Deze spirituele wetten zijn we nu massaal aan het beoefenen: 
Als we ons innerlijk leven durven aan te kijken, dan verandert onze omgeving. Deze denkwijze ken je misschien wel en heb je misschien ook als waarheid meerdere malen ervaren. 
Dat wanneer je, bijvoorbeeld in een relatie, joúw pijn toe-eigent en niet meer afschuift naar de ander, de ander als vanzelf ineens gaat doen waar je altijd al naar verlangde. 
Of dat er ineens een bijzondere ontmoeting plaatsvindt waar je helemaal van ondersteboven bent omdat het precies het antwoord geeft op een vraag die je al een lange tijd bij je droeg.

Dat alles energie is en we hier zelf invloed op hebben, heb ook ik meerdere malen ervaren. Ik maakte er zelfs een inzichtspel over om dit proces zelf makkelijk te doorlopen: het Praktiseer je Eigen Wijsheid spel. Hierin onderzoek je je eigen pijn en verdriet en leer je vanuit je eigen sterke kern gezonde stappen te nemen voor je leven.

 

Allemaal leuk en aardig, maar…
Er komen deze maand verschillende situaties op mijn pad die mij een andere kant van het leven laten zien die we niet uit het oog mogen verliezen. Ik wil graag iets over één situatie vertellen:

Vorige week ben ik zwaar belachelijk gemaakt op internet door iemand die meent een kunstenaar te zijn en de spirituele scene op de hak neemt. Het heeft me ongelooflijk veel pijn gedaan. Ik ben voor ‘oplichter’ uitgemaakt en dat ik een ‘amateuristische kijk’ op het leven heb. Belangrijk om te weten: deze persoon is nooit klant bij mij geweest, maar heeft iets tegen mensen die hun eigen opgedane levenslessen met anderen delen en zag mij als een gemakkelijk doelwit.
Ook gaf een andere jongeman als reactie op mijn foto: “strop erom”. Ik ben hier erg van geschrokken.

 

 

Energetisch gezien wist ik dat de timing van deze gebeurtenis uitstekend was. Een jaar lang heb ik mij teruggetrokken om aan het boek van mijn moeder en mij te schrijven en om aan mijn nieuwe website te werken, en nu het boek en de website bijna af zijn en ik langzaam naar buiten aan het treden ben, komt dit. In het creatieproces is het normaal dat er flinke beren op de weg kunnen ontstaan als er iets nieuws geboren wilt worden. Al mijn angsten die al in mij zaten, worden uiterlijk gemanifesteerd om te doorleven. (Stof uit het online programma Leren Scheppen.)

DIEPE SHIT.
RIGHT?

Deze internettrol was in het leven geroepen om mij dichter tot de waarheid van mijn hart te brengen. Om aan de overtuigingen te werken die vóór mijn verlangens liggen. Ik kreeg dus een pijnlijk cadeautje van het universum.

 

Nadat dit gebeurde, stelde ik mezelf enkele vragen:
Welke diepe pijn werd aangeraakt? 

Welke angst werd gemanifesteerd?
En welk verlangen ligt daar achter?

 

Antwoord: ik vind het heel spannend om met het boek van mijn moeder en mij naar buiten te treden en volledig ja te zeggen tegen het spirituele deel in mij. Om te gaan staan voor dat wat niet te bewijzen valt volgens de wetenschap en nog door de meerderheid als zweverig en onzin gezien wordt. Om te gaan staan voor een andere kijk op rouwen die tot nu toe gedaan wordt.
En om met mijn nieuwe website mezelf officieel als spiritueel levenscoach en leraar neer te zetten. Nogmaals: om helemaal te gaan staan voor míjn kijk op het leven.

In mijn hart weet ik dat dit een beroep is dat ik mag beoefenen en dat dit boek echt geschreven mag worden, maar tegelijkertijd ben ik ook poepiebang. Ik ben bang dat mensen me niet serieus nemen en dat ze me een nepperd vinden. Ik ben bang dat mensen het boek niet goed vinden. 
Pff… En dit kreeg ik dan ook vol in mijn gezicht geworpen.

Auw.
Auw.
Auw.

NADAT DIT GEBEURDE, HAD IK TWEE KEUZES
– Of ik liet het helemaal gaan en keek enkel en alleen naar wat het innerlijk met mij deed. De enige echte strijd die te strijden valt in het leven is de weg naar binnen durven maken en daar de demonen aan te kijken die aan mijn hartje knabbelen.
Mijn omgeving zal volgen. Of…
– Of ik ging naar binnen én ik trad (na een paar dagen wachten tot de emotionele storm voorbij was) naar buiten met de vraag: wat wil ík? Wil ik iets er tegen doen?

Ja.

Dit laatste heb ik gedaan.

Vanuit de aarde gezien:
ik mág hier iets tegen doen. Ik mag ‘terugvechten’. 
Het spirituele deel in mij gelooft soms dat ik dit niet mag doen, omdat het energetische werk al voldoende is. Maar mijn menselijke deel gelooft in een samenwerking van beiden: eerst naar het hart gaan en vanuit daar stappen ondernemen. Zodat de stappen zuiver en redelijk zijn.

Mijn stappen:
1. Eerst heb ik gevraagd of de internettrol het bericht wilt verwijderen. Dit heeft hij gelijk gedaan. 
2. Daarna heb ik geshockeerd voor me uit zitten staren en me enorm ellendig gevoeld. In dagen die voorbij gingen kwam ik er steeds meer achter waarom het zoveel pijn deed.
3. Daarnaaaa heb ik advies ingewonnen van mijn familie en mijn liefje. Eén broer verwees me naar stap 5, maar zei dat ik stap 4 niet mocht doen, haha.
4. Op het moment dat ik voelde dat ik kalmer was, heb ik de jongen die ‘strop erom’ schreef aangesproken en daar een kort, maar goed gesprek mee kunnen voeren. (Mijn broer was bang dat hier alleen maar meer herrie van kwam, maar het is goed afgelopen.) 
5. En ik heb op dezelfde dag een instantie benaderd die, geloof ik, verbonden is met de internettrol. De instantie heeft met nadruk gezegd dat ze erg blij zijn dat ik hen hierop heb geattendeerd en hebben beloofd het onderzoek te starten.

Los van al die spirituele wetten, bestaat er ook een wereld om ons heen die om de juiste acties vraagt. Met beide benen op de grond. Om te gaan staan voor wat juist gedrag is en wat niet en om samen te werken met de middelen die al gecreëerd zijn op aarde. Zoals een instantie, zoals het voeren van een redelijk gesprek, zoals het opzoeken van de regelwetgeving wat strafbaar is bij internet trolgedrag en wat niet. We hoeven namelijk als spiri-wezens niet alles te pikken. We hoeven onszelf niet op te sluiten in de weg naar binnen, maar we mogen met hernieuwde kracht naar buiten treden.

Welke vragen of rottigheden kom jij nu tegen in je leven? 
En hoe kan jij hier op een voelende, aardse wijze mee omgaan?
Misschien helpen de vragen halverwege de tekst je om naar binnen te gaan. De stappen naar buiten zullen vanzelf volgen.

Liefs,
Anne

Meer inspiratie lezen? Misschien zit er iets tussen waar je net een vraag over had: 

Van nature

Van nature

Hij zit op de ene bank, ik op de andere. Starend in de leegte geeft hij antwoord op mijn vraag. "Ik kan het gewoon niet, Anne... Ik zou het wel willen, maar iedere keer als ik in de buurt van een aanraking kom, voel ik zo'n weerstand." Mijn hart krimpt ineen. Met de...

Lees meer
Troost

Troost

Een dierbare vriendin van mij heeft me veel geleerd over de werking van ons zenuwstelsel. Ze leerde me onder andere dat veel in het leven draait om de zoektocht naar veiligheid. Iedere dag weer, vraagt het lichaam zich af: ben ik veilig? Ben ik veilig in deze ruimte?...

Lees meer
Geheimen

Geheimen

Geen idee waarom het zo lang heeft geduurd voordat ik eerlijk naar mijn vriend durfde te zijn. Het gebeurde in 2014, dus... ruim 6 jaar lang rolde iedere keer als hij ernaar vroeg een schoongepoetste leugen over mijn lippen. In plaats van de pijnlijke waarheid. Ik...

Lees meer
Spreken vanuit je hart

Spreken vanuit je hart

Najaar 2015 We zijn thuis bij onze ouders en we hebben net gegeten. Mijn broer Frank en ik ruimen de tafel af. Mijn broer Robin blijft zitten. Ik erger me aan hem. Hij zat vrij monter aan tafel, dus naar mijn idee kan hij prima meehelpen met de tafel af te ruimen....

Lees meer
Podcast deeper please: de diepere feminiene wijsheid in ons

Podcast deeper please: de diepere feminiene wijsheid in ons

Waarom is het zo lastig om je 'goed genoeg' te voelen? In deze podcast vertel ik over een diepere, feminiene wijsheid (vrij van gender) die we allemaal in ons hebben, maar die we door onze huidige patriarchale samenleving dikwijls uit het oog verliezen. Ik herinner je...

Lees meer
short mantra poem (english): the deep feminine

short mantra poem (english): the deep feminine

I can take all the time I need. I am allowed to break promises. I don’t need to understand everything.  I trust my body’s wisdom. My body guides me and always tells the truth.  I am here to sensually enjoy life. Through feeling, smelling, tasting, hearing all that is...

Lees meer