Een grote stad bezoeken kan één groot plezier of veel te overweldigend zijn voor ons sterkvoelende menswezens. Door de jaren heen heb ik geleerd wat voor mij werkt: ik verdeel mijn tijd tussen het opzoeken van de introverte natuur van de stad én de extraverte, sociale plekken van de stad. Zo verwerk ik op tijd alle prikkels, voordat het teveel wordt. En zo voed ik mijn hart, ziel én lichaam om het geweldig naar mijn zin te hebben. 

De onderstaande tips zijn mijn vondsten geweest uit mijn laatste tripje naar Lissabon. Voor de reizende freelancers onder ons heb ik ook een paar ‘laptop friendly cafe’s’ toegevoegd. En tot slot heb ik een paar handige tips waar je echt rekening mee moet houden! Als je denkt aan deze praktische tips, ervaar je minder stress tijdens je verblijf.

Mijn mooie, rood-oranje verjaardagsjurk. 29 baby!

TIP 1) De introverte natuur van de stad: neem jezelf mee naar de Botanische tuin!

Voor maar €3,- (!) loop je ruim twee uur door de prachtige botanische tuin van Lissabon. Met bomen van over de hele wereld. Zoals ook de Amerikaanse mammoetboom (jeweetwel, die héle grote bomen uit Californië, Sequoia trees) of heerlijk ruikende Eucalyptus bomen, of één van mijn lievelingsbomen: swamp trees…

Ik ging er twee keer naar toe:
één keer omdat ik me heel erg slecht voelde van binnen en wanhopig was naar een stukje natuur. Het regende, maar de bomen vingen mijn depressieve sterfelijkheid met hun eeuwenlange, compassievolle geduld op. Ik ging in mijn eentje. Er waren meerdere jonge vrouwen van eind twintig, begin dertig.
De tweede keer was de dag daarna op mijn verjaardag (!) samen met mijn vriend. Het regende af en toe, maar de zon maakte alles nog mooier. Ik zag veel meer dingen dan op de eerste dag.

Naam: Botanical Garden of Lisbon
Adres: R. da Escola Politécnica 56/58

Handig om te weten: Er zijn meerdere botanische tuinen. Ik koos voor deze omdat ik me echt niet zo goed voelde en niet ‘moeilijk’ wilde doen. Herhaling vind ik ook niet erg. Omdat ik op details gericht ben, zie ik altijd weer iets anders.

TIP 2) De extraverte natuur van de stad: cafe Naked

Dit cafeetje zit schuin tegenover de botanische tuin. Perfectie. Echt. Het bevat zoveel schoonheid: zowel in het eten, het drinken (verse juices, super lekkere cappuccino) als in het bestek, de borden, het kopje, het glas én, mijn favoriet: de muur! Want, ze hebben behang van het bekende werk van Jheronimus Bosch: Tuin der lusten. Nou, dan heb je bij mij heel wat zielenpunten gescoord want ik hoú van zijn werk.

Mijn vriend en ik zaten er op mijn verjaardag en aten er de lekkerste chocoladetaart ooit. Mijn vriend heeft het dagen later nóg over die chocoladetaart.

Mini-minpuntje: Het verse eten en drinken zijn met veel aandacht verzorgd. Dat betekent dat er wel een prijskaartje aan deze plek zit.
Ander mini-minpuntje: ik vond de bediening niet heel hartelijk. Sorry jongens. De volgende keer mogen jullie mijn enthousiasme om jullie plek met een glimlach beantwoorden dan met een hipster, coole schouderophaling en fake glimlach.

Pluspunt: Ze spreken Engels. (Dit blijft een ‘issue’ in Zuid-Europa.)

Handig om te weten: geen plek voor je laptop.

Naam: Naked
Adres: R. da Escola Politécnica 85-87

 

CSI lichaam

schattige (rodewallen)slippers die je krijgt bij ontvangst

Tip 3) De introverte natuur van de stad: neem een massage!

Alles is goedkoper in Portugal. Dus ook het nemen van een massage. Ik ging naar een super fijn Thais massagecentrum. Ik voelde me eerst wat onzeker toen ik in mijn eentje voor de deur stond: de plek had geen officiële website en de deur was gesloten. Maar toen ik hen berichtte op facebook, werd er gelijk gereageerd en bleek de eigenaar eventjes weg te zijn voor haar lunch. Ze voelden zich in de salon zó schuldig dat ik een 4-hand massage kreeg voor de prijs van een 2-hand. 4-hand: twee vrouwen die wild tekeer gingen op mijn lichaam.
Het ging grotendeels goed en het was héél fijn: maar als ze vragen of je soft, medium of hard wil, ga dan voor soft of medium…
Dit is mijn resultaat van hard. Mijn bovenlichaam leek wel alsof mijn lichaam gevonden was op een CSI plek.

Hoe dan ook voelde ik me daarna GEWELDIG.

Naam: r-chiang mai thai massage center
Adres: R. José Pinheiro de Melo 61

Handig om te weten: op googlemaps vind je een massage salon gemakkelijk bij jou in de buurt als je je locatie aan zet en massage intypt.
Veel massagesalons in Lissabon zijn erotische massages(? I know), maar deze was veilig.
Ook handig om te weten:
Neem contant geld mee. Zoals veel thaise massage salon doen ze veel zwart. Mijn massage van een uur was €40,-
En, handig om te weten: Een 4-hand massage klinkt bijzonder, maar mijn advies: hou ‘t lekker bij zo’n 2-hand. En kies voor soft of medium, maar niet… hard… 

Niet de charmantste foto ;), maar nu heb je een idee ervan!

Tip 4) De extraverte natuur van de stad: vervoer!
Erg leuk die tips hierboven, maar hoe kom je op de plaats van bestemming? In Lissabon werken ze voornamelijk met bussen en met de metro. Omdat mijn vriend voor werk in Lissabon was, heb ik veel in mijn eentje door de stad geslenterd en heb ik vaak de metro genomen. Als provinciaaltje gaat dat prima met google maps bij de hand. (Google maps heeft een uitstekend metrosysteem, daar kwam ik in New York ooit achter.) Een metroritje kost gemiddeld 1,50 per stuk. Je koopt eenmalig een papieren ticket in één van de automaten en laadt deze steeds op. (Mijn bankpas deed het vaak niet, dus zorgde ik voor contant geld.)

Het leuke aan de metro is de opvallend hippe muziek (boards of canada!?) en de geweldige kunst…

Als je wat meer van de stad wilt zien, kan je te voet, met de bus of… met een elektronisch stepje gaan! Mijn vriend en ik hebben dit een paar keer gedaan en het was geweldig.

Het Amerikaanse bedrijf Lime heeft talloze stepjes in de stad gezet waar je met behulp van een app op ‘in kunt loggen’. Het is even oefenen in het begin, maar je hebt het al gauw door en dan is het een enorme vrijheid.

Nadeel 1: kinderkopjes zijn héél onhandig met een stepje. (Zeker als het geregend heeft. Dan is het echt een no go.) Zoek dus naar fietspaden.
Nadeel 2: De stepjes zijn duurder dan een metroritje.
Nadeel 3: De stepjes zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar. Dat betekent maar één ding: ze zijn nog niet zo heel erg veilig. Pas dus goed op! (Nederland is een sucker for safety, en dat is maar goed ook.)

Voordeel 1: Ze zijn makkelijk te vinden door de ingebouwde gps.
Voordeel 2:  Je kunt er lang mee rijden.
Voordeel 3: Zelfs voor angsthazen zoals ik is het goed te besturen.
Voordeel 4: Het is GEWELDIG! Het geeft je veel vrijheid en je ziet veel van de stad. Ik ben fan!

 

Tip 5) De extraverte natuur van de stad: Pois, cafe Alfama

Laptop friendly? Ja!
Vintage stoelen en grote tafels, een hoog plafond, 
vriendelijk personeel, kindertekeningen aan de muur, goed verzorgd eten en drinken, zelfgemaakte icetea. Wat wil een mens nog meer? Pois cafe ligt in de Alfama wijk, een toeristische wijk die niet voor niets zoveel aandacht trekt, want: het is er gewoon hartstikke mooi. My boobies, wat een prachtige straatjes, steegjes, bomen, bloemen. Oh, ik had het over Pois cafe, toch? Nou, Pois cafe past hier perfect in. 

Ik zat eerder die dag in een zogenaamd ‘laptop friendly’ cafeetje in een ander deel van de stad, maar daar werd ik depressief van al die onvriendelijke hipsters. Pois cafe is een plek waar jong en oud welkom is en mensen een praatje met je maken, als je daar zin in hebt. Ik had een heel leuk gesprek met een Canadese man die voor zijn werk mensen helpt die hun paspoort kwijt zijn geraakt. En toen ik zei dat ik even wilde werken, vond hij dat prima en betaalde hij stiekem mijn Ice tea voor me: “Because it’s your birthday tomorrow.” (Dat was niet eens een grapje.)

Yes!: De bediening spreekt Engels! Halleluja!
Let op: De wc-bril zit er niet zo heel goed op. Waarom hebben vrouwen wc’s dit bijna AL-TIJD? 

Adres: R. de São João da Praça 93-95, 1100-521 Lisboa, Portugal

 

Tip 6) Extravert én introverte natuur van de stad: het lekkerste, Portugese eten OOIT – Tabernario do bairro 

Door de wijk Alfama loop je op je gemakje naar Tabernario do bairro, een klein restaurantje in een absoluut, niet toeristisch gedeelte van de stad. Als je bang bent dat je verkeerd zit, dan zit je goed. 

Een allervriendelijkste eigenaar met een hart voor de zaak en een hart voor koken. Je kunt er met je eigen pinpas betalen omdat hij een internationaal pinautomaat heeft. Bijna geen enkel restaurant, cafeetje, winkeltje in Lissabon is zo lief voor de buitenlanders als hij. 
Ik had een beslissing gemaakt voor wat ik wilde bestellen van het kleine menu, maar de eigenaar was het niet eens met mijn keuze. Zo’n plek is het. Hij zei: “Dit stoofpotje ga je veel lekkerder vinden. Ik heb het gisteren gemaakt. Naast dat het op moet, is een stoofpotje veel lekkerder op de tweede dag.” Ik zwichtte voor zijn enthousiasme en ik ben dankbaar dat ik voor zijn koppigheid ben gegaan. Ik heb van iedere hap gesmuld. 

Naam: Tabernario do bairro 
Adres: R. Afonso Domingues 2A, 1170-004 Lisboa, Portugal

Wow!: Het eten was voor de kwaliteit niet duur. Ik betaalde 14 euro voor mijn stoofpotje. En ik kreeg het niet eens op.
Pluspunt: Je kunt er met je betaalpas betalen. Dus contant hoeft hier niet. 
Let op: Drink niet teveel. Zeker als het al begint te schemeren, zie je er in deze wijk als toerist erg lekker uit voor de dievenvampier.

Let op: geen vegan, vega plek.

Er is ook een kleine binnenplaats bij Casa Independente te vinden. Toen wij er waren regende het jammer genoeg, maar er was een klein afdak waar we een plekje konden vinden. 

Tip 7) De extraverte natuur van de stad: Casa Independente – de heilige graal van het uitgaan als je van schoonheid, dansen en filmsets houdt

Ik ben een gelukkig mens want ik ken Casa Independente nu in mijn leven. Ik ben niet echt een type dat veel uitgaat, maar dit… Als álle uitgaansplekken zo stijlvol, romantisch, filmisch waren als deze plek, dan wist ik het wel. 
Casa Independente is een leuke plek om ‘overdag’ (vanaf 17:00) te zitten en ‘s avonds zijn er feestjes. Het is een enorm herenpand waar locale bevolking en jonge toeristen (20 – 35 jaar) van over de hele wereld langskomen om een biertje of wijntje te drinken en te kletsen. Het huis bestaat uit meerdere lagen met kleine kamertjes waar je je kunt verstoppen met je liefje, met jezelf of met een klein groepje vrienden. Alles is mooi. Zelfs de wc is mooi. Je waant je in het Portugal uit 1900, maar dan met alle gemakken van 2019. De danszaal is bescheiden in haar formaat, maar het draagt bij aan de intimiteit en het eerlijke karakter van het pand.
Een enorme aanrader! 

Ben je alleen in Lissabon en heb je niemand in het hostel ontmoet waar je graag tijd mee door wil brengen? Trek dan je stoute schoenen aan en ga alleen naar deze plek. (Neem gewoon een boekje mee, nobody cares.) Gun jezelf deze ervaring.

Naam: Casa Independente
Locatie: 
Largo do Intendente Pina Manique 45, 1100-285 Lisboa, Portugal

Tip 8) De introverte natuur van de stad: Oceanário de Lisboa

Ken je die reclame nog van even Apeldoorn bellen? Daar moest ik de hele tijd aan denken: grote ramen, een haai, kinderen die op iets te enthousiast op het raam tikken (ipv de schoonmaker). Een mooie, rustgevende plek om even bij jezelf te komen. Er zijn genoeg bankjes om op te gaan in de enorme bak water voor je. 
Mijn advies is wel: ga een beetje vroeg, zo vermijd je misschien de schoolklassen met vele kinderen die iedere keer overtuigend hard gillen als die haai voor de zoveelste keer langskomt… 😉

Naam: Oceanário de Lisboa
Locatie: 
Esplanada Dom Carlos I s/nº, 1990-005 Lisboa, Portugal

Tip: Neem iets kleins te eten mee in je broekzak. Ik liep er vrij lang rond en had op een gegeven moment best honger. Buiten vind je een macdonalds en wat restaurantjes, maar niet heel ‘mooi’.
Tip: Buiten het aquarium staan veel elektrische stepjes. Wij zijn vanaf het aquarium naar de Alfama wijk gegaan omdat er op meerdere plekken een fietspad te vinden was. Het is even uitzoeken hoe je er komt, maar het is erg leuk om deze twee plekken te combineren!

Tip 9) Introvert, extravert, beetje van beiden: laptop friendly kleine Despensa n6 en een prachtig boetiekje

Sorry dames, maar voor het boetiekje kan ik je alleen het adres geven en zeggen dat het in dezelfde straat ligt als het Despensa n6 cafeetje. Ik kan nergens de naam vinden. Maar, het is een geweldig boetiekje met mooie klassieke jurkjes, zachte vestjes, mooie oorbellen, kettingen en eh, een paar bikini’s, haha. Het winkeltje is klein, maar zo de moeite waard. 
Despensa n6 is een lief cafeetje waar je een heerlijke brownie of ander zoets kan eten. Ik heb er ruim een uur gezeten met mijn ipad en ze ‘keken me niet weg’. Prima plek dus. Alleen één nadeel, mijn Nederlandse betaalpassen werkten niet op hun automaat. De zoveelste plek waar ze geen internationaal betaalautomaat hebben. Gelukkig zijn één straat verder meerdere banken te vinden. Eén bank werkt waarschijnlijk wel om geld te pinnen. (Ik overdrijf niet.)

Naam: Boetiekje onbekend en Despensa n6 
Locatie: 
Av. Sacadura Cabral 6A, 1000-274 Lisboa, Portugal

Tip: Mijn (terror) thaise massage ligt in de buurt van deze plek! 😉

Tot slot nog drie adviezen:

Advies één: neem een creditcard (als je die hebt) en normale betaalpas mee en zorg ervoor dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt mét kleingeld. You’re gonna need it. Bijna de hele stad had géén internationaal betaalautomaat. Gek, he?
Advies twee:  Leer een beetje Portugees voordat je gaat. Waarschijnlijk denk je nu: boeien, heb ik geen zin in. Maar, echt, geloof me. Als je minder stress wilt ervaren tijdens je verblijf in Lissabon, weet hoe je iets kunt bestellen. Ze spreken geen Engels. Nee, echt niet. De meeste mensen niet. En ze zijn niet zo geduldig… Het leek soms zelfs alsof ze toeristen maar stom vonden. Mijn vriend en ik zijn meerdere keren veel later geholpen dan andere klanten die later binnen kwamen. En eh, wanneer je obrigado of wanneer je obrigada zegt is veel te ingewikkeld om te begrijpen. Zeg gewoon wat er in je opkomt. Maar, probeer geen Spaans te spreken. De fout maakten wij meerdere keren en dat frustreerde hen alleen maar meer.
Advies drie: In Nederland zeggen we vrolijk gedag als we een café verlaten en bedanken we roepend naar de ober zijn of haar hulp. In Lissabon niet. Ze zijn vrij gereserveerd; een beetje in zichzelf gekeerd. Het kan wel als je natuurlijk naast hen staat bij het betalen, maar niet als je nog even naar de wc ging bijvoorbeeld. 

Ik wens je veel plezier in Lissabon. Het is een prachtige stad! Maar wel een beetje apart soms. 😉

Er klopt iets niet…

Er klopt iets niet…

De dagen gingen snel aan elkaar voorbij. Ik stond ‘s ochtends op en voordat ik het wist klikte ik het nachtlampje weer uit. En niet omdat het leven me tot diep in mijn botten beroerde van plezier en vervulling, maar omdat het lijstje van dingen die ik nog moest doen...