Boeken verstillen en maken ruimte voor een grotere wijsheid in het leven. In tegenstelling tot de haast van het contemporaine leven, verstilt een boek mij. Het gooit alle stress, wanhoop, chaos, to do-lijstjes weg en trekt me mee naar een plek in mezelf waarin ik mijn roestvaste verbinding met de kern van het echte leven ervaar.

Op deze pagina vind je niet alleen boeken die in 2018 uitgekomen zijn. Het zijn 8 boeken, in willekeurige volgorde, die mij dit jaar het meest geraakt hebben. Het overkoepelende thema van deze boeken is verstilling en een verbinding met iets groters in jezelf, de natuur en/of God (Spirit) maken. Maar er staan ook een paar rouwboeken tussen die mij hielpen met mijn rouwverwerking om mijn broer Robin die in 2016 overleed. 

Maar eerst een korte ode aan de heldin Mary Oliver:

Mary Oliver (geboren 10 september, 1935 – Amerika) 
Als er één persoon mag zijn die mijn leven gered heeft met haar poëzie en haar wijsheid, dan is het wel Mary Oliver. Zij heeft mijn leven dit jaar betekenis gegeven. Haar werk wordt zo goed als niet in het Nederlands vertaald, ook kent ze in Nederland geen grote bekendheid. Iets dat ik echt niet begrijp. Ze wordt als één van de grootste dichters van deze tijd gezien. Geïnspireerd door dé Amerikaanse natuurfilosofen Emerson en Thoreau. En dat voel je. Aan ieder woord dat uit haar Amerikaanse pennetje gerold komt.

Je vindt twee boeken van haar in mijn eindejaarsboekenlijstje.

Upstream – Mary Oliver (EN)

VOOR POËZIE- EN NATUURLIEFHEBBERS EN CREATIEVELINGEN

In Upstream staan geselecteerde essays van Mary Oliver die mijmert over haar leven in de natuur met schildpadden, meren, bossen en vossen. Ze omschrijft hoe ze ruim een uur op vier poten heeft gelopen in het bos, omdat ze het perspectief van een vierpotig dier beter wilde begrijpen. Of hoe families met veel geld de verantwoordelijkheid dragen om iets goeds met het geld te doen, maar dat kunstenaars eenzelfde verantwoordelijkheid dragen om de culturele nalatenschap van vele schrijvers mee naar de toekomst te dragen. 

Naast de natuur, beschrijft ze dus ook haar liefde voor creativiteit en je creatieve stem laten klinken in een wereld die vooral gericht is op ‘de dingen draaiende houden’.

Mary Oliver zegt hierover: “Je hebt mensen die de wereld draaiende houden, zoals een piloot, waarvan je echt niet wilt dat hij even lekker wegdroomt als je in zijn vliegtuig zit. Hij kan maar beter even geen ‘kunstenaar’ zijn. En je hebt ook mensen die de wereld verder willen brengen. De kunstenaars, de schrijvers, de mensen die hun (dag)dromen in doen omzetten. De mensen die met innovatie komen. Zo heeft iedereen een eigen rol.”

“The most regretful people on earth are those who felt the call to creative work, who felt their own creative power restive and uprising,
and gave to it neither power nor time.”
Mary Oliver – Upstream

 

 

Devotions – Mary Oliver (EN)

OOK VOOR POËZIE- EN NATUURLIEFHEBBERS EN CREATIEVELINGEN

Devotions staat vol met gedichten van Mary Oliver uit alle dichtbundels die ze ooit geschreven heeft. Met haar inmiddels 83-jarige leeftijd (1935) weet ze als geen ander de stem van het hart te vangen. Met hier een daar grapjes, gedachten over een naderende dood, slangen in het gras, hondjes en zelfs kritiek op onze huidige tijd en ons schoolsysteem (plastic!). Yes, Mary Oliver has it all.

Hoe vind je de weg terug naar je hart? 
Lees Mary Oliver’s werk en je hoort haar weer kloppen, verlangen, dromen, hoop hebben op een iets ander leven. Ze streeft naar een leven leven vanuit je hart, in plaats van een geleefd leven leiden. Maar wat is nou precies het verschil? Ze laat het zien in haar prachtige, prachtige (!) beelden die ze schetst maar haar net zo prachtige woordgebruik.

Handig om te weten: ik heb heel lang niets van poëzie begrepen. Maar haar werk begrijp ik/voel ik HELEMAAL.
En ja, ik zoek regelmatig een Engels woord op. Want mijn Engels is goed, maar niet zó goed.

Permission to mourn – Tom Zuba (EN)

VOOR HEN DIE IN ROUW ZIJN EN ROUW ALS EEN INGANG WILLEN ZIEN OM DICHTER TOT ZICHZELF TE KOMEN 

Tom Zuba (Amerika) is één van de (weinige) pioniers in het presenteren van een totaal nieuwe weg in rouw en omgaan met grote verliezen waarin je volledig JA durft te zeggen tegen de dood van jouw dierbare. In korte hoofdstukken neemt hij je op een poëtische wijze bij de hand om met je eigen pijnlijke gevoelens en grote twijfels om te gaan. Terwijl je leest, voelt het alsof hij tegenover je zit en een ingang laat zien die je zelf niet voor mogelijk hield. Een ingang tot meer innerlijke rust, de aanwezigheid van iets groters en een ultieme overgave aan Het Leven. Ook als degene waar je zoveel van houdt gestorven is, is er nog een heel leven om te leven. Tom laat je zien wat nodig is om je eigen leven weer opnieuw te leren vasthouden.

Tom Zuba’s dochter, zijn vrouw en zijn zoon zijn gestorven. (Met verschillende jaren er tussen.) Hij heeft veel verliezen geleden zoals je ziet, maar leeft nu een bijzonder leven, dankzij hun dood.

Dit boek is voor ieder die bereid is zijn eigen gedachten over de dood van wie je houdt met nieuwsgierigheid te onderzoeken. Zijn Engels is niet al te moeilijk te lezen. Is je Engels slecht? Zinvol rouwen (voorjaar 2019) draagt eenzelfde boodschap als Tom Zuba’s boek. (Scroll naar het eind van de pagina.)

“The death of someone we love dearly cracks us open.
Big time. It’s supposed to.” 
Tom Zuba

 

Dead people suck – Laurie Kilmartin (EN)

Laurie Kilmartin is een Amerikaanse comediènne en verliest op volwassen leeftijd haar vader. Op een grappige wijze omschrijft ze zijn stervensproces. Hoe iedereen op zijn mobieltje zat toen hij aan zijn laatste uren toe was, hoe ze betekenisloze seks had om haar pijn weg te stoppen en zelfs geeft ze een gids voor toekomstige stervende papa’s: “Hide your porn, your daughter doesn’t want to see all of that.” Ik kwam dit boek in Amerika tegen toen ik gebeden had om inspiratie om verder aan mijn eigen boek: dood, poop, boob, te schrijven. Toevallig komen sommige grappige observeringen ook in mijn boek voor, dus ik was totaal verwonderd over dit godsgeschenk.

De dood en sterven is iets zwaars en kan zelfs erg traumatisch zijn (dat was het voor mij), dus als je mij aan het lachen maakt in een onderwerp waarin ik helemaal verstijf, ben je voor mij een held. 

Dankjewel Laurie Kilmartin (met een ‘L’), ;).

“Comedy is tragedy plus x, with x being an amount of time defined by the person experiencing the tragedy. Some people need less time than others.
I joked about Dad’s death as it was happening. But that gave some friends the impression they could join in. No. My dad, my jokes.
A Facebook friend posted one day after Dad died: “Welcome to the Dead Dad Club.” I hated him instantly. He was an Early Orphan. I scrolled through his profile pictures, I saw smiles . Life had gone on for him. I didn’t want to be in his stupid club, I didn’t want to read his wry asides.”
 Laurie Kilmartin

The wait – Devon Franklin Meagan Good (EN)

Waarom seks hebben voor het huwelijk ook nadelen kent. (Huh, wat?) Maar vooral een boek over geduld leren hebben en erop vertrouwen dat het leven het beste voor je wil. Altijd. In relaties én in je creatieve leven. 

Goed, je moet een beetje tegen bijbelse teksten en het woordje God kunnen als je dit boek leest én tegen Amerikaanse herhalingen, máár: WOW WOW WOW! Wat een geweldig boek dat ijzersterk uitlegt waarom wachten met seks toch best een goed idee is als je een relatie wilt die langer duurt dan een maand, een half jaar of een jaar.
Hun voornaamste reden: wanneer je seks hebt voordat je elkaar goed kent, leg je al een (afhankelijke) fysieke verbinding aan met de ander, zonder dat je al aan je spirituele en emotionele relatie gewerkt hebt. Zonder dat je weet of je spiritueel en emotioneel wel geschikte partners bent voor elkaar… 

Ik praktiseer niét the wait in mijn eigen relatie met mijn vriend, maar wel in mijn werk. Ik hoef maar het boek open te slaan en één pagina te lezen en ik ben weer terug bij mijn ‘faith’, mijn eigen vertrouwen op het goddelijke in het leven. En dat er een heleboel moois voor mij te wachten staat. The wait is een inspirerend boek voor als je de weg van je hart wilt volgen, maar weet dat je jezelf mag trainen in het hebben van geduld.

Big magic – Elizabeth Gilbert (NL)

VOOR (CREATIEVE) MENSEN DIE ER KLAAR VOOR ZIJN OM VANUIT HUN HART TE LEVEN, MAAR DAT OOK HEEL SPANNEND VINDEN

Waarschijnlijk heb jij dit boek allang gelezen en staat het ook in jouw bijbelboekenkastje. Nou, ik was koppig en begon pas dit jaar aan dit boek. Toen Elizabeth Gilbert dit boek uitbracht, was ik razend. Godverdomme, iemand heeft mijn boek geschreven. No way hoezee dat ik het ga lezen. Dikke neus. Maar, de mensen om mij heen bleven me (jarenlang) stalken met dit boek. “Anne, je moet het echt lezen!” Dit boek was een grote ergernis voor mij. Ik voelde me niet gezien in mijn eigen kennis, zeker als mijn eigen vrienden met dit boek op de proppen kwamen.

Maar dit jaar, toen niemand keek, ging ik er toch voor zitten. Gewoon, om het te proberen. En ik was om.

Het boek bestaat uit relatief korte, zeer inspirerende (en grappige) hoofdstukken over creativiteit en de kracht van inspiratie. Dit boek brengt je aan het maken, aan het doen, het brengt je dichter tot JOU. Dat kan niet anders! Voor beginnende en professionele makers.

Elizabeth Gilbert, ik buig voor jou. Voor de prachtige schrijfster die je bent. In fictie én in non-fictie proef ik een bijna bovenmenselijke wijsheid die je voor ons mensen zo maar beschikbaar maakt.

Eén nadeel: ze kan wat hard uit de hoek komen. Mijn advies: gewoon negeren. De rest is goud.

Haar podcast is ook een enorme aanrader. De podcast gaat verder waar big magic stopt. (Itunes.)

Zinvol rouwen – Kitty Vromen en Anne van der Sligte (NL)

Kitty laat een manier van leven zien die niet alleen inspirerend is voor mensen in rouw, maar voor iedereen die wil leren hoe je met de grotere pijnen in jezelf omgaat.

VOOR IEDEREEN DIE WIL LEREN HOE JE DE PIJNLIJKSTE LEVENSSITUATIES ALS SPIRITUEEL LERAAR AANNEEMT

Het is misschien wat gek om ons eigen boek hier te plaatsen, maar Zinvol rouwen heeft mijn hart en mijn hoofd enorm geopend. In de eerste plaats ben ik een betere schrijver geworden (als co-auteur) en hebben mijn moeder en ik in onze relatie een creatieve verdieping gevonden. Maar op de tweede plaats raakt het verhaal van Zinvol rouwen me enorm. In deze autobiografische roman lees je hoe mijn moeder (Kitty Vromen) omgaat met het sterven en de dood van haar zoon.
Je leest hoe je uit de slachtofferrol komt en opkomt voor de liefde en de kracht in jezelf. En welke krachtige gevolgen dit voor je leven kent. Je leest hoe je trouw bent aan jezelf, zo trouw dat je bij de kern van wie je werkelijk bent uitkomt.

Je leert een onderzoeker te worden van je eigen leven. Om tegen alles Ja te zeggen wat je tegenkomt. 

Ik roep al jaren dat mijn moeder wijs is, maar in dit boek kan jij haar ook eindelijk van heel dichtbij meemaken.

Zinvol rouwen komt in het voorjaar van 2019 uit. Je kunt het al bestellen (met korting!). Zodra het boek uit is, krijg jij het al eerste binnen. Klik op de button of deze link.

dood, poop, boob – Anne van der Sligte (NL)

Het schrijven aan dood, poop, boob heeft mij dit jaar bizar veel vreugde gegeven. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld in mijn leven. (Behalve de keren waarop ik verliefd was, dat ik xtc had genomen, op de camino, alleen reizend, of als ik midden in de nacht wakker word en ik mij onverklaarbaar gelukkig voel.)

‘dood, poop, boob’ gaat over mijn ervaringen als zusje in de dagen van het hospice als mijn broer sterft. Het is een autobiografische novelle waarin ik een laag van eerlijkheid probeer aan te raken bij mezelf en de lezer waar we bijna niet durven te komen.

Zinvol rouwen is voor mij een reis van de held verhaal (een verhaal dat voor iedereen te bereiken is, áls je dit wilt), maar dood, poop, boob is vooral een ‘misfits journey’: een verhaal van een jongvolwassene die onhandig omgaat met de dood van haar broer, maar uiteindelijk toch haar eigen weg vindt en stiekem een beetje volwassener wordt.

Een eerlijk boek over jong sterven, familie, de gekte in onszelf en de vele manieren waarop men de controle probeert te houden in tijden van chaos.

Naar verwachting komt dood, poop, boob in 2019 uit. (Ik verwacht aan het einde van het jaar.)

De pre-sale volgt in 2019.

<– the misfits club! (Idee van foto is naar een beeld van een vriendin van mij: Linde van der Heijden die op dit moment een methode voor zelfliefde ontwikkelt. Meer daarover hoor je waarschijnlijk in 2019.)

Anne van der Sligte (1990) is schrijver, coach en ontwikkelaar van inzichtmethodes om de stem van je hart te laten spreken.
In 2019:
– komt het boek Zinvol rouwen uit. Een autobiografische roman over sterven en rouw die ze samen met haar moeder Kitty Vromen schreef.
– komt haar novelle dood, poop, boob uit.
– komt er een nieuwe inzichtmethode op de markt: shit in je relatie
– zal haar praktijk gericht zijn op het begeleiden van mensen die verlangen naar een (onbereikbare) ander. Lees hier meer over dit aanbod. 

Deze boeken raakten de stem van mijn hart, maar ik hou er ook van om de stem van mijn hart in de praktijk om te zetten. Jij ook? Met het Praktiseer je eigen wijsheid spel leer je hoe je het achterste gedeelte van je tong laat zien in je leven en onderzoek je op een veilige wijze je diepste verlangens. Een heel fijn spel om een nieuw plan vanuit je hart voor het 2019 te maken. Deze krachtige methode is sinds december 2018 in een nieuw jasje verschenen (in een doosje), maar de inhoud is hetzelfde.

Rellen en onze schaduw

Rellen en onze schaduw

(artwork Matt Mahurin) De rellen die in de afgelopen dagen plaatsvinden, alsmede op andere plaatsen over de wereld, maken veel los. Graag bied ik een psychotherapeutisch perspectief op wat er gaande is, dat ons mogelijk naar andere Antwoorden zal leiden. Ik deel een...

Spreken vanuit je hart

Spreken vanuit je hart

Najaar 2015 We zijn thuis bij onze ouders en we hebben net gegeten. Mijn broer Frank en ik ruimen de tafel af. Mijn broer Robin blijft zitten. Ik erger me aan hem. Hij zat vrij monter aan tafel, dus naar mijn idee kan hij prima meehelpen met de tafel af te ruimen....

Wat is de dood?

Wat is de dood?

Het is in de namiddag en ik loop langs de sloot in de boerenvelden waar maar weinig mensen komen. Dit is mijn kerk. Hier hoef ik even helemaal niet met andere mensen bezig te zijn, hier hoef ik zelfs niet met mezelf bezig te zijn. Hier Luister ik naar wat allemaal om...