In een vorige blog vertelde ik al iets over hoe er de laatste tijd allerlei conflicten verschijnen en hoe ik erachter kwam dat dit te maken had met het feit dat mijn innerlijke intentie niet helder was. 

Een intentie: Wat vind ik belangrijk? Wat wil ik bereiken? Wat ik wil ervaren met anderen? Hoe zorg ik goed voor mezelf?

Ieder probleem dat op mijn pad kwam, was een uitnodiging om mijn intentie helderder te krijgen.

 

Problemen zijn de gevolgen van een niet heldere afstemming met wie je werkelijk bent en wat je wilt bereiken. Als je goed naar ze leert luisteren, helpen ze je om ‘je game te step uppen’ – to step up your game: om te gaan staan voor je werkelijk bent. Om niet langer mee te gaan met de bullshit, dat flauwe gedoe, de drama, het gezeur, maar om op te komen voor wat voor jou belangrijk is.

Maar nadat ik dat beseft had, kwam ik nog steeds niet in beweging merkte ik. Niet in beweging komen, is voor mij een teken dat ik nog steeds niet de innerlijke waarheid gevonden heb. Ik kwam erachter dat ik mezelf de schuld van alles wat er gebeurde. Wat ben ik toch een domme troela. Ik doe het mezelf allemaal aan. Ik had toch beter moeten weten?

Vooral op werkgebied was ik niet blij met mijn werk als coach: dat wat ik ten diepste van binnen voel dat ik kan doen met de ander, kwam steeds wat flauwtjes naar voren. Of de structuur die ik bracht had gebreken waardoor ik mezelf in de penarie bracht. Ik schaamde me diep. Hoe lang ben ik nu al met coaching bezig? Bijna 6 jaar!

Ik gaf mezelf er de hele dag van op de kop. 

Tot op 24 juli een aflevering van super soul sessions online kwam met Oprah Winfrey herself die spreekt over haar ervaringen met mensen die fouten maken en de fouten die zij zelf ooit maakte.

Radicale skinheads die in the oprah winfrey show ooit riepen dat ze gekleurde mensen maar apen vonden, maar die jaren later, na in een bijna geheel zwarte gevangenis gezeten te hebben, hun haat wisten te vervangen door menselijkheid, liefde, broederschap. Voorbij alle ideeën die ze ooit hadden over verschillende huidskleuren.
Ze sprak met een vrouw die genoodzaakt haar lichaam moest verkopen en hoe dit bijna haar dood werd.

Het is een diep menselijk half uurtje vol bekentenissen, schaamte, verdriet en uiteindelijk… hoop en de zoektocht naar absolute zelfvergeving en zelfliefde. 

Om je hierbij te helpen, herhaalt Oprah als mantra steeds de zin:
If you know better, do better. Waarmee ze de geweldige Maya Angelou citeert.

En: “YOU ARE NOT THE MISTAKES YOU MAKE.”

Vooral die laatste zin. Het brengt me weer aan het huilen terwijl ik dit schrijf. Omdat het me zo oplucht..! Omdat het me weer onschuldig maakt…

Onschuldig: klaar om me weer mee te laten nemen door de liefde in het leven. 

Als je dit heel goed beseft: je bent niét de fouten die je maakt… Dan komt er de nieuwsgierigheid naar wat je nog meer bent buíten die suffe fouten. En dan voel je als het goed is wat ik nu ook voel: moed om in de toekomst beter te doen.

Beter doen: keuzes maken die meer in één lijn liggen met wat je ten diepste van binnen voelt waartoe je in staat bent. 

Misschien kan je niet meer alle fouten die je gemaakt hebt recht zetten bij de mensen bij wie je ze gemaakt hebt. 

Maar laat het dan zijn bij alle andere mensen die het vermogen hebben om jou niet te identificeren met die fouten. Mensen die ook opzoek zijn naar de meest ware jij en je hierin willen ondersteunen. 

Heel binnenkort(!) zal de eerste aflevering van de podcast DEEPER, PLEASE online staan. Dé podcast om net een trede dieper in jezelf te gaan. In ‘Deeper, please’ spreek ik alleen of samen met anderen over leren leven vanuit de diepere lagen van ons bewustzijn.

De eerste aflevering gaat over hoe je weer oprecht in beweging kunt komen als een crisis toeslaat.

Houd de website, social media en de digitale brieven in de gaten wanneer de eerste aflevering online staat. 

Warme groet,
Anne

 

Wat is humaan?

Wat is humaan?

Het volgende deel ik niet omdat ik het er niet mee eens ben met wat er nu gebeurd en de maatregelen die getroffen worden. Ik voel niet het verlangen om in discussie te gaan over 'wel 1,5m afstand of niet', ik wil alleen een onderbuikgevoel laten spreken in dit...

Wat is de dood?

Wat is de dood?

Het is in de namiddag en ik loop langs de sloot in de boerenvelden waar maar weinig mensen komen. Dit is mijn kerk. Hier hoef ik even helemaal niet met andere mensen bezig te zijn, hier hoef ik zelfs niet met mezelf bezig te zijn. Hier Luister ik naar wat allemaal om...

Er klopt iets niet…

Er klopt iets niet…

De dagen gingen snel aan elkaar voorbij. Ik stond ‘s ochtends op en voordat ik het wist klikte ik het nachtlampje weer uit. En niet omdat het leven me tot diep in mijn botten beroerde van plezier en vervulling, maar omdat het lijstje van dingen die ik nog moest doen...

Dankzij mijn broers dood

Dankzij mijn broers dood

Ik dacht altijd dat ik een vrij zacht, liefdevol mensje was, maar tijdens het sterven van een van mijn broers; Robin, kwam ik erachter hoezeer ik zachtheid en werkelijk kwetsbaar contact vreesde. En hoe zich dit in mijn familie het meest laat zien. Tijdens zijn ziekte...

Niets voelt meer waar dan dit

Niets voelt meer waar dan dit

Eigenlijk ging ik alleen maar even een Praktiseer je eigen wijsheid spel afgeven aan de andere kant van het dorp. Het was al het einde van de dag, de schemer vulde alles wat eerst licht was en de auto's raasden aan me voorbij met mensen die verlangden spoedig thuis te...