Bijna de hele dag door stellen we aan onszelf de vraag: wat moeten we doen?
Wat moeten we doen om ons weer goed te voelen? Wat moeten we doen om helder te krijgen wat onze missie is in het leven? Wat moeten we doen om succesvol te worden? Wat moeten we doen met de problemen in de relatie? Wat moet ik doen om álles uit het leven te halen?

For starters: We moeten helemaal niks.

Zodra je denkt: wat moet ik doen om me weer goed te voelen, dan is het voedend voor de ziel om even helemaal niets te doen. Om jezelf te ont-doen van al dat doen. Voor zolang als nodig. Verbind je met alles wat is. Dieren, planten, bomen; alles wat gewoon bestaat, vanuit zichzelf.

 


“Mensen zijn de enigen op aarde die zich als iemand anders voor kunnen doen. Dieren, bijvoorbeeld, zijn altijd, volkomen, zichzelf.”

– David Whyte in een aflevering van de podcast OnBeing met Krista Tippett.

 

 

Breng jezelf naar de plekken die meer gericht zijn op het Zijn. (Ik schrijf hier ‘breng jezelf’, want je hele denken zal er alles aan doen om je door te laten werken, ploeteren, zweten.)

Wanneer je maar lang genoeg op deze plekken bent (het eerste half uur ben je nog helemaal vol van je eigen to do-lijstje), hoor je langzaam de vogeltjes weer fluiten in plaats van alle gedachten in je hoofd en voel je langzaam de grond onder je voeten in plaats van de stressvolle gedachten aan morgen.

 

Dan kom je erachter dat alle eisen die je aan jezelf aan het stellen was, helemaal niet zo relevant zijn. Midden in de natuur; met de eenden, de hommels, de wolken en de zon, bestaan geen moeilijke vragen meer. Noch angstaanjagende antwoorden. Daar lost alles ineens op. Daar wordt duidelijk wat écht belangrijk is.

Bestaan. Simpelweg, bestaan.

Voor mij is ware zelfliefde mezelf deze dagelijkse(!) therapie gunnen. Om mezelf iedere dag het ont-doen te geven; om mezelf te ont-doen van alle valse, zelfkastijdende lagen van wie ik zou moeten zijn. Zo geef ik mezelf iedere dag de ervaring dat ik ook vandaag, precies goed ben zoals ik ben. En dat ook vandaag, mijn leven precies goed is, zoals het is.

Mijn ervaring is dat vanuit die staat van Zijn er prachtige inzichten naar je toe kunnen komen (die hoef je niet te bedenken, die komen naar jou toe). En er ontstaat ineens een thuis in jezelf; een toebehoren tot de persoon die je werkelijk bent. Achter alle ideeën van wie of wat je zou moeten zijn of wat je (nog steeds) niet bent, besta jij.

 

 

Plots kunnen we onszelf en het leven veel helderder zien. En zien we welke groei; welke natuurlijke verandering in onszelf, in ons werk of in onze relaties, de maatschappij wil ontstaan. Zo kan je problemen in je relatie ervaren als je vanuit het ‘to do-lijst denken’ naar je leven kijkt, maar ontdek je in het Zijn dat er iets ten gunste voor jullie beiden wil plaatsvinden. Iets dat spannend is en zelfs vaak leuk. En dat het helemaal niet het einde van de relatie hoeft te betekenen, slechts het einde van hoe de relatie eerst geleefd werd. Maar waar nu een nieuwe wending wil plaatsvinden. Een wending die veel meer bij de mens past die jij en jullie nu geworden zijn. Dan realiseer je dat ‘problemen’ in de relatie ontstaan omdat de liefde op een andere en nieuwe wijze tussen jullie twee wil stromen.

Vanuit de staat van zijn verzet je je niet meer tegen de natuurlijke veranderingen in het leven, maar weet je de veranderingen die al gaande zijn, hoopvol en krachtig te ondersteunen.

Met deze heldere blik zie je hoe alles steeds, langzaam en geduldig in verandering is, in groei is. Al het leven om je heen. En wordt je hart getrokken naar die natuurlijke veranderingsprocessen die jij met jouw talenten wilt ondersteunen. Talenten; datgene wat jou relatief makkelijk afgaat wanneer je compleet ontspannen bent.

Je ziet jezelf een stuk helderder als je besluit, vanaf nu af aan, om iedere dag te ont-doen’en. Je wordt weer puur. 

 

 

Je herwint weer aan je eigen, natuurlijke kracht om dat wat in de wereld om ons heen plaatsvindt, op jouw manier, op een gezonde wijze te ondersteunen.

Wil je jezelf en de wereld redden? Leer je dan te verbinden met het meest natuurgetrouwe ritme van ons zijn. De natuur doet het aan ons voor. Het wil ons meenemen in haar ademhaling. Het enige dat wij hoeven te doen is te zitten, te luisteren, te wandelen, te fietsen. Lang genoeg tot de chaotische gedachten in het hoofd iets stiller worden en de Leegte het overneemt.

“Hoe drukker je bent, des te meer ben je aan jezelf verplicht om een langere tijd in de natuur door te brengen.”
– Mary Oliver

 

Voel je (al een tijdje) dat je je meer wilt verbinden met mij? Omdat je je thuis voelt in mijn woorden? Ik bied intensives aan; zowel voor mensen die ziek van verlangen in de liefde zijn als mensen die vanuit hun pure creatieve kracht iets willen neerzetten. 

Intensives zijn 1 of 2-daagsen in mijn praktijk in leuth waarbij we gaan waarnemen welke gezonde verandering wil plaatsnemen in je leven. Vanuit de stem van het hart en niet vanuit het hoofd. Met mijn intuïtieve vermogens stem ik me af op jouw hoogste waarheid. De intensives zijn met een kort navolgtraject van twee sessies (via skype) verspreid over twee maanden. 

Liefs,
Anne