Zij die het krachtigst zijn hebben het minst energie.
Zij die het krachtigst zijn verontschuldigen zich het meest.
Zij die het krachtigst zijn houden (te) vaak hun mond gesloten, zo vaak dat ze voor anderen zelfs dom of simpel kunnen overkomen.
Zij die het krachtigst zijn giechelen veel.
Zij die het krachtigst zijn zijn teveel met anderen bezig.
Zij die het krachtigst zijn durven niet goed in het openbaar te spreken.
Zij die het krachtigst zijn worden verteerd door zelftwijfel. Ze twijfelen over wat ze denken, wat ze zeggen en wat hun volgende stap zal zijn.
Zij die het krachtigst zijn willen lief en aardig en grappig gevonden worden.
Zij die het krachtigst zijn praten snel en veel.
Zij die het krachtigst zijn kunnen geregeld pijnlijk dichtklappen.
Zij die het krachtigst zijn zijn excellent in wat ze doen en leggen de lat van hun perfectionisme hoog.
Zij die het krachtigst zijn worden (soms of de hele tijd) overvallen door een doodswens.

Ik zeg niet dat al het bovenstaande krachtige eigenschappen zijn, maar het zijn de symptomen van een krachtig mens dat ver verwijderd is van zijn of haar eigen kern. Er zijn op dit moment veel mensen zoals dit, maar dat is niet hun schuld. We leven al een paar honderd jaar in een ongezonde cultuur. Een cultuur die een groot deel van de mensen die vandaag de dag leven, zo krachteloos kan maken en zo ziek kan maken, tot ze totaal verlammen.

Onze huidige cultuur werkt niet meer voor een heleboel mensen.

Iedereen die er van nature niet in past, die geboren is met de kwaliteiten van de toekomst, ziet zichzelf niet terug in zijn of haar omgeving en krijgt dan de foutieve gedachte: het is misschien beter als ik er niet ben. Of: ik moet me zo hard aanpassen, tot ik wel een plek in deze omgeving vind. Ze moeten me aardig blijven vinden.

Laat je niets wijsmaken als jij je herkent in de punten die ik noemde. Je bent op weg goud uit je mond en uit je daden te laten stromen. Alles wat jij ten diepste denkt en voelt, dat wat je met niemand deelt, dat waar je bang voor bent of waar je je voor schaamt, dat wat je boos maakt maar onderdrukt: daar zit jouw goud.

Leer te zien dat je met het toestaan van ongemak bij anderen een nieuwe cultuur aan het maken bent.
Leer te zien dat door het maken van regels die werken voor jou, die jou weer energie in je lichaam geven, die jou geestelijk gezond en blij maken, je meewerkt aan een gezondere toekomst voor ons allemaal.

 

We kunnen niet meer verder zoals voorheen.

Een wereld die gericht is op winst maken, op het krijgen van meer en meer macht, een wereld die alleen gericht is op de mind. Een wereld die gericht is op hoofden in plaats van lichamen.

Waardoor zij die van nature helemaal geen stem hebben, onderdrukt, misbruikt en vermoord worden.

Jij bent hier om daar verandering in te brengen.

Dag in dag uit zijn er soorten in de dieren en plantenwereld die uitsterven.

Als we zo doorgaan, is er op een dag (en veel sneller dan we willen) ook geen leefmogelijkheid meer voor mensen.

Zoals je misschien weet, verdiep ik me al ruim vijf jaar intensief in het Ziek van verlangen proces (De diepere betekenis van verlangen naar een ander). Voor iedereen die hierin zit, wil ik zeggen: wist je dat bijna bij alle mensen die in mijn praktijk komen zich op een of andere manier herkennen in die punten? Wist je dat in het diepe, intense verlangen naar de ander er een heilig transformatie proces plaatsvindt waarin we op individueel niveau werken naar een gezonde cultuur van onszelf?

Het verlangen kan zo intens zijn, omdat het niet alleen jouw persoonlijke verlangen is, van één enkel mens, maar omdat het een grote aardverschuiving representeert waar we als mensheid naar toe mogen bewegen.

 

(Ik heb het hier ook uitgebreid over in the Deep Feminine cursus)

 

Voor iedereen die zich herkent in de bovenstaande punten (of iemand kent), weet dit:

Jouw leven is niet makkelijk. Jouw meest ware zijn is een bedreiging voor de huidige cultuur. En het zal er alles aan doen om jou tegen te houden. 

Je zal eerst dag in dag uit geconfronteerd worden met alle punten die ik noemde, tot je breekt door je eigen ongeluk. Tot je je niet meer kunt aanpassen. Tot je realiseert hoe de jarenlange vermomming om te kunnen overleven in deze wereld, je eigenlijk laat stikken. (En andere wezens op aarde en onze kleinkinderen.)

Weet dat je niet de enige bent.

Ik zeg het nog eens:

Weet dat je niet de enige bent die hier enorm mee kan worstelen.

Jij bent precies goed. Perfect zelfs.

Als het groot voelt, wat je ervaart, weet dan: dit is groot.

Groter dan je misschien wilt geloven.

Terwijl je hier in zit, verbind je dan met alle andere mannen en vrouwen die dit nu tegenkomen en net als jij het intense verdriet en de enorme eenzaamheid kennen van dit proces. Je bent niet alleen. Ook al voelt het zo vaak wel zo.

Wend je blik tot anderen die dezelfde weg afleggen als jij en ga naast hen staan. (Al is het alleen maar in je gedachten omdat je nog even niemand kent zoals jij.)

Ga naast hen staan.

Het creëren van een gezonde toekomst kunnen we niet alleen.

Verliefd op een collega

Verliefd op een collega

Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...

Omgaan met paniek

Omgaan met paniek

Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....

De grootsheid in jou

De grootsheid in jou

Hoezeer we ook met onszelf in de knoop kunnen zitten Hoe lelijk we naar onszelf kunnen praten  Hoezeer we de hoop op een goede toekomst ook opgegeven kunnen hebben en totaal geen perspectief meer zien Hoe donker het innerlijk nu kan zijn op momenten Hoe fel het...

Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes

Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes

artwork van Brian Kershisnik Met hangende schouders staar ik naar het door mij eerder volgekladde papiertje met alle dingen die ik van mezelf nog moet doen. Ik heb nog twee weken, denk ik bij mezelf, voordat de coachingspraktijk weer opengaat. Voor die tijd moet het...

Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen

Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen

Met een zwaar gemoed slenter ik door de stad. Ik had het voornemen om in de bibliotheek door tijdschriften te bladeren waarin ik zou kunnen staan met het werk dat ik doe. Ik weet niet of je ooit die advertentie gezien hebt voor de cursus: ‘How to be a magazine...