Soms ontmoeten we iemand die zo’n diepe indruk op ons achterlaat, dat we in één klap uit ons alledaagse doen geslagen worden. Ruim tien jaar geleden zat ik op een vies dixietoilet op een festival in Zuid-België. Ik kon toen nog niet vermoeden dat mijn leven op het punt stond om voor altijd te veranderen. Het enige waar ik toen mee bezig was, was om zo min mogelijk de smerige bril van die smerige wc aan te raken terwijl ik mijn plas keurig in het gat van het toilet probeerde te mikken. Een gat waar ik de ontlasting van meer dan honderd voorgangers zag liggen. En ik was bezig met de gedachte dat mensen wel eens zo’n dixietoilet hebben omgegooid met iemand erin. Ik dacht aan al het vieze in het leven, maar ik dacht niet aan hem. Nee, ik had hem nog niet eens ontmoet. 

Maar een paar minuten later, na een geslaagd dixiebezoekje en een grappig gesprek buiten de rij toiletten met een paar Belgische mannen – alsof ik álle tijd van de wereld had -, reikte ik mijn zojuist gewassen hand uit naar een lange, Brabantse jongeman met helderblauwe ogen en een brede glimlach. Een gemeenschappelijke kennis stelde ons aan elkaar voor. “Hoi, mijn naam is Anne,” zei ik stoer, maar ik was alles behalve stoer. Ik was op slag verliefd. Knieën-week-hartbonzend-verliefd.

Vijftien jaar later ben ik nog steeds samen met deze jongeman die inmiddels een man is.

Om gelijk de romantiek te verbreken en de realiteit haar intrede te laten doen: in de tijd waarin we samen zijn ben ik op ongeveer zes verschillende mannen verliefd geweest.

 

Soms was de verliefdheid klein en liep ik er een maandje mee rond, een andere keer verlangde ik na een paar jaar nog steeds met vlagen naar iemand die ik ooit ontmoet had en waar ik een mooie tijd mee had. Mannen die het vertikten om uit mijn hart en hoofd te gaan.

Mijn ongewenste verlangens waren de reden van ongeveer drie, pijnlijke relatiebreuken en een ontelbaar aantal moeilijke gesprekken en ruzies. Maar altijd besloten mijn vriend en ik dat we liever het leven met elkaar deelden, dan zonder elkaar. ‘Better together’, zoals mijn schoonzus ooit over ons zei. Het lijkt duidelijk de bedoeling te zijn dat we samen zijn, maar hoe kan het dan dat ik verliefd word op andere mannen?

Gebrainwashed door die verdomde (geweldige) hollywoodfilms
In (Hollywood)films leren we dat, als je verliefd wordt, de liefde voortbestemd is en dat je voortaan samen met de ander je leven mag delen. Zelfs als je al in een relatie zit, betekent dit volgens Hollywood dat je je huidige relatie moet verbreken en verder mag gaan met die andere man/vrouw. In mijn leven heb ik gemerkt dat het niet zo zwart-wit is. De eerste keer dat ik verliefd werd op een ander, verbrak ik mijn relatie en ging ik verder met die ander. Maar binnen twee weken was dat liefdesfeest alweer over. Ik voelde dat het niet klopte.

8 inzichten die ik opdeed dankzij 

 mijn verlangens naar andere mannen:

 

In al mijn verschillende verliefdheden heb ik vele stomme, fouten gemaakt, maar ik ben tot vele belangrijke inzichten gekomen die mijn leven mooier hebben gemaakt. Iedere ontmoeting en iedere liefde, hoe pijnlijk ook, heeft mij gemaakt tot de mens die ik vandaag ben.

Inzicht 1) Hollywood had deels gelijk: je ontmoet elkaar om een reden. Je bent voortbestemd om elkaar te raken. Mensen die je bijvoorbeeld ongelooflijk kwetsen of mensen waarop je doldwaas verliefd wordt. Maar die reden betekent niet voor iedereen dat je ook daadwerkelijk fysiek samen moet zijn met de ander en je leven met de ander mag delen.

Inzicht 2) Iedereen die je ontmoet en je diep raakt, komt een belangrijke boodschap van liefde brengen over jouw allerdiepste essentie. Jouw puurste zijn: de persoon die je werkelijk bent. Een verliefdheid wil je wakker schudden en een waarheid met jou delen waar naar geluisterd mag worden.

De ontmoeting en de relatie die je tot de ander hebt, vertelt een verhaal waar jij bewustwording over mag krijgen. Met als uiteindelijke doel om nog meer van jou in dit leven te tonen en om meer met een open hart te leven. Je kunt de ander voorstellen als een soort engel, van vlees en bloed, die op een belangrijk moment in je leven komt. Een engel die je een andere manier van leven wil tonen op álle gebieden in je leven (dus niet alleen in de liefde). In je vriendschappen, de relatie tot je familie, op werkgebied, waar en hoe je woont, de relatie die je hebt tot je lichaam, kortom: je algehele manier van leven, jouw levenshouding en de keuzes die je maakt…

Des te heviger de verliefdheid is, des te groter is de boodschap van liefde. Maar, vaak zijn we ook des te blinder voor de essentie van de boodschap. En heeft de boodschap meer tijd nodig om tot ons in te dalen.

Inzicht 3) Je ontmoet iemand op het moment waarop je er klaar voor bent om de betreffende boodschap van liefde te ontvangen. Niet eerder, niet later.

Inzicht 4) De liefde wordt gemanifesteerd op verschillende manieren:
–  In afwezigheid:
Soms wordt de boodschap het best aan jou verteld doordat de liefde niet mogelijk is. In de afwezigheid van de ander, gebeurt er van alles met jou en jouw leven. Alles ten gevolge van jullie ontmoeting. Dit is niet de allerfijnste en makkelijkste manier, maar het zal je heel veel geven. Zeker als je begint door te krijgen wat de diepere boodschap van jouw verlangen is.
In obstakels: Een andere keer wordt de boodschap het best verteld doordat de liefde voor veel problemen zorgt. Obstakels, mensen die tegen jullie relatie zijn, afstand. Bij ieder overwonnen obstakel dringt de betekenis van de boodschap iets meer tot je door.
In nabijheid: En weer een andere keer is de liefde wel mogelijk en wordt zo de boodschap vertelt. Maar kent de relatie zijn eigen problemen die je steeds weer uitnodigen om contact te maken met de diepere boodschap.

Mijn persoonlijke ervaringen:

Bij de mannen die ik tegenkwam kreeg ik soms een groen licht om er wel een relatie mee aan te gaan, maar doofden deze snel uit. Of stond het licht vanaf begin af aan op rood. Ik deel graag twee verhalen met je die niet alleen over de relationele liefde gaat, maar ook een diepe vriendschap:

Eén man stond op het punt te gaan trouwen (en is inmiddels getrouwd), en ontmoette mij een paar maanden voor zijn huwelijk. Yes baby, dit is wat je alleen in een Harlequinboekje zou vinden of een rtl8 film.
Een andere jongeman, die ik vooral als beste vriend in mijn leven wil(de) hebben, raakte een half jaar na onze ontmoeting verslaafd aan alcohol en uiteindelijk zelfs aan de heroïne. Hij zit nu al ruim twee jaar afgelegen in de bergen in de Verenigde Staten, in een Christelijke community om, naast het afkicken, ook innerlijk te helen. Ieder contact met de buitenwereld is verboden. Ik geloof dat God wel van een beetje soap op aarde houdt.

In de ontmoetingen van deze twee mannen ervoer ik veel liefde en iets puurs. Alsof zij een grotere belofte kwamen brengen van wat mij te wachten stond en wat voor moois er in mij huist. Juist omdat ik geen contact met hen kan hebben, krijg ik de kans om in mijn eentje uit te vogelen waar de belofte voor staat. Heb ik daar zin in? Nee, echt niet. Maar ik moet wel. En na een aantal jaar zie ik dat dit het grootste geschenk is dat ik ooit had kunnen krijgen van het leven.

 

Wij bepalen niet hoe de liefde gemanifesteerd wil worden, de liefde zelf bepaalt
De diepere boodschap van een ontmoeting in de liefde, komt in verschillende vormen en maten. Zoals je net las blijft de ene keer iemand lang bij je en een andere keer verdwijnt iemand zo snel als dat hij of zij gekomen is, maar blijft de enorme liefde en het verlangen achter.

De boodschap bepaalt in welke vorm het verschijnt en wat de beste manier is voor jou om tot een belangrijke realisatie te komen.

Inzicht 5) Maar of je nu bestemd bent om fysiek bij elkaar te zijn of niet, er is altijd een relatie. Zo lang het hart naar de ander uitgaat, zit je in een reis van allerlei grote levenslessen. Je blijft energetisch met elkaar verbonden. Oók als je niet je aardse bestaan met de ander letterlijk kan delen. Oók als je totaal geen contact met elkaar hebt.

Inzicht 6) In het hart passen meer mensen dan één persoon. Ik hou oprecht, zielsveel van mijn vriend. En daarnaast mag ik leren van andere ontmoetingen. Het hart is ongelooflijk groot. Mijn liefde voor anderen doet geen afbreuk aan de enorme liefde die ik voor mijn vriend voel.

Verzet en acceptatie
Ik kan soms erg boos zijn op het leven dat het zo in elkaar steekt. Waarom is het zo ingewikkeld? Waarom mogen mensen niet langer in mijn leven blijven? 
Doe ik iets verkeerd? Is er iets mis met mij omdat ik niet alleen van mijn vriend kan houden? Hoewel dit hele natuurlijke gedachten zijn, weet ik dat de vragen niet juist gesteld zijn. Er is niets mis met mij, en als jij je in deze tekst herkent: er is ook niets mis met jou.

Een veel relevantere vraag is:
Wat mag ik leren van deze ontmoeting?

En de vraag: Wat wil het in mij openen?

Het heeft geen zin om ons te blijven verzetten tegen de liefde en de realiteit, maar het heeft wel zin om ons mee te laten voeren door de stroming van het leven. En erop te vertrouwen dat het leven wéét wat het beste voor ons is.

 

Verstand versus de wijsheid van het hart

Inzicht 7) Het verstand en angst hebben altijd haast en willen vandaag óf morgen nog een antwoord op de lastigste vragen die we hebben. En het liefst willen we een antwoord waardoor er zo min mogelijk pijn ervaren wordt.

Maar de wijsheid en de liefde hebben álle tijd van de wereld. En die nemen ze ook. Soms duurt het een paar jaar voordat een grotere boodschap achter een ontmoeting volledig duidelijk wordt. Soms duurt het dus ook een paar jaar voordat jouw grote les afgerond is en je verlangen naar de (on)bereikbare ander volledig ophoudt. Mijn wijze les is dat ik het hart ook alle tijd moét geven om de wijsheid tot mij te laten komen. Als ik haar ga overhaasten, ervaar ik veel lijden en maak ik veel stomme fouten waarmee ik mezelf én anderen kwets. De boodschap van de liefde zal zich langzaam ontvouwen. Hoe meer bewustzijn je op de diepere betekenis van het verlangen weet te leggen, hoe gemakkelijker en zingevender het leven wordt.

Inzicht 8) Ik heb gemerkt dat de wijsheid en de liefde in mij het lef hebben om pijn en verdriet niet uit de weg te gaan. Omdat precies die pijn mij dichter tot de waarheid van mijn eigen hart willen brengen. Iedere keer als ik iets moeilijks tegenkom, wil er een nieuwe waarheid en realisatie tot mij doordringen. Als ik het moeilijke uit de weg ga door afleiding te zoeken in mailtjes of berichtjes naar de ander sturen of op een andere manier contact zoek, mis ik de grote levensles. Hier schrijf ik binnenkort meer over.

Wat kan jij hiermee?

Als je deze tekst leest, voel je misschien dat dit veel informatie is om in één keer te verwerken.
En misschien is niet alles even duidelijk,
maar voel je wel dat de woorden je raken
en dat het een waarheid aanraakt die je herinnert aan jouw eigen, diepere waarheid. Lees dan verder. 

Als je meer bewustwording over dit thema wilt, bied ik verschillende mogelijkheden aan:

A) Je kunt je abonneren op Entering om de komende tijd meer blogs te ontvangen over dit onderwerp en andere onderwerpen, om meer inzicht te krijgen in jouw situatie.
B) En daarnaast bied ik twee praktische inzichtmogelijkheden aan om er zelf achter te komen wat de diepere betekenis van jouw verlangen is.
Stap 1) Kijk eens bij het online wijs in verlangen pakket 
Stap 2) Je kunt samen met mij, 1 op 1, aan de slag gaan om achter de diepere betekenis van jouw verlangen te komen. 

Durf jij amen te zeggen tegen deze grote levensgebeurtenis?
Durf jij je verzet tegen deze liefde, op welke manier het ook gemanifesteerd wordt,
op te geven
en je mee te laten voeren door het leven?

Durf jij ja te zeggen tegen iedere uitkomst die mogelijk is?
Als het uiteindelijke antwoord altijd, wat er ook gebeurt, Liefde zal zijn?

Liefs,
Anne