bijvoorbeeld of om de natuur meer ruimte te geven in je bestaan. (Dit zijn slechts voorbeelden, het verhaal van jouw verliefdheid is bij iedereen verschillend. En vaak veel complexer dan dit. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. ;))

(Harriet Lee Merrion)

 

Het verhaal van jouw verlangen

(Bijna) alles wat de ander belichaamt, wat jij zo aantrekkelijk vindt aan de ander, zowel innerlijk als fysiek, alsook de fantasieën die je hebt over samen seks hebben of het delen van een leven samen, vertelt het verhaal van jouw diepere hartsverlangen op dit moment.

Maar dikwijls zien we dit verlangen niet duidelijk omdat we een blinde vlek hebben.

Misschien vind je de ander erg aantrekkelijk, maar heb je zelf niet door dat jij er ook best wel mag wezen. Of misschien was je even uit het oog verloren hoe grappig je eigenlijk bent en hoe belangrijk(!) humor in je leven is. Of misschien dénk je wel dat je veel aan bewustwording doet, maar wil je hart eigenlijk meer, meer, meer! Of dénk je dat je al genoeg aandacht aan de natuur geeft in je leven, maar is het goed om niet alleen op zondag een boswandeling te maken, maar om dit meerdere keren per week te doen. En het liefst iedere dag. Of misschien heb je eindelijk de moed om een bepaalde keuze voor jezelf te maken, als de ander voor altijd in jouw leven zou zijn… (Wat zou dat kunnen zijn voor jou?)

Hoe dan ook: dat wat jij aantrekkelijk vindt aan de ander, zegt iets over jouw hartsverlangen. De ander staat metafoor voor de positieve wending die jouw leven wilt nemen. 

Wake up call

Als het verlangen hevig is, heeft er vóór de ontmoeting vaak een lastige tijd plaatsgevonden. Misschien merkte je al jaren dat je niet helemaal gelukkig bent in je huidige relatie of ben je eigenlijk al veel langer niet zo blij met jezelf en je leven. De ander komt in ons leven om ons wakker te schudden/kussen (yup, Doornroosje is niet alleen maar een sprookje.)
Wil je voor een moment heel eerlijk zijn naar jezelf? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:
– Hoe was jouw leven vóór de ontmoeting?
– Waar lijkt de ander een antwoord op te zijn?

Een korte oefening:

Meer dan deze kruimel proeven? Kijk in de shop voor het Ziek van verlangen zelfstudiepakket met lezingen over dit onderwerp en de Ziek van verlangen methode. Of kijk naar een 1-1 persoonlijke intensive om samen op een bewustvolle, wijze manier jouw verlangen te onderzoeken.

 

Eigen de projectie toe

Zodra je op een dieper niveau begrijpt waarom je verlangt naar de ander, geeft dit veel meer rust in je hoofd. Je ziet dat het joúw verlangens zijn en dat jouw hartsverlangen een manier zocht om zich aan jou te tonen, via het lichaam van de ander. De identificatie: het verhaal van jouw hartsverlangen dat je projecteert op de ander, laat dan vanzelf los.

En dit is heel belangrijk om gezonde keuzes te kunnen maken.

Als we verliefd zijn dragen we een roze bril: we zien alleen ons hartsverlangen en we denken dat de ander dit hartsverlangen ís.

 

 

Maar door het echte verhaal achter je verlangen naar de ander te ontdekken, eigen je de projectie toe en wordt de roze bril vervangen door een veel mooiere bril. Een bril van de realiteit. Niet alles kleurt meer roze, maar alles krijgt weer zijn eigen (mooie) kleur. Je ziet dan het hele plaatje. Op dit moment zie je pas wie de ander écht is, zonder jouw projectie. Misschien is de ander ineens een stuk minder interessant of heb je ineens veel beter door wat je er allemaal voor op het spel zet. (Vooral als je al getrouwd bent met een mooie man of vrouw en kinderen hebt.) 

Je hartsverlangen kan je vanaf het loslaten van de projectie meenemen naar je eigen leven. En praktisch met de diepere boodschap aan de slag gaan. Hoe kan je dat wat de ander leeft of uitstraalt, in je eigen leven toepassen? Wat zou er gebeuren als ik het in mijn eigen leven ga praktiseren? 

Het resultaat is dat je leven (en je huidige relatie als je die hebt) een stuk mooier wordt als je de diepere boodschap leert praktiseren. Dit is iets wat ik iedereen gun. 

 

Als je nu in een lastige situatie zit en twijfelt of je weg moet gaan bij je huidige partner, is het belangrijk om het hele plaatje te zien voordat je een keuze maakt. Vaak helpt het om ‘de ander’ los te laten en te voelen wat er overblijft als er geen contact meer is. (De confrontatie die dan ontstaat is belangrijk voor het Ziek van verlangen proces.) Langzaam ontdek je of de ander het echt waard is om je huidige partner voor te verlaten of dat hij of zij enkel tijdelijke, hele belangrijke (!) inspiratiebronnen voor elkaar waren.  

Liefs, Anne

Is de nood bij jou hoog en ben je opzoek naar iemand je kan begeleiden bij het ontdekken van de diepere betekenis van jouw verlangen? Als de nood echt hoog is, raad ik je aan om je aan te melden voor een coachingtraject en om niet in je eentje aan de slag te gaan. Het taboe op dit onderwerp is namelijk te groot om alleen te dragen en om op een gezonde wijze, zonder onnodig anderen te kwetsen, te behandelen.

Ziek van verlangen zijn kan een geweldige ingang zijn om een nieuwe wending in je leven toe te laten, om innerlijk te groeien en meer te kunnen genieten van je leven. Geef jezelf een kans om anders naar jouw verlangen te kijken. Je komt er met meer zelfliefde, levensgeluk en verwondering uit. En ook dit, is helemaal mijn ervaring.