We zitten op de bank. De bank die onze Poes aan de randen al kapot heeft gekrabd en waarvan ik de rafels om de zoveel tijd wegknip.
Mijn partner en ik zijn stil, want er is niets meer te zeggen.
De afgelopen dagen is er een grote, onderliggende pijn naar boven gerezen in onze relatie en we weten niet hoe we nu verder moeten.
Er is in deze corona tijd wel meer naar boven gerezen, dingen die ik totaal niet zag aankomen:
een belangrijk, verhuld verhaal in mijn familie,
een plotselinge, pijnlijke afstand tussen een goede vriendin en mij,
mijn schoonmoeder die geraakt wordt door de noodgedwongen afstand
en nu wij.
Vroeg of laat, zouden wij met z’n tweetjes ook aan de beurt zijn. Natuurlijk. Ook wij ontkomen niet aan het lostrillen en losschudden van onze Benedenwereld: de diepere lagen van ons zijn die voorbij ratio gaan
(Zie ook de eerste geïllustreerde brief: Onze Benedenwereld spreekt.)
Wat naar boven geschoten is, is een pijn die gaat over mijn ziek van verlangens en wat er in het verleden heeft voorgedaan. (Voor als je mij nog niet zo lang volgt: ik word af en toe verliefd op anderen. Ik kies ervoor monogaam te zijn en heb een methode ontwikkelt om de diepere betekenis van je (ongewenste) verlangen te kunnen lezen. Ik leer mensen hoe ze hun diepere waarheid/ hun innerlijke stem kunnen horen, ook in dit thema. Kan ik je hiermee helpen?)
Ik voel een spanning in mijn borstkas en het lijkt alsof alle deuren en ramen in mijn innerlijk gesloten zijn en ik op mijn laatste beetje lucht teer.
Waarschijnlijk, voelt hij zich net zo.
We hebben al gehuild. We hebben al geschreeuwd. We zoeken, we nemen ons iets voor,
wetende dat we het toch niet gaan doen.
Ik zucht. Zonder hem aan te kijken, zeg ik:
“En nu stoppen we. Zo komen we nergens.”
“To hear your inner voice,
you have to stop the conversation.”
– David Whyte
“Laten we iets leuks doen. We nemen een pauze van dit hele gebeuren.” Hij knikt. “Goed idee.” Ik zet de tv aan, hij zet thee, ik klik op mijn favoriete serie This is us en hij kijkt, zowaar, met me mee.
Opgelucht halen we weer adem. We hoeven voor een moment even niet meer te weten wat onze oplossing is, we hoeven niet meer te weten waar we naar toe gaan; wanneer we gaan trouwen, wanneer we kinderen krijgen. Het zou ons een worst wezen.
In dit moment, mogen we gewoon zijn. In het midden van de storm.
Hier zijn we samen
Hier heeft niemand gelijk, noch ongelijk;
hier zijn we gelijk.
En ja hoor, vrijwel direct begint de Liefde tussen ons weer te stromen.
Alsof er niets aan de hand was. Alsof onze gezamenlijke, relationele Benedenwereld duidelijk meldt:
“Het is al gebeurd, jullie hoeven niets meer te doen. Ik doe de rest. Rust maar even uit met z’n tweetjes.”
Alsof, we het afgelopen half uur langer met ons ‘probleem’ zijn meegegaan dan nodig.
Dit fenomeen kennen we maar al te goed in onze relatie. Vaak in de pauze of in een onverwacht, suf grapje, vallen we uit onze bange, boze rollen en worden we spontaan wakker uit de waanzinnige illusie van ‘problemen’.
Door ervaringen zoals deze, kom ik dichter bij het besef dat er voor ons ware zelf geen problemen zijn.
Ons ware zelf weet dat alles op het juiste moment, met de juiste ingrediënten, vanzelf weer oplost.
De juiste ingrediënten om een ‘probleem’ op te lossen:
(Op alle mogelijk denkbare gebieden, zoals: relatie, familie, werk, vriendschap, creatieve projecten, etc.)
– In het geval van een conflict met een ander: we mogen voor de mogelijkheid openstaan, dat geen van beiden gelijk heeft en geen van beiden de schuldige is.
– We mogen de reden van de pijn (waarvan wij denken dat het de reden is) in twijfel trekken. (Weet ik zeker dat dít de oorzaak van mijn pijn of probleem is? Sta ik ervoor open dat het ook totaal iets anders kan zijn?)
– Er is een moment dat de ontstane, omhoog gerakelde pijn serieus genomen mag worden en gevoeld mag worden, maar zodra je ‘niet meer weet wat je ermee moet’, mag je het loslaten; een pauze nemen. De Pijn heeft haar eigen weg, buiten onze ‘maniertjes’ om. Geef het de tijd.
– We mogen de gehechtheid met het bedachte verhaal over de pijn, losser durven laten. Gehechtheid betekent er helemaal van overtuigd zijn dat jij de oorzaak van het probleem kent. En dat je verstrikt bent geraakt in het zoeken naar oplossingen.
Zodra er een verhaal in je gedachten ontstaat waardoor een situatie uitzichtloos lijkt, mogen er al alarmbellen gaan rinkelen.
Dan kan je er prat opgaan dat het niét een diepere waarheid is.
Het woord dat je tegenover gehechtheid kunt plaatsen is: nederigheid.
Als het te groot aanvoelt, is het ook te groot om alleen te dragen. Laat de ijdelheid dan ook los dat jij in je eentje dit varkentje kunt wassen.
– Juist op de momenten dat we voelen dat we erin vastzitten, mogen we de ernst loslaten.
Neem minder serieus wat je te serieus neemt,
en neem serieus wat je te weinig serieus neemt. (Een zin die vorige week bij me kwam buurten en waar we in het programma van de online diepere waarheid groep mee gewerkt hebben. Om de levensenergie weer te laten stromen. Zo waardevol én leuk!) Neem een pauze van alles wat zo belangrijk lijkt.
– In de opening die ontstaat in de pauze, mogen we… rusten… We mogen genieten van de opluchting. Niet meer meegaan met het verhaal betekent niet dat je daarmee het probleem niet oplost. In tegendeel zelfs. Je laat de energie vrij om haar natuurlijke weg uit deze situatie te vinden. “Let go and let God.”
Het verschil tussen de pijn negeren en even loslaten:
Bij het negeren van de pijn, blijf je een knagend gevoel in je lijf ervaren. Je wordt ’s nachts wakker met dit gevoel en kan weer moeilijk in slaap vallen. Je bent niet echt aanwezig op je werk, bij vrienden. Je blijft maar malen. De liefde stroomt niet. Je voelt je niet vol leven. Je hebt nergens echt zin in. Je ervaart een gevoel van leegte.
Bij het ‘even loslaten’, lucht het op. Ontspant het. Begint de liefde en het leven weer te stromen. De vreugde keert terug. Er is blijdschap. Verwondering kan ontstaan. Het voelt allemaal wat moeitelozer en meer in beweging. Je bent aanwezig.
“You don’t need to know how to do anything.
Except search without knowing
And allow your findings.”
– SARK
Okay, Anne and then WHAT?
🙂
Heb de moed om op de plotselinge ontstane beweging van levensenergie en liefde te vertrouwen. Durf je over te geven aan een opborrelende lach. Kijk om je heen en ontdek wat je verwondering raakt. Wees open. Stap de deur uit.
!Benoem en bevestig de plotselinge gevoelens van liefde, van leven!
Deel het met iemand. Kneed, kleur, schrijf ermee op papier.
‘Noem mij, noem mij, spreek mij aan, o, noem mij bij mijn diepste naam.’ Neeltje Maria Min
Onze natuurlijke, Goddelijke stroming LUVS waardering. Dus geef haar ook de credits die ze verdient!
Luister.
Luister naar de heldere gedachten die ineens zullen invallen.
Vertrouw op een Antwoord uit een onverwachte hoek.
Verbind je met leraren, coaches en mensen die de trilling hebben waar jij blij en ontspannen van wordt. Bij wie je je gezien voelt.
En dan… Handel ernaar. Handel naar alles wat jou uitnodigt om boven jezelf uit te stijgen en te verbinden met liefde. Wees zo moedig om ernaar te handelen, lieve jij.
Een persoonlijke noot voor jou:
Welke pijn maar naar boven rijst bij jou,
Durf je erop te vertrouwen dat je niet hoeft te begrijpen
hoe
het wordt opgelost?
Je bent het niet schuld dat dit nu ontstaat.
Het komt gewoon door je heen;
door jouw leven, door jouw lichaam, door jouw denken.
Je hoeft niet eens te weten waarom
of waar het vandaan komt.
Dit wat je nu meemaakt en de wanhoop die je soms kunt voelen
identificeert niet wie je bent
of waartoe je in staat bent.
(Voel je de ruimte die ontstaat als je dit tot je door laat dringen?
Die ruimte, daarin ligt de échte Jij.)
Liefs,
Anne
In het online Ziek van verlangen pakket gaan we samen op onderzoek uit om de diepere betekenis van jouw verlangen naar een ander te begrijpen. Vergroot je bewustzijn over jouw situatie nu, waardoor je weer meer je eigen kracht en autonomie. kunt voelen.
Het terugkerende verlangen om vreemd te gaan
Er is een hele goede reden waarom je herhaaldelijk vreemdgaat. In deze blog neem ik je mee in hoe ik hier naar kijk, vanuit een (psycho)therapeutisch perspectief. Dit is een long-read. Voor jouw gemak heb ik de tekst ingesproken. Je kunt deze hier beluisteren of...
Zelfvergeving na een fout
Hoe vergeef je jezelf als je iemand van wie je heel veel houdt, pijn hebt gedaan? Hoe zak je niet weg in het moeras van zelfafwijzing of zelfs zelfhaat, om wat je gedaan hebt, als je het betraande gezicht van de ander ziet? Als je tot diep in je botten beseft: jouw...
De liefde opnieuw toelaten: de afwezigheid van liefde is zelfafwijzing
In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over. In mijn 15-jarige liefdesrelatie maakten mijn geliefde en ik van alles mee. Ik werd verliefd op anderen. Ik ging...
De liefde opnieuw toelaten: diens gebreken zijn jouw geschenk
De gebreken van jouw partner zijn diens grootste liefdegeschenk In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over. Onze partner kan ons niet helemaal tegemoet zien in...
De liefde opnieuw toelaten: zie jouw partner in diens grootsheid
Zie jouw partner in diens grootsheid In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over. Een belangrijk punt is om geen karikatuur van je partner te maken. En toch doen...
Wat als je niet meer van je partner houdt?
Als je verliefd geworden bent op een ander, kunnen houden-van gevoelens voor je eigen partner verdwijnen. Is dit een alarmsignaal?Van veel mensen in mijn praktijk hoor ik dat als ze verliefd zijn geworden op een ander, ze merken dat ze ineens niet meer van hun partner...
Hoe je je voor veel langer LEVENDIG kunt voelen
Is het zo dat eigenlijk het enige dat je wilt, je levendig voelen is? In het verliefd-zijn en in het begeerd worden door een ander, ervaar je dit. Maar wil je het echt ervaren? Dan zal je persoon waar je naar bent gaan verlangen mogen loslaten. Loslaten geeft een...
De diepere betekenis van jouw verlangen: waarom we verliefd worden op anderen
(Schilderij door de Nederlandse kunstenaar Daniel Douglas - 'de verlijding van apple') Verliefd worden op iemand anders gebeurt om een hele goede reden. In deze tekst, mét video, leg ik je uit wat aantrekkingskracht betekent. Verliefd worden betekent niet altijd dat...
We ontmoeten de ander om een reden
Soms ontmoeten we iemand die zo'n diepe indruk op ons achterlaat, dat we in één klap uit ons alledaagse doen geslagen worden. Ruim tien jaar geleden zat ik op een vies dixietoilet op een festival in Zuid-België. Ik kon toen nog niet vermoeden dat mijn leven op het...
Ziek van verlangen: je hoeft de ander (nog) niet los te laten (met video)
Als ik met iemand een intensive begin, kijken ze me wat zenuwachtig aan in het begin van een intake en zijn ze opgelucht aan het eind. “Als je had gezegd dat ik afscheid van ‘m moet nemen, dan had ik niet met je willen werken,” zeggen sommigen. Ik begrijp wat ze...
De mystieke dans van vorige levens: bijzondere ontmoetingen en zielenherkenning
Het verbaast me dat het nog geen versiertruc is om de eerste keer als je iemand ziet die je aantrekkelijk vindt, te vragen: “Hé, ken ik jou van een vorig leven? Toen jij die koningin was en ik een burger? En we hopeloos verliefd op elkaar waren, maar niet samen konden...
De chaos en paniek in mij: de wond achter verlangen naar een ander (met video)
Als je verliefd bent geworden op een ander, ervaar je ook vaak zware gevoelens. Om wijs met je verlangen om te gaan, zal je ook hier naar mogen kijken. In deze tekst laat ik je zien hoe je dit doet. Eerst wil ik iets delen over mijn persoonlijke ervaring hiermee: Wat...
Verliefd op een ander: scheiden of blijven? (long read – met video!)
Als je verliefd op een ander bent, kan de twijfel om te scheiden of blijven je gek maken. Met de juiste kennis kom jij tot een antwoord!Zo vaak heb ik het 'zeker geweten'. Ik was smoorverliefd op een ander en ik 'wist' dat dit maar één ding kon betekenen: ik zou en...
Verliefdheid en het brein – Hoe verliefdheid je keuzes beïnvloedt
Midden in een verliefdheid kunnen we ons vrij, onbezorgd en intens verbonden voelen met de ander. We zijn minder angstig, we durven meer risico’s te nemen en we hebben het gevoel dat we alles voor de liefde over hebben. Hoe kan dat eigenlijk? Hoe werkt ons brein als...
Verbonden door aandacht
“Weet je dat je dat vaker doet? Dat, wanneer je je ongemakkelijk voelt, je met boeken, schrijvers en theorieën komt?” Zegt de Canadese Jeff tegen me. Hij kijkt me indringend aan. “Dat is jouw veilige haven, dat is waar je naar terugkeert als je je niet goed voelt. Dat...
Het sterfbed: in het leven bestaan wel degelijk nu-of-nooit-momenten
Op 9 maart 2016 kwamen de eerste narcissen uit de grond, net als nu. De aarde maakte zich klaar voor een nieuw begin. Om 11:27 die dag, blies mijn broer Robin zijn laatste adem uit. Ik kwam op dat moment zijn kamer binnen. Mijn moeder en een verpleegster van het...
Verliefd op een collega
Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...
Omgaan met paniek
Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....
In een verliefd op een ander-crisis? 8 Basistips om er door heen te komen!
wJaren geleden, toen ik mezelf niet begreep en zelfs een hekel aan mezelf had voor de persoon die ik was, had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu dit werk zou doen. Dit werk: mensen begeleiden in hun ontdekkingsreizen door de wereld van Ziek van verlangen-zijn. Opzoek...
Niet zonder kleerscheuren (met audio!)
“Is mijn verlangen het wel waard om te volgen als ik daarmee de mensen van wie ik hou pijn doe?” Is de vraag die meerdere mensen de laatste tijd aan me stellen. Hun vraag is gedoopt in een grote kom van schuldgevoel en van hun gezichten druipt met grote druppels het...
Ik sta mezelf toe oncontroleerbaar gedrag te vertonen
Eigenlijk is er maar één manier waarop ik door alle verlangens, pijn en verdriet ben gekomen in de jaren dat ik worstelde met het verlangen naar een andere man dan mijn eigen vriend. Ik hield (hou) van mijn geliefde, maar toch gingen jarenlang, iedere dag mijn...
Verlangen als onderdeel van een grote, persoonlijke transformatie
Nog voordat we doorhebben dat we een persoonlijke transformatie ondergaan, is er al een tijd daarvoor in ons besloten dat er een periode mag aandienen van verandering en ontwikkeling. Hedendaags mysticus Llewellyn Vaughan-Lee omschrijft zo’n proces als volgt: “Deze...
De illusie van ‘alles moet anders’, met voice-over
Al maanden heeft de illusie van verandering me in haar greep Ze knarst met haar tanden en zegt dat alles anders moet. Het huis, het werk, mijn woonplaats, mijn kleren, Mijn relatie, mijn vriendschappen, Koortsachtig plan ik al maanden die verandering in: Ik doe...
De grootsheid in jou
Hoezeer we ook met onszelf in de knoop kunnen zitten Hoe lelijk we naar onszelf kunnen praten Hoezeer we de hoop op een goede toekomst ook opgegeven kunnen hebben en totaal geen perspectief meer zien Hoe donker het innerlijk nu kan zijn op momenten Hoe fel het...