Ik wil eigenlijk al gelijk met de deur in huis vallen: we ontkomen er in ons leven niet aan om dingen mee te maken waar we absoluut niet op zitten te wachten.

Mijn broer Robin kreeg op 28-jarige leeftijd te horen dat hij een ziekte had die hij hoogstwaarschijnlijk niet zou overleven. Op 31-jarige leeftijd, stierf hij aan de gevolgen van zijn hersentumor.

31 jaar. 

Wilde hij dit? Absoluut niet. Maar toch gebeurde het.

Toen ik een kleine Anne was, had ik nooit gedacht dat de liefde zo ingewikkeld zou zijn. En als ik het wel had geweten, had ik er vast niet zo naar verlangd. 😉 
Ik dacht: op een dag word ik verliefd op de Ware, daarmee ga ik trouwen en als ik dertig ben heb ik zeker kinderen en een koophuis. Ik wist zelfs zijn naam al: Jack McGreen. De realiteit: ik ben wél met een man die erg dichtbij de Ware Jacob komt, maar ik heb daarmee de grootste shit die je je kunt voorstellen meegemaakt. Ik ben dertig nu, maar ik ben kindloos en we wonen in een huurhuisje. Daarnaast heet mijn geliefde geen Jack McGreen, maar heeft hij een oerhollandse boerennaam: Teun.

Zo worstelen de vrouwen die ik in mijn leven ontmoet, dikwijls ook met de liefde en het leven op hun manier. Een van mijn allerbeste vriendinnen verlangt zo naar de liefde, maar ze ontmoet maar geen echte leuke man (die blijft). Ik hou van haar, er is werkelijk niets mis met haar: ik begrijp ook niet waarom haar leven loopt zoals het loopt.
Maar toch lijkt het Leven voor haar te kiezen.

De geniale schrijfster Elizabeth Gilbert zegt daarover (ik parafraseer): “I believe that everyone around their thirties could write a memoir. With the title: Well, that didn’t go as planned.

Het leven kiest voor ons
In ons leven verliezen we de mensen van wie we houden, wordt iemand zo boos op ons dat hij of zij ons nooit meer wil zien, pakt de liefde van ons leven zijn koffers, worden we ernstig ziek, krijgen we andere lichamelijke ongemakken die niet per sé levensbedreigend zijn, maar wel het leven behoorlijk ondraaglijk of ingewikkeld maken (zoals mijn constante stressgevoel 8 jaar geleden of de piep in de oren van mijn vriend) krijgen we te maken met misbruik, verslavingen, stoornissen, levensgeluk berovende geheimen en… Zucht… Zoveel meer.

Het spijt me om dit tegen je te moeten zeggen, maar dit is het.

Dit.

Dit is wat het onder andere betekent om in leven te zijn. 

We komen hier niet zonder kleerscheuren van af.

We komen allemaal, vroeg of laat, dingen in ons leven tegen waar we niet tegenop gewassen zijn. Ik kon niet vechten tegen de dood van mijn broer. Ik kon niet vechten tegen mijn emoties en pijnlijke verlangens. Ik kan niet vechten tegen zoveel dingen die ik graag anders had willen zien.

De angst
Er zijn de laatste tijd heel wat momenten waarop de angst me in haar bezit neemt en ik bang ben dat mijn vriend sterft, mijn ouders sterven, mijn andere broers. Dat ik zelf iets heb waardoor ik een vroege dood tegemoet ga. 
Dat ik de verkeerde keuze maak als ik ervoor kies om met mijn partner kinderen te krijgen. Dat ik iets over het hoofd zie in mijn financiën of de keuzes die ik maak in mijn bedrijf en dat het onheil binnenkort op de stoep staat. 

Ik kan het niet tegenhouden. De angst is echt.

Ook de depressiviteit sloeg weer toe. Terwijl ik in het meer zwom afgelopen week om af te koelen dacht ik voor de zoveelste keer: pf, ja, lekker dat water. Maar uiteindelijk ga ik toch dood. Wat voor zin heeft het dan allemaal? (Toegegeven: ik ben soms een echte ‘Maeve’ van de netflix serie Sex Education.)

Tot een inzicht me uit deze bodemloze put van angst en doemgedachten trok.

Zoals vaker, komen inzichten in mij in de vorm van heldere gedachten. Het lijkt alsof er een stem door me heen spreekt die van een andere orde is dan mijn gedachten. in een paar tellen, licht ze alles wat eerst donker was in mij op.

 “Anne,” zei de Stem, “ga bidden tot het noodlot. Eer haar. Buig voor haar.”

Ik moest even slikken toen ik dat hoorde. Maar ik voélde aan alles dat het Waar was.

Bidden
Bidden betekent voor mij toegeven dat ík het niet allemaal weet in mijn leven. Het betekent in mijn eigen nederigheid stappen. Toegeven dat ik inderdaad zo klein ben als het gevoel dat je krijgt als je in deze zomeravonden je blik wendt naar de sterrenhemel. 

Bidden betekent voor mij in gesprek gaan met een grote spirituele, allesomvattende kracht die er voor mij is. Het is tot haar spreken en weten dat ik haar mag vertrouwen. Dat ook als het noodlot toeslaat, en dat zal het, vroeg of laat, ze me in haar armen zal dragen. Bidden betekent voor mij met mijn hoofd tegen haar boezem aan durven rusten, ook als ik weet dat zij het is die me immens veel verdriet gaat doen.

Niet alles is maakbaar
We kunnen er in ons leven niet omheen dat niet álles maakbaar is. (Hoe leuk the law of attraction ook is.) Tot het einde der dagen zal er een Grote Kracht zijn die ons hart en denken open zal scheuren om haar eigen goddelijkheid door ons heen te laten stromen. 

Iedere keer als dit gebeurt, sterven we.
Ik ben niet meer de Anne die ik was voordat Robin ziek werd en stierf. 
Ik ben niet meer de Anne die ik was voordat ik mijn kennis en ervaringen had opgedaan in het Ziek van verlangen zijn. 

Ik ben echter geworden dankzij deze gebeurtenissen. De plastic, geplastificeerde laag om mijn hart is er meer van af getrokken.

We sterven vele levens in dit leven, voordat we, zoals mijn broer, zelf ook letterlijk uit het lichaam gaan.

We kunnen niet om de dood en om het noodlot heen, wij zijn een onherroepelijk onderdeel van haar,
dus…
ik bid.

Ik bid tot haar en ik geef me over.

Ik weet niet wat goed voor me is, maar ik vertrouw haar.
Het is het enige dat ik kan doen.

En guess what: ik voel me sindsdien zoveel rustiger en weer bij mezelf… 😉

Binnenkort geef ik een online, besloten masterclass waarin ik met je wil delen wat ik in mijn leven heb gedaan om samen te werken met deze grote vernietigende en tegelijkertijd levensbrengende kracht in ons. Er is, in mijn ervaring, maar één weg uit de Pijn en hoe we om kunnen gaan met ons eigen, individuele noodlot. De meditatie van bidden is hier een onderdeel van. Ik deel dit heel graag met je. 

In de komende liefdesbrieven (je gratis aanmelden kan hier) vertel ik je meer over je inschrijfmogelijkheden voor deze masterclass en wanneer het plaats gaat vinden. (Dit kan ik wel al zeggen: Kan je er niet live bij zijn, dan krijg je later de replay toegestuurd.)

Interesse? Stuur me dan een mailtje, dan zet ik je alvast op de lijst.

Liefs,
Anne


WHAT’S NEW, SUGAR?

NIEUW: Mini-cursus Terugkeren naar Levensvreugde: 
Hoe kom ik terug bij me gewoon een beetje blij, tevreden en hoopvol voelen? Als ik geen levensvreugde heb, voel ik een groot verzet naar alles en lijkt het alsof ik helemaal geen toekomstperspectief meer zie.
 

Goed, ik wéét wel dat het wel weer goed komt, maar soms kan ik er langer in zitten dan normaal. Pas geleden stuitte ik echter op een mooi inzicht en bedacht ik een aantal, praktische inzichtvragen om jezelf uit de shit te halen. In filmmateriaal van ongeveer 45 minuten deel ik waarom de levensvreugde soms wegebt en hoe je jezelf weer in een lichtere, hoopvollere staat van zijn kunt brengen. 

In het online Diepere Waarheid programma deelde ik deze mini-cursus waarbij de deelnemers een prachtige verschuiving in zichzelf voelden. Van verzet en helemaal geen levenslust ervaren, naar weer voelen dat je het roer in eigen handen hebt. 

(Heb je dus meegedaan met het diepere waarheid programma, dan hoef je deze mini-cursus niet te bestellen. Kijk dan terug op de ledenpagina.) 

Deze mini-cursus bevat:
– 2 inspirerende, inzichtgevende video’s van ongeveer 45 minuten.
– Een downloadbaar werkblad met een reeks inzichtvragen om jezelf te helpen.

Ik wens je een heel, fijn komende uur toe waarin ik je toewens dat je weer terug bij jezelf komt. Krijg na jouw bestelling direct toegang. De investering draagt €17,-

Deze mini-cursussen maak ik voor een laagdrempelig bedrag omdat ik weet hoe spannend het kan zijn soms om iets online te kopen. Ik wil je de ervaring geven dat het werkt.

FILMPJE KIJKEN: Vriendelijk zijn naar jezelf

Terwijl alles anders loopt dan je had gewild, wat is dan het enige constante?
Laat dit de vriendelijkheid zijn naar jezelf. Ik vertel erover in een korte video naar aanleiding van een ontmoeting in de supermarkt. 🙂 

Kijk het filmpje hier. Je wordt naar instagram geleid, maar je hoeft er geen account voor te hebben als het goed is.

Nieuwe podcastaflevering Deeper, please: Wanneer de liefde breekt  ?
Vanaf deze week online: een nieuwe podcastaflevering op Deeper, please (30min) over een middag waarop mijn vriend en ik vast kwamen te zitten in een pijnlijk, onoplosbaar probleem. Hoe los je (liefdes)problemen op met behulp van je ware zelf? Als je het écht even niet meer weet?
In deze aflevering deel ik 7 ingrediënten die je helpen een probleem op te lossen.
Deeper, please vind je op Apple podcasts of Soundcloud.
Voor de oplettende lezer: ja, dit was een paar weken terug een liefdesbrief! Lees hier mee.

Verliefd op een collega

Verliefd op een collega

Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...

Omgaan met paniek

Omgaan met paniek

Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....

De grootsheid in jou

De grootsheid in jou

Hoezeer we ook met onszelf in de knoop kunnen zitten Hoe lelijk we naar onszelf kunnen praten  Hoezeer we de hoop op een goede toekomst ook opgegeven kunnen hebben en totaal geen perspectief meer zien Hoe donker het innerlijk nu kan zijn op momenten Hoe fel het...

Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes

Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes

artwork van Brian Kershisnik Met hangende schouders staar ik naar het door mij eerder volgekladde papiertje met alle dingen die ik van mezelf nog moet doen. Ik heb nog twee weken, denk ik bij mezelf, voordat de coachingspraktijk weer opengaat. Voor die tijd moet het...

Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen

Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen

Met een zwaar gemoed slenter ik door de stad. Ik had het voornemen om in de bibliotheek door tijdschriften te bladeren waarin ik zou kunnen staan met het werk dat ik doe. Ik weet niet of je ooit die advertentie gezien hebt voor de cursus: ‘How to be a magazine...

Gaan voor wat ik wil

Gaan voor wat ik wil

Iedere dag kijk ik ongeduldig uit mijn raam of mijn tulpen al groeien. En nee, dat is geen codetaal voor iets schunnigs. Ik plantte daadwerkelijk een paar bollen vorige herfst, langs het pad waar mijn coachees naar de voordeur wandelen. Ik stelde een koninklijk entree...

Jezelf dragen

Jezelf dragen

Waarom het zo eng is weet ik niet. Maar ik doe er soms uren, en laten we eerlijk zijn: ik doe er soms dagen over voordat ik ga zitten, mijn lichtblauwe moleskine dagboek met vlekken erbij pak en ga schrijven.   Ik begin altijd hetzelfde: ik schrijf de datum op, zet...

Het riskeren van vreugde

Het riskeren van vreugde

We hebben allemaal een wond van binnen die eens in de zoveel tijd flink begint te etteren. (Excuses voor het beeld.) Twijfel je of jij dit hebt? Dan wil ik aan je vragen: wanneer was de laatste keer dat jij iets te fel reageerde op een geliefde of een collega? (Ik...

Zij die het krachtigst zijn

Zij die het krachtigst zijn

Zij die het krachtigst zijn hebben het minst energie.Zij die het krachtigst zijn verontschuldigen zich het meest.Zij die het krachtigst zijn houden (te) vaak hun mond gesloten, zo vaak dat ze voor anderen zelfs dom of simpel kunnen overkomen.Zij die...

Eenzaamheid

Eenzaamheid

Met mijn wandelschoenen loop ik over het modderige paadje langs de sloot in de schemeravond. Snel zal het helemaal donker zijn, en zal ik als ik iets wegglijd met mijn voet twijfelen of het gewoon modder, een nietsvermoedende, kruipende naaktslak of… hondenpoep is....

Leven met het oncontroleerbare (video)

Leven met het oncontroleerbare (video)

Niet alles valt te controleren. Niet alles valt te veranderen als je je wil er maar toe zet. En niet alles valt op te lossen met #manifest / de wet van de aantrekkingskracht. Ik geloof in hetgeen dat we niet kunnen controleren en wat ons op momenten in het leven...

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart, hoe doe je dat? In deze korte video vertel ik er meer over. Is het iets magisch, iets ongrijpbaars of... valt het door iedereen te leren?En wat is het verschil tussen spreken vanuit het hart en spreken vanuit de mind? Ten slotte neem ik je mee...

Hoe ga je om met twijfel?

Hoe ga je om met twijfel?

Aarzelend zat ze voor me. Ze twijfelde of ze een bepaalde opdracht moest aannemen waar ze flink wat geld mee zou verdienen, maar… Ze vond vanaf het begin dat de organisatie een lelijke wijze van contact onderhouden had. “Ik zit niet in een situatie dat ik de opdracht...

Zwijgen: niet kunnen spreken

Zwijgen: niet kunnen spreken

Een oudere vrouw stapt voor mij de bus in. Haar mondkapje zit onder haar neus en de buschauffeur wijst haar erop deze over haar neus te trekken, met een enigszins strenge toon in zijn stem. Ze opent haar tas om haar ov-chipkaart eruit te halen en haar mondkapje...