Lieve jij,

Van mij hoef je niet alle pijn en shit weg te gooien van 2019, zodat je met een schone lei kunt beginnen.

Je hoeft van mij niet eens terug te blikken vandaag.

God no, van mij mag je vandaag zoals iedere andere dag behandelen. Als jij dat wilt.

 

Speciaal voor jou nam ik vandaag deze oud&nieuw audio opname op, waarin ik ruimte wil maken voor álles wat je nu misschien voelt. Je beluistert het hier:
De tekst kan je hieronder verder lezen. Ik adviseer je wel de opname te luisteren, omdat een stem zoveel meer nog in je teweeg brengt. 
 

Misschien heb jij geen stoer feestje vanavond en is dat ook alles behalve waar je zin in hebt. Jij wilt in je pyjama op de bank zitten. En vooruit, zo’n oliebol is best wel lekker.

 

Misschien ben je, net als ik, blij als vandaag en vanavond voorbij is.
Misschien baal je er ook van, net als ik, dat je ieder jaar weer de ‘oud&nieuw-blues’ hebt. Dat de donkerte je juist meer overvalt dan normaal en je helemaal niet kunt geloven dat 2020 beter wordt. Je wéét wel dat het beter wordt, want ieder jaar verandert er toch iets, maar je kunt even niet overzien hoe.
Je wilt misschien niets ‘weggooien’ of ‘verbranden’ omdat je weet dat er nog genoeg in je leeft waarnaar gekeken mag worden. Omdat in diezelfde pijn van 2019, zoveel liefde zit. Je wilt niets weggooien waar liefde, lessen, wijsheid, waar JIJ in zit.
 
Misschien ben je in 2019, 2018, 2017 verliefd geworden op een ander en worstel je met je verlangens.
Misschien heb je iemand het afgelopen jaar moeten loslaten en doet dat zóveel pijn…
Misschien krijg je je onderneming en/of je geldzaken maar niet op orde en doet dat je vreselijk veel verdriet.
Misschien mis je het contact met wie je werkelijk bent: de enthousiaste, blije, vrolijke jij. Je mist haar.
Misschien wil je zo graag dat je creatieve project eindelijk door jou gedragen kan worden. Dat je ervoor durft te kiezen, dat je voor jou durft te kiezen, maar het maar niet durft. Of misschien, weet je niet eens wat de juiste volgende stap is om te nemen, omdat het zoveel was. 2019 was zoveel. Er gebeurde zoveel…
God, wat gebeurde er veel…
 
Ik stel voor om even in de stilte voorafgaand aan 2020 te gaan zitten. De stilte kan komen door stil te staan. Door te stoppen met klusjes te doen, of te denken aan een plan voor later. De tijd mag even stil gaan staan. Met je hand op je hart, en de andere hand op je buik, en voelen wat daar leeft. Voelen, hoe goed je het hebt gedaan dit jaar. Ondanks de stormen, het verdriet, de wanhoop, de verkeerde keuzes.
 
Je hebt jezelf tot hier gebracht.
Het was misschien niet zoals je had verwacht. Ik weet van een paar mensen ook dat het een ongelooflijk heftig jaar was.
Het enige dat ik wil, is je omhelzen. En tegen je zeggen: ik zie je, ik hoor je, je hoeft vandaag niet euforisch te zijn. Je hoeft er niet klaar voor te zijn. Je mag bang zijn voor het nieuwe jaar. Je mag, ook vandaag, een hoopje mens zijn. En het even allemaal niet weten of begrijpen.
En als je dit hebt gevoelt, voel je misschien een kleine ruimte in jezelf ontstaan. Langzaam, openend, steeds wijder wordend. Waarin een liefde voor jezelf en jouw, o-zo-kostbare leven zachtjes tot je spreekt. Of misschien is het een overleden dierbare die iets lijkt te zeggen. Probeer te Luisteren. Misschien is het geen woord, maar slechts een gevoel dat in warmte door je borst en buik beweegt. Een alles-komt-goed-schatje en een wat-hou-ik-toch-veel-van-je…
Als laatst wil ik tegen je zeggen: als het dan geen vrolijke, ja! ik heb er zin in-euforie in zit, mag het dan een nieuwsgierigheid zijn? Een: ik ben benieuwd wat er gaat komen? En ik durf te vertrouwen op dat het leven goed is? Dat er iets heel moois aan zit te komen..?
Liefs, Anne
Leven met het oncontroleerbare (video)

Leven met het oncontroleerbare (video)

Niet alles valt te controleren. Niet alles valt te veranderen als je je wil er maar toe zet. En niet alles valt op te lossen met #manifest / de wet van de aantrekkingskracht. Ik geloof in hetgeen dat we niet kunnen controleren en wat ons op momenten in het leven...

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart, hoe doe je dat? In deze korte video vertel ik er meer over. Is het iets magisch, iets ongrijpbaars of... valt het door iedereen te leren?En wat is het verschil tussen spreken vanuit het hart en spreken vanuit de mind? Ten slotte neem ik je mee...

Hoe ga je om met twijfel?

Hoe ga je om met twijfel?

Aarzelend zat ze voor me. Ze twijfelde of ze een bepaalde opdracht moest aannemen waar ze flink wat geld mee zou verdienen, maar… Ze vond vanaf het begin dat de organisatie een lelijke wijze van contact onderhouden had. “Ik zit niet in een situatie dat ik de opdracht...

Zwijgen: niet kunnen spreken

Zwijgen: niet kunnen spreken

Een oudere vrouw stapt voor mij de bus in. Haar mondkapje zit onder haar neus en de buschauffeur wijst haar erop deze over haar neus te trekken, met een enigszins strenge toon in zijn stem. Ze opent haar tas om haar ov-chipkaart eruit te halen en haar mondkapje...

Bekentenis

Bekentenis

Op de camping sta ik bij de afwas en ik raak aan de praat met een wat oudere Nederlandse man. Hij vraagt wat voor werk ik doe. Een vraag die voor sommigen eenvoudig te beantwoorden is, maar ik vind het altijd een spannende vraag die ik met zorg beantwoord. Eerst...

Schaamte

Schaamte

Deze persoonlijke, openhartige blog gaat over schaamte en het over het gevoel dat je 'stilstaat' in je leven.  Ik wil graag mijn hoed als mystica afzetten en gewoon Anne zijn. De Anne die in het zuiden van Limburg is opgegroeid tussen drie lieve oudere broers en twee...

Angst in coronatijden

Angst in coronatijden

De hele nacht lag ik te woelen in bed. Mijn Mind was ervan overtuigd dat er ieder moment een inbreker binnen kon komen die mijn spullen zou meenemen, me zou verkrachten en, als ik echt een beetje pech had, me de keel door zou snijden. Slaperig vertelde ik liefkozend...

Van nature

Van nature

Hij zit op de ene bank, ik op de andere. Starend in de leegte geeft hij antwoord op mijn vraag. "Ik kan het gewoon niet, Anne... Ik zou het wel willen, maar iedere keer als ik in de buurt van een aanraking kom, voel ik zo'n weerstand." Mijn hart krimpt ineen. Met de...

Rellen en onze schaduw

Rellen en onze schaduw

(artwork Matt Mahurin) De rellen die in de afgelopen dagen plaatsvinden, alsmede op andere plaatsen over de wereld, maken veel los. Graag bied ik een psychotherapeutisch perspectief op wat er gaande is, dat ons mogelijk naar andere Antwoorden zal leiden. Ik deel een...

Troost

Troost

Een dierbare vriendin van mij heeft me veel geleerd over de werking van ons zenuwstelsel. Ze leerde me onder andere dat veel in het leven draait om de zoektocht naar veiligheid. Iedere dag weer, vraagt het lichaam zich af: ben ik veilig? Ben ik veilig in deze ruimte?...

Geheimen

Geheimen

Geen idee waarom het zo lang heeft geduurd voordat ik eerlijk naar mijn vriend durfde te zijn. Het gebeurde in 2014, dus... ruim 6 jaar lang rolde iedere keer als hij ernaar vroeg een schoongepoetste leugen over mijn lippen. In plaats van de pijnlijke waarheid. Ik...

Spreken vanuit je hart

Spreken vanuit je hart

Najaar 2015 We zijn thuis bij onze ouders en we hebben net gegeten. Mijn broer Frank en ik ruimen de tafel af. Mijn broer Robin blijft zitten. Ik erger me aan hem. Hij zat vrij monter aan tafel, dus naar mijn idee kan hij prima meehelpen met de tafel af te ruimen....

short mantra poem (english): the deep feminine

short mantra poem (english): the deep feminine

I can take all the time I need. I am allowed to break promises. I don’t need to understand everything.  I trust my body’s wisdom. My body guides me and always tells the truth.  I am here to sensually enjoy life. Through feeling, smelling, tasting, hearing all that is...

Short read: de stroming van binnen

Short read: de stroming van binnen

Beeld: Harald Sohlberg - The Mermaid - 1896  In het Engels, zeg je, als je naar een rivier kijkt: a body of water. Ik heb dit altijd zo mooi gevonden. Ook wij hebben met ons lichaam dat voor ongeveer 60% uit water bestaat, een 'body of water'. Native Americans geloven...

Short read: Leren rusten

Short read: Leren rusten

Een heel leven lang dacht ik dat ik moest werken (aka forceren, initie?ren, verzetten, duwen) om iets gedaan te krijgen. ‘Als je er niet voor gaat, gebeurt er niks’, wordt in onze cultuur onderwezen. ‘Work hard, play hard.’ ‘Wil je iets? Ga er dan voor.’ ‘Just do it.’...