De liefde redt ons; hoe verliefdheid (op een ander) als geneesmiddel kan werken

We worden niet alleen verliefd op iemand omdat hij of zij woest aantrekkelijk is of een mooi karakter heeft, maar uit mijn Ziek van verlangen onderzoek (verlangen naar een (on)bereikbare ander) blijkt dat verliefdheid een belangrijke rol speelt in het genezingsproces van onze innerlijke wonden. De ander is als een engel van vlees en bloed met een belangrijke boodschap over jouw leven. Mits je deze boodschap weet te herkennen en te lezen.

Door Anne van der Sligte

 

In de afgelopen paar maanden heb ik een kleine groep vrouwen intensief begeleid in hun onderzoek naar Ziek van verlangen zijn: minaressen, gehuwde moeders die verliefd zijn geworden op een ander, niet gehuwde vrouwen, maar wél in relatie en jonge vrouwen die maar niet de liefde vinden waar ze het meest naar verlangen. Ik leer veel van deze vrouwen en ik begin ook steeds beter te zien waarom en wanneer we verliefd worden. In de komende paar blogs vertel ik iets over mijn ontdekkingen. In deze blog lees je hoe de aantrekkingskracht tot de ander ons een belangrijke levensles wil leren. En lees je waarom de liefde een belangrijke rol speelt in het helen van onze grootste, innerlijke pijn. 

 

De wond wil maar één ding: door jou gezien worden
Heb je soms het gevoel dat je steeds dezelfde shit meemaakt? Dat de problemen die op je pad onstaan van de buitenkant verschillen, maar van binnen altijd hetzelfde aanvoelen? Dat kan. Grote innerlijke wonden; een belangrijke, onverwerkte pijn (vaak afkomstig vanuit onze kindertijd), manifesteren zich in talloze problemen. De vorm van het probleem is steeds weer anders, maar de energie is hetzelfde. Dit gebeurt niet om je te pesten, maar omdat een wond maar één ding wil: het wil al jouw aandacht zodat het aan haar genezingsproces kan beginnen. 

 

 

Soms nemen de problemen in ons leven intense vormen aan en ontstaat er een crisis. Een crisis: een opeenstapeling van één of meerdere ernstige problemen die ál onze aandacht vragen. Het is dan tijd om naar binnen te gaan; om een groot zelfonderzoek te starten. We kunnen niet langer de kop in het zand steken. Er is maar één weg en dat is de weg naar binnen.
Een huwelijkscrisis, de dood van een dierbare, een (ernstige) ziekte, een oorlog, een ontslag of weinig tot geen geld meer op de rekening hebben, een burn-out, confronteert ons met een grote, innerlijke pijn. Het Leven bepaalt wanneer een crisis ontstaat en wanneer het dus tijd is om een groot zelfonderzoek te starten. Ik zie het voor me als een slapende vulkaan die ontwaakt en uitbarst. Alle dorpen om haar heen verwoest ze, maar tegelijkertijd creëert ze met haar lava een zeer vruchtbare grond voor de toekomst en maakt ze ruimte vrij voor een nieuw begin.

 

 

 

De liefde als medicijn in tijden van crisis
Wanneer de wond er klaar voor is om haar genezingsproces in gang te brengen, creëert ze niet alleen problemen, maar trekt ze ook mensen in ons leven aan waarvan we mogen leren. Wijze leraren die ineens op je pad komen in de vorm van een spiritueel leraar, een coach, een vriendin die altijd de juiste dingen zegt of… een aantrekkelijke man of vrouw. Juist als ons huwelijk op knappen staat, kan het zijn dat je ineens ziet hoe aantrekkelijk die ene collega is, of komt iemand op je pad waarmee je liefde op het eerste gezicht ervaart (net als in de film).

Dankzij mijn eigen ervaringsverhalen en de ervaringsverhalen die ik ontvang van de mensen die ik begeleid, zie ik nu dat de liefde op cruciale momenten in ons leven komt. En dat ze als een elixer wil werken voor de wond die in ons zit.

 

Hoe werkt dat?
Alles wat ontstaat tussen jou en de ander waar je naar verlangt, alles wat jij aantrekkelijk aan hem of haar vindt, laat het medicijn zien om jouw wond te helen. Het verhaal van de aantrekking tot de ander laat de nieuwe levenshouding zien die jij de komende tijd mag aannemen om dichter tot jezelf te komen. Om te groeien tot de persoon die je werkelijk bent. Om nog meer van het leven te kunnen genieten op een manier die bij jou past.

 

Maar hoe werkt dat precies?
Ervaar je op dit moment een huwelijkscrisis? Of een crisis op het werk? En ben je verliefd geworden op een ander? Dan kan het goed zijn dat die nieuwe liefde in je leven een DIY-liefdespakket aanbiedt om je huwelijk of je werk te redden.
En met een huwelijk ‘redden’ bedoel ik niet per sé dat je voor altijd bij je huidige man of vrouw blijft, maar de aantrekking tot de ‘derde partij’ laat een nieuwe houding zien die je aan mag nemen om weer de stem van de Liefde toe te laten. Zodat je van daaruit een gezonde, wijze keuze kunt maken of het goed is om bij je huidige partner te blijven of niet.

 

De (onbereikbare) persoon waar we naar verlangen en onze aantrekking tot hem/haar, toont een geneesmiddel om de pijn en de problemen die we nu ervaren op te lossen in liefde. Zodat er meer lichtheid en liefde in de situatie kan komen. Waar vanuit je de juiste keuzes kunt maken.

 

 

Meer voorbeelden, asjeblieft
– Heeft hij of zij een vrij nuchtere levenshouding die je enorm aantrekkelijk vindt? Is hij/zij daarbij speels, aards en heeft hij/zij een enorme dosis humor?
Dan is dit het recept van de zielendokter voor de komende tijd. Door deze eigenschappen meer te beoefenen in je leven, kom je op een totaal nieuw spoor in je leven waar nieuwe antwoorden over jezelf te vinden zijn.
– Of misschien vind je zijn/haar studerende houding zo mooi, de avontuurlijke geest, de liefde voor de natuur, dan is dit wat jij nog meer mag uitleven de komende tijd. Misschien ontbrak het hieraan in je leven, of te weinig?
– Of misschien vind je het fijn dat je zo kwetsbaar bij de ander durft te zijn; hoe kan je deze kwetsbaarheid de komende tijd meer in je leven toepassen?

 

De mensen die ik begleid roepen op dit moment vaak: “Maar ik doé dit allemaal al!”
Dan is mijn antwoord steevast: “Dat weet ik, dit zijn ook eigenschappen van jouw persoonlijkheid waarvan je wéét dat ze belangrijk voor je zijn. Maar hoogstwaarschijnlijk praktiseer je ze nog te weinig. Je mag helemaal los gaan in het beoefenen van deze levenshouding die je zo aantrekkelijk vindt. Je houdt je nog teveel in. Ik adviseer nu niet dat je vreemd moet gaan, maar ik adviseer om te onderzoeken wat je precies zo aantrekkelijk vindt aan de ander en hoe je dit meer in je dagelijks leven, zelfstandig, kunt toepassen.”

 

 

Wees eerlijk
Durf je kwetsbaar te zijn bij de persoon waar je naar verlangt, maar niet meer bij je huidige partner? Durf je imperfect bij de persoon waar je naar verlangt te zijn, maar eis je perfectie op het thuisfront? Probeer eens alles wat tussen jou en jouw geheime liefde ontstaat, thuis en op het werk toe te passen. Verwacht wonderen, maar verwacht ook dat de pijn die nauw met de wond verbonden is, heftig zal opspelen zodra je de boodschap van liefde gaat uitoefenen. Het vraagt dus om veel moed en extra begeleiding om dit aan te gaan, maar uiteindelijk word je er een gelukkiger mens van.

 

Laura was ‘de minnares’
Laura (42, single) werd verliefd op een man die al in een huwelijk zat. Deze man durfde, in tegenstelling tot iedereen in haar omgeving, kwetsbaar bij haar te zijn. Hij liet aan haar zien wat hij echt dacht en wat hij echt voelde. Maar Laura vertrouwt, ten gevolge van een gebeurtenis in haar jeugd, aan weinig mensen haar innerlijk leven toe. Ze laat altijd alleen de buitenkant zien en heeft het nooit over wat er werkelijk in haar omgaat. Maar de nieuwe man in haar leven wist daar doorheen te prikken. Deze man was op een dag rechtstreeks haar emotionele binnenwereld binnengestapt en liet zien dat het veilig is om haarzelf bij hem te uiten. Hij liet zien wat kwetsbaarheid is, wat zacht-zijn betekent, wat het betekent om iemand te durven vertrouwen en daarin te durven ontspannen. Hij was haar leraar. Ik schrijf met nadruk ‘was’, omdat hij niet meer in beeld is. Maar Laura verlangt nog steeds naar hem; dat betekent dat de les nog niet is uitgeleerd.

Zolang het verlangen er nog is, is de levensles nog niet uitgeleerd. Zeker als de relatie niet mogelijk is, nodigt het leven je uit om nog een stapje dieper te gaan.
Het (on)mogelijke verlangen wil je op een prachtig nieuw gebied in jezelf brengen, wat zich uiteindelijk manifesteert in het leven om je heen.

Laura’s lover liet zien wat haar weg is om haarzelf te helen: beetje bij beetje haar kwetsbaarheid tonen en zo mensen te leren vertrouwen. Laura hoopt nog steeds dat een relatie mogelijk is, maar mijn advies en ervaring is dat ze de levensles mag gaan beoefenen bij anderen; familie, vrienden… Zodat ze door middel van meer kwetsbaarheid in haar leven toelaten, aan haar wond van wantrouwen kan werken en haar hart op deze manier kan helen. Zo zal ze een vorm van zuivere liefde aantrekken. Misschien zal over een tijd de liefde tussen hen ineens wel mogelijk zijn of misschien komt er een man op haar pad die niet gehuwd is.

Hoe sterk het verlangen en de liefde tussen twee mensen kan zijn, het is niet altijd de bedoeling om ook echt samen te zijn. Maar het is altijd de bedoeling om de liefde die je bij de ander vindt en zoekt, in je eigen leven te kunnen verwezenlijken.

Dit is niet eenvoudig. Maar het is een ongelooflijk mooie weg naar meer (zelf)liefde en ware liefde ervaren.

 

En ik? Ik val op nature geeks
Persoonlijk heb ik ervaren dat ik de afgelopen paar jaar op mannen val die een grote liefde hebben voor de natuur. Het duurde echter een aantal jaar voordat ik doorhad dat dit voor mij betekende dat ik de natuur letterlijk meer in mijn leven mag toelaten om een gelukkiger mens te zijn. Ik ga sinds mijn laatste ziek van verlangen (zomer 2018) iedere dag de natuur in en ik omring me met boeken, films en gesprekken over de natuur waardoor ik in een korte tijd veel gelukkiger ben geworden. Zelfs zielsgelukkig, durf ik te stellen. Er is iets in mij geopend dat al jaren wilde openen…

Ik ben niet in contact met de man van afgelopen zomer, maar ik neem hem mee door de projectie; de aantrekkingskracht, iedere dag in mezelf te cultiveren.

Op sommige dagen komt het verlangen naar de ander heftig terug, maar vaak zijn dit ook de dagen waarop ik mij ver verwijderd voel van mijn eigen kern en kracht. Ik laat het verlangen toe door me af te vragen: “Wat zou hij nu doen of denken?” Of: “Wat zou ik doen of denken als ik hem aan mijn zijde had?” Ik neem mijn verlangens heel serieus. Ze zijn niet ‘slecht’, ze zijn slechts een roep van het hart om weer bij mezelf te komen. En om dóór de problemen die ik tegenkom te groeien naar wie ik werkelijk ben.

 

Wil je zelf aan de slag? Meld je dan aan voor een gratis, vrijblijvend gesprek om te kijken of een intensive iets voor je is. Of bekijk eens het zelfstudiepakket van Ziek van verlangen. 

 

 

 

Verliefd op een collega

Verliefd op een collega

Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...

Omgaan met paniek

Omgaan met paniek

Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....