Ik wil eigenlijk al gelijk met de deur in huis vallen: we ontkomen er in ons leven niet aan om dingen mee te maken waar we absoluut niet op zitten te wachten.

Mijn broer Robin kreeg op 28-jarige leeftijd te horen dat hij een ziekte had die hij hoogstwaarschijnlijk niet zou overleven. Op 31-jarige leeftijd, stierf hij aan de gevolgen van zijn hersentumor.

31 jaar. 

Wilde hij dit? Absoluut niet. Maar toch gebeurde het.

Toen ik een kleine Anne was, had ik nooit gedacht dat de liefde zo ingewikkeld zou zijn. En als ik het wel had geweten, had ik er vast niet zo naar verlangd. 😉 
Ik dacht: op een dag word ik verliefd op de Ware, daarmee ga ik trouwen en als ik dertig ben heb ik zeker kinderen en een koophuis. Ik wist zelfs zijn naam al: Jack McGreen. De realiteit: ik ben wél met een man die erg dichtbij de Ware Jacob komt, maar ik heb daarmee de grootste shit die je je kunt voorstellen meegemaakt. Ik ben dertig nu, maar ik ben kindloos en we wonen in een huurhuisje. Daarnaast heet mijn geliefde geen Jack McGreen, maar heeft hij een oerhollandse boerennaam: Teun.

Zo worstelen de vrouwen die ik in mijn leven ontmoet, dikwijls ook met de liefde en het leven op hun manier. Een van mijn allerbeste vriendinnen verlangt zo naar de liefde, maar ze ontmoet maar geen echte leuke man (die blijft). Ik hou van haar, er is werkelijk niets mis met haar: ik begrijp ook niet waarom haar leven loopt zoals het loopt.
Maar toch lijkt het Leven voor haar te kiezen.

De geniale schrijfster Elizabeth Gilbert zegt daarover (ik parafraseer): “I believe that everyone around their thirties could write a memoir. With the title: Well, that didn’t go as planned.

Het leven kiest voor ons
In ons leven verliezen we de mensen van wie we houden, wordt iemand zo boos op ons dat hij of zij ons nooit meer wil zien, pakt de liefde van ons leven zijn koffers, worden we ernstig ziek, krijgen we andere lichamelijke ongemakken die niet per sé levensbedreigend zijn, maar wel het leven behoorlijk ondraaglijk of ingewikkeld maken (zoals mijn constante stressgevoel 8 jaar geleden of de piep in de oren van mijn vriend) krijgen we te maken met misbruik, verslavingen, stoornissen, levensgeluk berovende geheimen en… Zucht… Zoveel meer.

Het spijt me om dit tegen je te moeten zeggen, maar dit is het.

Dit.

Dit is wat het onder andere betekent om in leven te zijn. 

We komen hier niet zonder kleerscheuren van af.

We komen allemaal, vroeg of laat, dingen in ons leven tegen waar we niet tegenop gewassen zijn. Ik kon niet vechten tegen de dood van mijn broer. Ik kon niet vechten tegen mijn emoties en pijnlijke verlangens. Ik kan niet vechten tegen zoveel dingen die ik graag anders had willen zien.

De angst
Er zijn de laatste tijd heel wat momenten waarop de angst me in haar bezit neemt en ik bang ben dat mijn vriend sterft, mijn ouders sterven, mijn andere broers. Dat ik zelf iets heb waardoor ik een vroege dood tegemoet ga. 
Dat ik de verkeerde keuze maak als ik ervoor kies om met mijn partner kinderen te krijgen. Dat ik iets over het hoofd zie in mijn financiën of de keuzes die ik maak in mijn bedrijf en dat het onheil binnenkort op de stoep staat. 

Ik kan het niet tegenhouden. De angst is echt.

Ook de depressiviteit sloeg weer toe. Terwijl ik in het meer zwom afgelopen week om af te koelen dacht ik voor de zoveelste keer: pf, ja, lekker dat water. Maar uiteindelijk ga ik toch dood. Wat voor zin heeft het dan allemaal? (Toegegeven: ik ben soms een echte ‘Maeve’ van de netflix serie Sex Education.)

Tot een inzicht me uit deze bodemloze put van angst en doemgedachten trok.

Zoals vaker, komen inzichten in mij in de vorm van heldere gedachten. Het lijkt alsof er een stem door me heen spreekt die van een andere orde is dan mijn gedachten. in een paar tellen, licht ze alles wat eerst donker was in mij op.

 “Anne,” zei de Stem, “ga bidden tot het noodlot. Eer haar. Buig voor haar.”

Ik moest even slikken toen ik dat hoorde. Maar ik voélde aan alles dat het Waar was.

Bidden
Bidden betekent voor mij toegeven dat ík het niet allemaal weet in mijn leven. Het betekent in mijn eigen nederigheid stappen. Toegeven dat ik inderdaad zo klein ben als het gevoel dat je krijgt als je in deze zomeravonden je blik wendt naar de sterrenhemel. 

Bidden betekent voor mij in gesprek gaan met een grote spirituele, allesomvattende kracht die er voor mij is. Het is tot haar spreken en weten dat ik haar mag vertrouwen. Dat ook als het noodlot toeslaat, en dat zal het, vroeg of laat, ze me in haar armen zal dragen. Bidden betekent voor mij met mijn hoofd tegen haar boezem aan durven rusten, ook als ik weet dat zij het is die me immens veel verdriet gaat doen.

Niet alles is maakbaar
We kunnen er in ons leven niet omheen dat niet álles maakbaar is. (Hoe leuk the law of attraction ook is.) Tot het einde der dagen zal er een Grote Kracht zijn die ons hart en denken open zal scheuren om haar eigen goddelijkheid door ons heen te laten stromen. 

Iedere keer als dit gebeurt, sterven we.
Ik ben niet meer de Anne die ik was voordat Robin ziek werd en stierf. 
Ik ben niet meer de Anne die ik was voordat ik mijn kennis en ervaringen had opgedaan in het Ziek van verlangen zijn. 

Ik ben echter geworden dankzij deze gebeurtenissen. De plastic, geplastificeerde laag om mijn hart is er meer van af getrokken.

We sterven vele levens in dit leven, voordat we, zoals mijn broer, zelf ook letterlijk uit het lichaam gaan.

We kunnen niet om de dood en om het noodlot heen, wij zijn een onherroepelijk onderdeel van haar,
dus…
ik bid.

Ik bid tot haar en ik geef me over.

Ik weet niet wat goed voor me is, maar ik vertrouw haar.
Het is het enige dat ik kan doen.

En guess what: ik voel me sindsdien zoveel rustiger en weer bij mezelf… 😉

Binnenkort geef ik een online, besloten masterclass waarin ik met je wil delen wat ik in mijn leven heb gedaan om samen te werken met deze grote vernietigende en tegelijkertijd levensbrengende kracht in ons. Er is, in mijn ervaring, maar één weg uit de Pijn en hoe we om kunnen gaan met ons eigen, individuele noodlot. De meditatie van bidden is hier een onderdeel van. Ik deel dit heel graag met je. 

In de komende liefdesbrieven (je gratis aanmelden kan hier) vertel ik je meer over je inschrijfmogelijkheden voor deze masterclass en wanneer het plaats gaat vinden. (Dit kan ik wel al zeggen: Kan je er niet live bij zijn, dan krijg je later de replay toegestuurd.)

Interesse? Stuur me dan een mailtje, dan zet ik je alvast op de lijst.

Liefs,
Anne


WHAT’S NEW, SUGAR?

NIEUW: Mini-cursus Terugkeren naar Levensvreugde: 
Hoe kom ik terug bij me gewoon een beetje blij, tevreden en hoopvol voelen? Als ik geen levensvreugde heb, voel ik een groot verzet naar alles en lijkt het alsof ik helemaal geen toekomstperspectief meer zie.
 

Goed, ik wéét wel dat het wel weer goed komt, maar soms kan ik er langer in zitten dan normaal. Pas geleden stuitte ik echter op een mooi inzicht en bedacht ik een aantal, praktische inzichtvragen om jezelf uit de shit te halen. In filmmateriaal van ongeveer 45 minuten deel ik waarom de levensvreugde soms wegebt en hoe je jezelf weer in een lichtere, hoopvollere staat van zijn kunt brengen. 

In het online Diepere Waarheid programma deelde ik deze mini-cursus waarbij de deelnemers een prachtige verschuiving in zichzelf voelden. Van verzet en helemaal geen levenslust ervaren, naar weer voelen dat je het roer in eigen handen hebt. 

(Heb je dus meegedaan met het diepere waarheid programma, dan hoef je deze mini-cursus niet te bestellen. Kijk dan terug op de ledenpagina.) 

Deze mini-cursus bevat:
– 2 inspirerende, inzichtgevende video’s van ongeveer 45 minuten.
– Een downloadbaar werkblad met een reeks inzichtvragen om jezelf te helpen.

Ik wens je een heel, fijn komende uur toe waarin ik je toewens dat je weer terug bij jezelf komt. Krijg na jouw bestelling direct toegang. De investering draagt €17,-

Deze mini-cursussen maak ik voor een laagdrempelig bedrag omdat ik weet hoe spannend het kan zijn soms om iets online te kopen. Ik wil je de ervaring geven dat het werkt.

FILMPJE KIJKEN: Vriendelijk zijn naar jezelf

Terwijl alles anders loopt dan je had gewild, wat is dan het enige constante?
Laat dit de vriendelijkheid zijn naar jezelf. Ik vertel erover in een korte video naar aanleiding van een ontmoeting in de supermarkt. 🙂 

Kijk het filmpje hier. Je wordt naar instagram geleid, maar je hoeft er geen account voor te hebben als het goed is.

Nieuwe podcastaflevering Deeper, please: Wanneer de liefde breekt  ?
Vanaf deze week online: een nieuwe podcastaflevering op Deeper, please (30min) over een middag waarop mijn vriend en ik vast kwamen te zitten in een pijnlijk, onoplosbaar probleem. Hoe los je (liefdes)problemen op met behulp van je ware zelf? Als je het écht even niet meer weet?
In deze aflevering deel ik 7 ingrediënten die je helpen een probleem op te lossen.
Deeper, please vind je op Apple podcasts of Soundcloud.
Voor de oplettende lezer: ja, dit was een paar weken terug een liefdesbrief! Lees hier mee.

Leven met het oncontroleerbare (video)

Leven met het oncontroleerbare (video)

Niet alles valt te controleren. Niet alles valt te veranderen als je je wil er maar toe zet. En niet alles valt op te lossen met #manifest / de wet van de aantrekkingskracht. Ik geloof in hetgeen dat we niet kunnen controleren en wat ons op momenten in het leven...

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart, hoe doe je dat? In deze korte video vertel ik er meer over. Is het iets magisch, iets ongrijpbaars of... valt het door iedereen te leren?En wat is het verschil tussen spreken vanuit het hart en spreken vanuit de mind? Ten slotte neem ik je mee...

Hoe ga je om met twijfel?

Hoe ga je om met twijfel?

Aarzelend zat ze voor me. Ze twijfelde of ze een bepaalde opdracht moest aannemen waar ze flink wat geld mee zou verdienen, maar… Ze vond vanaf het begin dat de organisatie een lelijke wijze van contact onderhouden had. “Ik zit niet in een situatie dat ik de opdracht...

Zwijgen: niet kunnen spreken

Zwijgen: niet kunnen spreken

Een oudere vrouw stapt voor mij de bus in. Haar mondkapje zit onder haar neus en de buschauffeur wijst haar erop deze over haar neus te trekken, met een enigszins strenge toon in zijn stem. Ze opent haar tas om haar ov-chipkaart eruit te halen en haar mondkapje...

Bekentenis

Bekentenis

Op de camping sta ik bij de afwas en ik raak aan de praat met een wat oudere Nederlandse man. Hij vraagt wat voor werk ik doe. Een vraag die voor sommigen eenvoudig te beantwoorden is, maar ik vind het altijd een spannende vraag die ik met zorg beantwoord. Eerst...

Schaamte

Schaamte

Deze persoonlijke, openhartige blog gaat over schaamte en het over het gevoel dat je 'stilstaat' in je leven.  Ik wil graag mijn hoed als mystica afzetten en gewoon Anne zijn. De Anne die in het zuiden van Limburg is opgegroeid tussen drie lieve oudere broers en twee...

Angst in coronatijden

Angst in coronatijden

De hele nacht lag ik te woelen in bed. Mijn Mind was ervan overtuigd dat er ieder moment een inbreker binnen kon komen die mijn spullen zou meenemen, me zou verkrachten en, als ik echt een beetje pech had, me de keel door zou snijden. Slaperig vertelde ik liefkozend...

Van nature

Van nature

Hij zit op de ene bank, ik op de andere. Starend in de leegte geeft hij antwoord op mijn vraag. "Ik kan het gewoon niet, Anne... Ik zou het wel willen, maar iedere keer als ik in de buurt van een aanraking kom, voel ik zo'n weerstand." Mijn hart krimpt ineen. Met de...

Rellen en onze schaduw

Rellen en onze schaduw

(artwork Matt Mahurin) De rellen die in de afgelopen dagen plaatsvinden, alsmede op andere plaatsen over de wereld, maken veel los. Graag bied ik een psychotherapeutisch perspectief op wat er gaande is, dat ons mogelijk naar andere Antwoorden zal leiden. Ik deel een...

Troost

Troost

Een dierbare vriendin van mij heeft me veel geleerd over de werking van ons zenuwstelsel. Ze leerde me onder andere dat veel in het leven draait om de zoektocht naar veiligheid. Iedere dag weer, vraagt het lichaam zich af: ben ik veilig? Ben ik veilig in deze ruimte?...

Geheimen

Geheimen

Geen idee waarom het zo lang heeft geduurd voordat ik eerlijk naar mijn vriend durfde te zijn. Het gebeurde in 2014, dus... ruim 6 jaar lang rolde iedere keer als hij ernaar vroeg een schoongepoetste leugen over mijn lippen. In plaats van de pijnlijke waarheid. Ik...

Spreken vanuit je hart

Spreken vanuit je hart

Najaar 2015 We zijn thuis bij onze ouders en we hebben net gegeten. Mijn broer Frank en ik ruimen de tafel af. Mijn broer Robin blijft zitten. Ik erger me aan hem. Hij zat vrij monter aan tafel, dus naar mijn idee kan hij prima meehelpen met de tafel af te ruimen....

short mantra poem (english): the deep feminine

short mantra poem (english): the deep feminine

I can take all the time I need. I am allowed to break promises. I don’t need to understand everything.  I trust my body’s wisdom. My body guides me and always tells the truth.  I am here to sensually enjoy life. Through feeling, smelling, tasting, hearing all that is...

Short read: de stroming van binnen

Short read: de stroming van binnen

Beeld: Harald Sohlberg - The Mermaid - 1896  In het Engels, zeg je, als je naar een rivier kijkt: a body of water. Ik heb dit altijd zo mooi gevonden. Ook wij hebben met ons lichaam dat voor ongeveer 60% uit water bestaat, een 'body of water'. Native Americans geloven...

Short read: Leren rusten

Short read: Leren rusten

Een heel leven lang dacht ik dat ik moest werken (aka forceren, initie?ren, verzetten, duwen) om iets gedaan te krijgen. ‘Als je er niet voor gaat, gebeurt er niks’, wordt in onze cultuur onderwezen. ‘Work hard, play hard.’ ‘Wil je iets? Ga er dan voor.’ ‘Just do it.’...