Goede schrijvers geven me woorden voor alles in mij wat onduidelijk, vaag en onbestemd is. Met iedere pagina die ik omsla, vallen mijn zwevende, zoekende gevoelens op hun bedoelde plek. Met ieder woord dat ik lees, word ik meer en meer mezelf. Het is alsof ik met alle boeken die ik lees, een tijd lang naast belangrijke denkers mag zitten en in gesprek met hen ga. Ik kan niet in mijn eentje groeien en leren, daarvoor kan ik hen hard gebruiken.

De laatste tijd ben ik mateloos geïnteresseerd in het destructieve patriarchaat waarin we zijn opgegroeid en andere systemen die we als ‘normaal’ zijn gaan zien zoals consumentisme en racisme met haar white privilege. Het gaat mij niet zo zeer om activisme om het activistisch zijn, m.a.w. roepen dat het allemaal een grote shit hole is, maar het gaat mij om het radicale innerlijk bevrijden van mezelf en van ons allemaal. Glennon Doyle schreef een prachtig, leesbaar boek over hoe we als vrouwen massaal zijn gehersenspoeld om onszelf weg te cijferen en niet onze verlangens te volgen. Ik dacht dat ik mezelf al enigszins bevrijd had, maar met ieder hoofdstuk(je) word ik steeds een beetje meer oorspronkelijk.

Belangrijk om te weten: ik moet goed voor mezelf zorgen tijdens het lezen van dit boek. Af en toe heb ik het idee dat ik álles in mijn leven veranderen moet en zulk gedachtengoed vind ik wat gevaarlijk. Ook haar kijk op ‘verliefd worden op anderen’ is totaal anders dan de mijne. Ze omschrijft wel prachtig hoe het voelt, maar mocht je erover nadenken het te lezen; Untamed is voornamelijk een brief aan haarzelf. Het is geen ultieme waarheid. Alsnog raad ik het boek enorm aan! Voor iedere vrouw die zichzelf wil bevrijden van de verborgen regels die we onszelf opleggen. Regels die pas aan het licht komen, door Glennons prachtige woorden.

De vertaling in het NL heet: ongetemd leven.

Meer van deze korte teksten? Volg dan mijn instagram– of facebookaccount.

Spreken vanuit je hart

Spreken vanuit je hart

Najaar 2015 We zijn thuis bij onze ouders en we hebben net gegeten. Mijn broer Frank en ik ruimen de tafel af. Mijn broer Robin blijft zitten. Ik erger me aan hem. Hij zat vrij monter aan tafel, dus naar mijn idee kan hij prima meehelpen met de tafel af te ruimen....

short mantra poem (english): the deep feminine

short mantra poem (english): the deep feminine

I can take all the time I need. I am allowed to break promises. I don’t need to understand everything.  I trust my body’s wisdom. My body guides me and always tells the truth.  I am here to sensually enjoy life. Through feeling, smelling, tasting, hearing all that is...

Short read: de stroming van binnen

Short read: de stroming van binnen

Beeld: Harald Sohlberg - The Mermaid - 1896  In het Engels, zeg je, als je naar een rivier kijkt: a body of water. Ik heb dit altijd zo mooi gevonden. Ook wij hebben met ons lichaam dat voor ongeveer 60% uit water bestaat, een 'body of water'. Native Americans geloven...

Short read: Leren rusten

Short read: Leren rusten

Een heel leven lang dacht ik dat ik moest werken (aka forceren, initie?ren, verzetten, duwen) om iets gedaan te krijgen. ‘Als je er niet voor gaat, gebeurt er niks’, wordt in onze cultuur onderwezen. ‘Work hard, play hard.’ ‘Wil je iets? Ga er dan voor.’ ‘Just do it.’...

Wanneer de liefde breekt

Wanneer de liefde breekt

We zitten op de bank. De bank die onze Poes aan de randen al kapot heeft gekrabd en waarvan ik de rafels om de zoveel tijd wegknip. Mijn partner en ik zijn stil, want er is niets meer te zeggen. De afgelopen dagen is er een grote, onderliggende pijn naar boven gerezen...

Wat is humaan?

Wat is humaan?

Het volgende deel ik niet omdat ik het er niet mee eens ben met wat er nu gebeurd en de maatregelen die getroffen worden. Ik voel niet het verlangen om in discussie te gaan over 'wel 1,5m afstand of niet', ik wil alleen een onderbuikgevoel laten spreken in dit...

Wat is de dood?

Wat is de dood?

Het is in de namiddag en ik loop langs de sloot in de boerenvelden waar maar weinig mensen komen. Dit is mijn kerk. Hier hoef ik even helemaal niet met andere mensen bezig te zijn, hier hoef ik zelfs niet met mezelf bezig te zijn. Hier Luister ik naar wat allemaal om...

Er klopt iets niet…

Er klopt iets niet…

De dagen gingen snel aan elkaar voorbij. Ik stond ‘s ochtends op en voordat ik het wist klikte ik het nachtlampje weer uit. En niet omdat het leven me tot diep in mijn botten beroerde van plezier en vervulling, maar omdat het lijstje van dingen die ik nog moest doen...