Er zijn boeken die je hart en je hoofd 180 graden laten draaien. Ze breken je zo open dat je er ineens achterkomt dat dít je natuurlijke staat van zijn is en niet hoe je al jaren, dag in-dag uit, geleefd hebt. Goed, je was aardig op weg, maar dit? Dit had je niet zien aankomen en tegelijkertijd wel.

 

 

Dit is: de aarde is niet plat, maar rond. Dit is: ik wíst het, ik zei het toch?
Dit is: ik hou zoveel meer van mezelf en van het leven dankzij dit boek. Eindelijk valt alles wat ik als kind vermoedde, op zijn plek. Ik had gelijk. Ik had al die tijd gelijk.

Belonging…

Snel verteer ik dit boek niet, daarvoor gaat het te diep. Belonging is geen spirituele pulp die in een paar dagen geschreven is, dit is een meesterwerk waar jaren over is gedaan, waar ieder woord zorgvuldig gekozen is en waar iedere bladzijde een boek op zichzelf zou kunnen zijn. ‘Belonging’ is de moederziel aan het woord. De ouderling die aan het haardvuur compassievol woorden weet te geven aan wat het betekent om je ware plek in de wereld te vinden. Wat het betekent om deze plek nog niet gevonden te hebben. En hoe belangrijk het is om door te gaan met onze zoektocht, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze aarde.
Het maakt het menselijk geworstel lichter, het maakt het hart ruimer om dat wat weggestopt en onbegrepen is, een thuis te geven. Met warme soep om bij te komen van de barre innerlijke tocht die al jaren duurde.

Belonging is geen leest-als-een-trein-boek. Het is meer een studieboek. Het boek waarvan je al lezende wilde dat je het op school gekregen had omdat alles, echt alles in het leven, zoveel meer betekenis krijgt met deze kennis.

Misschien vind jij het niets, maar geef het op z’n minst een kans. Laat jezelf herinneren aan wat je ten diepste wíst wat waar was. En neem dat dan eindelijk, misschien wel voor het eerst in je leven, serieus.

Liever in het Nederlands lezen? De Nederlandse vertaling zal op 23-06-21(!) verschijnen bij uitgeverij Altamira. Dus nog even geduld…

 

 

Meer van deze korte teksten? Volg dan mijn instagram– of facebookaccount.

Short read: de stroming van binnen

Short read: de stroming van binnen

Beeld: Harald Sohlberg - The Mermaid - 1896  In het Engels, zeg je, als je naar een rivier kijkt: a body of water. Ik heb dit altijd zo mooi gevonden. Ook wij hebben met ons lichaam dat voor ongeveer 60% uit water bestaat, een 'body of water'. Native Americans geloven...

Short read: Leren rusten

Short read: Leren rusten

Een heel leven lang dacht ik dat ik moest werken (aka forceren, initie?ren, verzetten, duwen) om iets gedaan te krijgen. ‘Als je er niet voor gaat, gebeurt er niks’, wordt in onze cultuur onderwezen. ‘Work hard, play hard.’ ‘Wil je iets? Ga er dan voor.’ ‘Just do it.’...

Wanneer de liefde breekt

Wanneer de liefde breekt

We zitten op de bank. De bank die onze Poes aan de randen al kapot heeft gekrabd en waarvan ik de rafels om de zoveel tijd wegknip. Mijn partner en ik zijn stil, want er is niets meer te zeggen. De afgelopen dagen is er een grote, onderliggende pijn naar boven gerezen...

Wat is humaan?

Wat is humaan?

Het volgende deel ik niet omdat ik het er niet mee eens ben met wat er nu gebeurd en de maatregelen die getroffen worden. Ik voel niet het verlangen om in discussie te gaan over 'wel 1,5m afstand of niet', ik wil alleen een onderbuikgevoel laten spreken in dit...

Wat is de dood?

Wat is de dood?

Het is in de namiddag en ik loop langs de sloot in de boerenvelden waar maar weinig mensen komen. Dit is mijn kerk. Hier hoef ik even helemaal niet met andere mensen bezig te zijn, hier hoef ik zelfs niet met mezelf bezig te zijn. Hier Luister ik naar wat allemaal om...

Er klopt iets niet…

Er klopt iets niet…

De dagen gingen snel aan elkaar voorbij. Ik stond ‘s ochtends op en voordat ik het wist klikte ik het nachtlampje weer uit. En niet omdat het leven me tot diep in mijn botten beroerde van plezier en vervulling, maar omdat het lijstje van dingen die ik nog moest doen...

Dankzij mijn broers dood

Dankzij mijn broers dood

Ik dacht altijd dat ik een vrij zacht, liefdevol mensje was, maar tijdens het sterven van een van mijn broers; Robin, kwam ik erachter hoezeer ik zachtheid en werkelijk kwetsbaar contact vreesde. En hoe zich dit in mijn familie het meest laat zien. Tijdens zijn ziekte...

Niets voelt meer waar dan dit

Niets voelt meer waar dan dit

Eigenlijk ging ik alleen maar even een Praktiseer je eigen wijsheid spel afgeven aan de andere kant van het dorp. Het was al het einde van de dag, de schemer vulde alles wat eerst licht was en de auto's raasden aan me voorbij met mensen die verlangden spoedig thuis te...