Goede schrijvers geven me woorden voor alles in mij wat onduidelijk, vaag en onbestemd is. Met iedere pagina die ik omsla, vallen mijn zwevende, zoekende gevoelens op hun bedoelde plek. Met ieder woord dat ik lees, word ik meer en meer mezelf. Het is alsof ik met alle boeken die ik lees, een tijd lang naast belangrijke denkers mag zitten en in gesprek met hen ga. Ik kan niet in mijn eentje groeien en leren, daarvoor kan ik hen hard gebruiken.

De laatste tijd ben ik mateloos geïnteresseerd in het destructieve patriarchaat waarin we zijn opgegroeid en andere systemen die we als ‘normaal’ zijn gaan zien zoals consumentisme en racisme met haar white privilege. Het gaat mij niet zo zeer om activisme om het activistisch zijn, m.a.w. roepen dat het allemaal een grote shit hole is, maar het gaat mij om het radicale innerlijk bevrijden van mezelf en van ons allemaal. Glennon Doyle schreef een prachtig, leesbaar boek over hoe we als vrouwen massaal zijn gehersenspoeld om onszelf weg te cijferen en niet onze verlangens te volgen. Ik dacht dat ik mezelf al enigszins bevrijd had, maar met ieder hoofdstuk(je) word ik steeds een beetje meer oorspronkelijk.

Belangrijk om te weten: ik moet goed voor mezelf zorgen tijdens het lezen van dit boek. Af en toe heb ik het idee dat ik álles in mijn leven veranderen moet en zulk gedachtengoed vind ik wat gevaarlijk. Ook haar kijk op ‘verliefd worden op anderen’ is totaal anders dan de mijne. Ze omschrijft wel prachtig hoe het voelt, maar mocht je erover nadenken het te lezen; Untamed is voornamelijk een brief aan haarzelf. Het is geen ultieme waarheid. Alsnog raad ik het boek enorm aan! Voor iedere vrouw die zichzelf wil bevrijden van de verborgen regels die we onszelf opleggen. Regels die pas aan het licht komen, door Glennons prachtige woorden.

De vertaling in het NL heet: ongetemd leven.

Meer van deze korte teksten? Volg dan mijn instagram– of facebookaccount.

Verliefd op een collega

Verliefd op een collega

Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...

Omgaan met paniek

Omgaan met paniek

Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....

De grootsheid in jou

De grootsheid in jou

Hoezeer we ook met onszelf in de knoop kunnen zitten Hoe lelijk we naar onszelf kunnen praten  Hoezeer we de hoop op een goede toekomst ook opgegeven kunnen hebben en totaal geen perspectief meer zien Hoe donker het innerlijk nu kan zijn op momenten Hoe fel het...

Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes

Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes

artwork van Brian Kershisnik Met hangende schouders staar ik naar het door mij eerder volgekladde papiertje met alle dingen die ik van mezelf nog moet doen. Ik heb nog twee weken, denk ik bij mezelf, voordat de coachingspraktijk weer opengaat. Voor die tijd moet het...

Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen

Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen

Met een zwaar gemoed slenter ik door de stad. Ik had het voornemen om in de bibliotheek door tijdschriften te bladeren waarin ik zou kunnen staan met het werk dat ik doe. Ik weet niet of je ooit die advertentie gezien hebt voor de cursus: ‘How to be a magazine...

Gaan voor wat ik wil

Gaan voor wat ik wil

Iedere dag kijk ik ongeduldig uit mijn raam of mijn tulpen al groeien. En nee, dat is geen codetaal voor iets schunnigs. Ik plantte daadwerkelijk een paar bollen vorige herfst, langs het pad waar mijn coachees naar de voordeur wandelen. Ik stelde een koninklijk entree...

Jezelf dragen

Jezelf dragen

Waarom het zo eng is weet ik niet. Maar ik doe er soms uren, en laten we eerlijk zijn: ik doe er soms dagen over voordat ik ga zitten, mijn lichtblauwe moleskine dagboek met vlekken erbij pak en ga schrijven.   Ik begin altijd hetzelfde: ik schrijf de datum op, zet...