Als je verliefd bent geworden op een ander, ervaar je ook vaak zware gevoelens. Om wijs met je verlangen om te gaan, zal je ook hier naar mogen kijken.

In deze tekst laat ik je zien hoe je dit doet. 

Eerst wil ik iets delen over mijn persoonlijke ervaring hiermee:

Wat is er toch mis met mij? Vroeg ik mij weer af als mijn hart openbloeide voor een andere man. Ik heb een lieve vent, een fijn leven én toch kwam ik een ander tegen en was ik daarna compleet in de war. De chaos en de paniek in mij waren telkens weer groot. Met vlagen van zware gevoelens die me kopje onder leken te brengen. 

Als 21-jarige werd ik voor het eerst hevig verliefd op een ander. Het is mij daarna, in de afgelopen 10 jaar nog een aantal keer overkomen. Soms klein als het ontpoppen van een eendagsvlieg. Soms een liefde in de vorm van een amoureuze vriendschap waar ik jaren later nog pijnlijk naar terug kon verlangen. En een andere keer was de liefde zo goddelijk, zo diepgaand, dat ik eenmaal weer alleen, me vreselijk beroerd en eenzaam voelde. Dit alles terwijl ik in een warme, liefdevolle relatie met mijn (nog steeds!) huidige partner was.

 

Ik schaamde me diep voor de gedachten en de gevoelens die ik had. Ik heb het lang aan mezelf afgekeurd, tot ik inzichten kreeg die me in de goede richting hielpen om meer bewustzijn te vergaren.

Ik wist voorzichtig de losse punten aan elkaar te knopen en vond verschillende bronnen waarmee ik mijn informatie kon verdiepen.

Het waarnemen van zwaardere gevoelens in mij:

Tijdens al mijn verschillende ervaringen, zag ik steeds weer dat het verlangen naar de ander verbonden is met een diepe pijn in mij. De chaos die in mij ontstond zodra ik verliefd werd op een ander, was niet omdat ‘het van de maatschappij niet oké is om verliefd te worden op een andere man dan mijn eigen vent’, of ‘omdat ik geen keuze kon maken of ik wilde scheiden of blijven’, maar om een andere reden.

 

Het duurde even voordat ik dat ook écht doorhad.

 

En als het niet dat is, wat dan wel?

Het duurde even voordat ik begreep dat ik moest zoeken voorbij wat ik zelf kon bedenken. Ik mocht mijn onderzoek uitbreiden naar de wereld van de mystiek: daar waar woorden gevonden worden voor de bijna onbenoembare delen van ons zijn. De delen die in onze diepere lagen huizen, ‘onze Benedenwereld’ noem ik dit ook wel eens. Iedereen heeft deze diepere lagen en ze drijven ons denken en ons alledaags handelen meer dan we denken. 

 

Ieder sterk verlangen wordt gedreven door een diepe pijn 

Langzaam, door mijn verschillende ervaringen en later door het begeleiden van anderen in dit proces, ontdekte ik dat de motor achter ieder sterk verlangen, een diepe wond is.

Een diepe wond die leeft in onze Benedenwereld: uit die zogenoemde diepere lagen van ons zijn.

Geen verlangen in de wereld kan zo sterk zijn zonder gedreven te worden door pijn.

De pijn is de andere kant van de medaille van het verlangen. Als een donkere, lange schaduw van een laaghangende herfstzon.

Een ander woord voor ‘de Wond’ is ook wel trauma, maar gezien dit woord nog steeds veel mensen afschrikt en we eerder aan heftig, eventueel geweld- of misbruiktrauma of oorlogstrauma denken dan aan iets wat ieder mens met zich meedraagt, omschrijf ik het liever zo:
De wond is een energetische blokkade die óóit is ontstaan en onze levensenergie ergens tegenhoudt.

Ik had pijn en er was chaos in mij en ik had daarbij wilde, ontembare verlangens omdat ik geconfronteerd werd met mijn eigen energetische blokkade. Ik was van streek, omdat ik niét wist hoe ik met de wond om moest gaan op een gezonde, bewuste wijze.

Ondertussen hielden mijn gedachten zich bezig met ‘tussen wie moet ik kiezen?’, ‘’moet ik weg van mijn huidige partner?’, ‘ik voel me zo schuldig!’.

Maar de ziel en het lijf waren druk bezig met een diepe pijn in mij waarvan ik géén idee had waar het ooit begonnen was.

 

In de ogen van de ander vind je jouw heling

De Benedenwereld brengt in tijden van ziek van verlangen-zijn de wond naar de oppervlakte omdat ze haar kans ziet om te helen.

In contact met de ander: de persoon waar we naar verlangen, vinden we heling en antwoorden op de vragen die dieper in ons onderbewuste schuilen.

Vragen die de mind niet zo snel kan bedenken, maar die in het onderzoeken van het verlangen naar boven komen (met de Ziek van verlangen-methode) Deze vragen zijn voor iedereen anders. In het onderzoeken van de diepere betekenis van het verlangen vinden we tevens de eerste antwoorden tot heling. Het is het begin van een onderzoek waarin we onszelf weer herenigen met delen van onszelf die lange tijd van ons afgesplitst waren. We kunnen de energetische blokkade die onze levensenergie tegenhield, oplossen.

In contact met de ander vinden we de sleutels tot de transformatie die we mogen doormaken om meer de mens te worden die we werkelijk zijn.

Kortom: Heavy shit. En tegelijkertijd: mega interessant. Toch?

Het is een uitgebreider verhaal dan dit, en in dit zelfstudiepakket waarin je wijs in je verlangen wordt vertel ik er meer over, maar héél kort al het bovenstaande samengevat:

We ervaren een energetische blokkade die onze levensenergie tegenhoudt. Als we bij de ander zijn, begint deze levensenergie weer te stromen.

Door mijn ervaringen en mijn studie naar dit onderwerp sinds 2016 ontdekte ik dat dit het is, waar we óók naar mogen kijken als we als volwassenen ziek van verlangen zijn.

Als we dat niet doen, zullen we sowieso meer fouten en misstappen maken waar we niet bewust van zijn. Daar zitten ook prachtige lessen in, maar ik adviseer iedereen om hulp en steun in dit onderwerp te vragen. Het is groots en het verlangt naar aandacht. Hoe sterker het verlangen is, hoe harder het hart van de pijn aan het kloppen is en gezien wil worden. 

Waarom brengt het contact met de ander de Wond omhoog?

(video 9 minuten)

Wil je meer weten over de wond achter het ziek van verlangen zijn? En weten hoe je het contact met de ander als heling kunt gebruiken voor jouw wond? Deze kennis geeft je meer inzichten over jouw situatie nu en brengt je meer naar de helderheid om keuzes te kúnnen maken. Bestel hier het Wijs in verlangen pakket waarin ik uitgebreid over de wond vertel. 

In de achterkant van mijn verlangen vond ik mijn Waarheid

Het waren juist mijn valkuilen, juist mijn pijn en juist mijn schaduwen die me brachten naar een zekere emotionele volwassenheid waar ik nu niet alleen in de liefde, maar ook in andere relaties en in mijn werk iets aan heb. Met deze ’emotionele volwassenheid’ kon ik op een voor mij gezondere wijze omgaan met wat ik tegenkwam om tot de antwoorden te komen die ik zocht. Zonder bewustzijn van de pijn, was ik als een jonge puppy die, zonder na te denken, achter iedere lekkere geur aanging of wild begon te blaffen bij ieder klein geluid. Ik moest leren kritisch te zijn naar mezelf op een meest liefdevolle wijze. Ik moest leren de tijd te nemen (die we altijd zoveel meer hebben dan we denken), ik moest leren (pijnlijk) afstand te nemen wanneer het nodig was. Niet omdat de mens Anne het zo graag wilde, maar omdat ik zag dat het gezonder voor mij was en het hielp om de transformatie werkelijk in gang te brengen. Ik moest leren hoe ik kon Luisteren naar de wijsheid in mij die me wilde leiden. Belangrijk: alles wat ik in deze alinea schrijf is mijn eigen ervaring, voor iedereen is het ‘gezond handelen’ iets anders. 

Ook al komt de vraag in mijn praktijk herhaaldelijk voorbij: moet ik bij mijn huidige partner blijven of niet?, het is niet dat ik aan een stuk door met deze vraag werk. Ik werk met de vragen die eronder liggen. Hoe ga ik om met de pijn en de chaos die ik nu voel? Hoe breng ik mezelf meer tot rust? Wat wil de ontmoeting en het samen-zijn met de ander me vertellen? Wat wordt er in mij aangeraakt? Hoe ga ik ermee om?

Ik voel dat het zo belangrijk is om de achterkant van het verlangen te bekijken. Om de ruimte te maken in ons leven om bewust alle kanten van dit onderwerp te onderzoeken. Het leven wordt er rijker, minder akelig, spannender, avontuurlijker en diepgaander van. En het zal ons op deze manier altijd de antwoorden geven waar we naar opzoek zijn.

Liefs,
Anne

Naast de vele gratis blogs die ik aanbied op deze website, heb ik ook veel waardevolle online, on demand studiemateriaal ontwikkelt om jou al op afstand te ondersteunen met dit onderwerp. Je vindt het in de shop evenals andere online producten over dit onderwerp. Zie hier hét zelfstudiepakket over ziek van verlangen-zijn.

Meer inspiratie?