Geen idee waarom het zo lang heeft geduurd voordat ik eerlijk naar mijn vriend durfde te zijn.

Het gebeurde in 2014, dus… ruim 6 jaar lang rolde iedere keer als hij ernaar vroeg een schoongepoetste leugen over mijn lippen. In plaats van de pijnlijke waarheid.

Ik wilde niet liegen, maar ik kon niet anders.

Afgelopen september veranderde iets. Ineens zei ik het. Ineens biechtte ik mijn geheim op.

En ineens liep ik het risico om alles te verliezen wat me lief was. Mijn geliefde, ons huis, mijn praktijk die ik hier heb. (Ik vertel erover in deze video.)

Eerlijk zijn is niet iets wat je zo maar doet, kwam ik achter.

De waarheid durft alleen te staan. Ze is dapper genoeg om zonder toekomst te zijn. 

En tja, een beetje normaal mens vind zoiets doodeng, toch?!

Ik ben niet de enige die jarenlang een pijnlijk geheim met zich meedraagt.

In de vele intieme gesprekken die ik voer met mensen in mijn praktijk, zie ik dat geheimen in allerlei vormen en maten komen.

In de eerste plaats natuurlijk (als ziek van verlangen coach) de geheime geliefdes: hartstochtelijke affaires, een kortstondige, eenmalige zoenpartij in het midden van de nacht met een bijna vreemde, het heimelijk verlangen naar een ander… O, het geheime, hunkerende hart… 🙂 <3

Op de tweede plaats geheimen over het innerlijk leven en wat iemand écht voelt en écht denkt. Jarenlang is iemand gespleten in twee mensen: de persoon voor de buitenwereld en de persoon wie hij of zij echt is.

Op de derde plaats zijn er geheimen over het lichaam, over ziekten, over dat ‘het lichaam of het brein gewoon anders werkt’. Iets wat ‘anderen toch niet zullen begrijpen.’ Over een verslaving waarmee geworsteld wordt, opzoek naar heling. 

Op de vierde plaats zijn er geheimen die nog niet verteld kunnen worden. Zoals een scheiding die eraan zit te komen en de kinderen mogen het nog niet weten. Tijdens iedere feestdag branden de tranen van het geheim achter het hart.

En nog wel meer.

Zo kan soms iets kleins heel groot aanvoelen: 

Ik heb me er jarenlang diep voor geschaamd dat ik vroeger geld uit de spaarpot van één van mijn broers gestolen heb. (Ik kocht een single van Mariah Carey en een album van TLC.)

Ik vond mezelf in en in slecht dat ik dat vroeger gedaan had.

Ik wist dat ik het ooit moest opbiechten om een gezondere relatie met geld te ontwikkelen. Dus dat deed ik. Zijn reactie? Mijn broer haalde zijn schouders op. Hij gaf er niets om. :-/

Later bleek dat bijna het hele gezin zijn zuurgespaarde centen af en toe eruit haalde… (Een andere broer kocht er kerstcadeautjes voor het hele gezin van. En geld werd stiekem geleend en weer teruggelegd. Van je familie moet je het hebben…)

We hebben allemaal geheimen.

En allemaal worden die geheimen goed bewaakt en vastgeketend in onze innerlijke kerkers, omdat we zo bang kunnen zijn dat iemand er ooit achter komt… We zijn allemaal bang voor het moment van de waarheid.

Ik haatte het als iemand in een film zei: “De waarheid komt altijd uit.”
Gadverdamme, ik werd er misselijk van. Ik moest er niet aan denken!

We hebben vaak ook hele goede redenen om een geheim te houden.

Mijn vriend heeft jarenlang gezegd dat hij de relatie zou verbreken als zou blijken dat ik gelogen zou hebben.

Maar deze heb ik ook gehoord:

– “Als ik het vertel, doe ik hem ongelooflijk veel pijn. Waarom zou ik dat doen? Het is iets van mij.
– “Mijn vriendin heeft er al eens grapjes over gemaakt. Dus als blijkt dat ik dit ben, verlies ik haar misschien…”

Het is pijnlijk, lieve jij… En doodeng…

Tijdens het verzwijgen van mijn eigen geheim en in het luisteren naar de geheimen van anderen heb ik veel geleerd.

Ik heb vooral veel mededogen en compassie naar onze grote, grote menselijkheid mogen ontvangen. Niemand, echt niemand, houdt een geheim voor z’n lol. (Behalve als je suprise party’s leuk vindt. Nou ik haat het zelfs om dat geheim te houden.)

De lessen die ik opdeed wil ik heel graag met je delen. 

Binnenkort geef ik een lezing over Geheimen.

Hierin vertel ik wat ik 6 jaar achter heb gehouden voor mijn vriend en wat mijn relatie op het spel zette. 

En deel ik 13 liefdevolle lessen die vanuit een grotere wijsheid naar het fenomeen geheimen kijken.

Het zijn lessen die niet verwijtend, dwingend of oordelend zijn. Maar juist vol begrip.

Ik wil laten zien dat er niets menselijker is dan het hebben van een geheim.

Er zijn verschillende externe factoren die je monddood kunnen maken of juist je het vermogen geven om wel de waarheid te spreken. Een geheim opbiechten is niet iets wat je zomaar doet, het mag de juiste tijd zijn. Geheimen zijn mystieke, grootse verschijnselen in het leven. Ik wil je laten zien waarom, zodat jij meer rust gaat ervaren in jouw geheim. En zodat je helemaal gaat voelen dat je geen slecht mens bent.
Er speelt zoveel meer mee dan wat je je nu kunt voorstellen. 

Mijn doel is dat je minder afgunst en minder (zelf)verwijt gaat ervaren naar je eigen handelen (of die van een ander) als je deze live class bekijkt. 

Klinkt dit als iets wat jij interessant vindt?

Belangrijk om te weten over de lezing:

 • 3 jaar geleden zou ik bang geworden zijn van deze blog en deze lezing, maar wel mee willen doen. Ik zou dan het volgende zeker willen weten: Ik ga geen dingen zeggen waardoor je je geheim ineens wél wilt delen.
  Jouw geheim blijft jouw geheim. 

   

  Deze opname is voor mensen die hardheid voelen rondom het geheim en naar verzachting zoeken. Meer niet. Na de les ga je meer liefde voelen naar jezelf en het geheim.

  Deze lezing is een vervroegd kerstcadeautje voor een verborgen, innerlijk lijden.

Over de lezing

On demand betekent: de online class is van te voren opgenomen. Je kunt het op jouw tempo terugkijken.

In de afgelopen jaren ontdekte ik in mijn persoonlijke leven en in mijn coaching met anderen waarom het zo moeilijk is om voor een geheim uit te komen. Dit is niet iets wat je zomaar even doet, het mag de juiste tijd zijn om het te doen. Maar hoe weet je wanneer het de juiste tijd is? En wat nu als je gewoonweg niets kúnt zeggen? Al zou je het willen?

In deze uitgebreide online class deel ik 13 lessen in wijsheid over de diepere betekenis van het hebben van een geheim. Zodat de zelfveroordeling kleiner wordt, je je minder schuldig zal voelen en diep gaat realiseren waarom jou dit overkomt.

Er is niets menselijker dan het hebben van een geheim. In mijn persoonlijke verhaal, vermengd met systemische theorie, leg ik uit waarom. Een verhaal vol mededogen en compassie naar onze grote, grote menselijkheid. 

Na het bestellen van dit product ontvang je een pdf-bestand met de inloggegevens naar de pagina waar de opname en het downloadbare pdf-bestand opstaat. 

Belangrijk om te weten over de online class:

 • 3 jaar geleden zou ik bang geworden zijn van deze lezing, maar wel mee willen doen. Ik zou dan het volgende zeker willen weten:
  Ik ga geen dingen zeggen waardoor je je geheim ineens wél wilt delen. Deze lezing is voor mensen die hardheid voelen rondom het geheim en naar verzachting zoeken. Meer niet. Na de lezing ga je meer liefde voelen naar jezelf en het geheim.

Praktisch:
Duur: 1,5-2 uur.
Interactief? NEE. Lekker passief achteroverleunen! En de inzichtvragen kan je op jouw tempo beantwoorden.
Extra: Bij iedere les heb ik een reeks inzichtvragen opgesteld om dieper in te gaan op de stof. Deze kan je tijdens de class of na de class nog eens bekijken en voor jezelf beantwoorden. Er is een apart pdf-bestand aangemaakt met de 38 inzichtvragen.
Investering: €37,- 
On demand: de opname zal voor minimaal een jaar online staan.
Hoe werkt het? Bij jouw bestelling ontvang je een mail met een pdf-bestand. Hierin staan jouw inloggegevens om in te loggen op de beveiligde pagina waar de opname en het pdf-bestand opstaat. 

Leuk: bij het bestellen van deze online class krijg je 10% korting op andere online classes.

Leven met het oncontroleerbare (video)

Leven met het oncontroleerbare (video)

Niet alles valt te controleren. Niet alles valt te veranderen als je je wil er maar toe zet. En niet alles valt op te lossen met #manifest / de wet van de aantrekkingskracht. Ik geloof in hetgeen dat we niet kunnen controleren en wat ons op momenten in het leven...

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart, hoe doe je dat? In deze korte video vertel ik er meer over. Is het iets magisch, iets ongrijpbaars of... valt het door iedereen te leren?En wat is het verschil tussen spreken vanuit het hart en spreken vanuit de mind? Ten slotte neem ik je mee...

Hoe ga je om met twijfel?

Hoe ga je om met twijfel?

Aarzelend zat ze voor me. Ze twijfelde of ze een bepaalde opdracht moest aannemen waar ze flink wat geld mee zou verdienen, maar… Ze vond vanaf het begin dat de organisatie een lelijke wijze van contact onderhouden had. “Ik zit niet in een situatie dat ik de opdracht...

Zwijgen: niet kunnen spreken

Zwijgen: niet kunnen spreken

Een oudere vrouw stapt voor mij de bus in. Haar mondkapje zit onder haar neus en de buschauffeur wijst haar erop deze over haar neus te trekken, met een enigszins strenge toon in zijn stem. Ze opent haar tas om haar ov-chipkaart eruit te halen en haar mondkapje...

Bekentenis

Bekentenis

Op de camping sta ik bij de afwas en ik raak aan de praat met een wat oudere Nederlandse man. Hij vraagt wat voor werk ik doe. Een vraag die voor sommigen eenvoudig te beantwoorden is, maar ik vind het altijd een spannende vraag die ik met zorg beantwoord. Eerst...

Schaamte

Schaamte

Deze persoonlijke, openhartige blog gaat over schaamte en het over het gevoel dat je 'stilstaat' in je leven.  Ik wil graag mijn hoed als mystica afzetten en gewoon Anne zijn. De Anne die in het zuiden van Limburg is opgegroeid tussen drie lieve oudere broers en twee...

Angst in coronatijden

Angst in coronatijden

De hele nacht lag ik te woelen in bed. Mijn Mind was ervan overtuigd dat er ieder moment een inbreker binnen kon komen die mijn spullen zou meenemen, me zou verkrachten en, als ik echt een beetje pech had, me de keel door zou snijden. Slaperig vertelde ik liefkozend...

Van nature

Van nature

Hij zit op de ene bank, ik op de andere. Starend in de leegte geeft hij antwoord op mijn vraag. "Ik kan het gewoon niet, Anne... Ik zou het wel willen, maar iedere keer als ik in de buurt van een aanraking kom, voel ik zo'n weerstand." Mijn hart krimpt ineen. Met de...

Rellen en onze schaduw

Rellen en onze schaduw

(artwork Matt Mahurin) De rellen die in de afgelopen dagen plaatsvinden, alsmede op andere plaatsen over de wereld, maken veel los. Graag bied ik een psychotherapeutisch perspectief op wat er gaande is, dat ons mogelijk naar andere Antwoorden zal leiden. Ik deel een...

Troost

Troost

Een dierbare vriendin van mij heeft me veel geleerd over de werking van ons zenuwstelsel. Ze leerde me onder andere dat veel in het leven draait om de zoektocht naar veiligheid. Iedere dag weer, vraagt het lichaam zich af: ben ik veilig? Ben ik veilig in deze ruimte?...

Spreken vanuit je hart

Spreken vanuit je hart

Najaar 2015 We zijn thuis bij onze ouders en we hebben net gegeten. Mijn broer Frank en ik ruimen de tafel af. Mijn broer Robin blijft zitten. Ik erger me aan hem. Hij zat vrij monter aan tafel, dus naar mijn idee kan hij prima meehelpen met de tafel af te ruimen....

short mantra poem (english): the deep feminine

short mantra poem (english): the deep feminine

I can take all the time I need. I am allowed to break promises. I don’t need to understand everything.  I trust my body’s wisdom. My body guides me and always tells the truth.  I am here to sensually enjoy life. Through feeling, smelling, tasting, hearing all that is...