“‘s Avonds huilde ik in mijn kussen omdat ik dacht dat ik nooit zoveel van een man zou kunnen houden als Justin Bieber,” biecht muzikant Billie Eilish op in haar documentaire ‘The World’s A Little Blurry’ (apple tv). “Ken je dat, dat als je een tijdje een relatie met iemand hebt gehad en je daarna foto’s van hem of haar ziet, dat je denkt: oh ja, daar had ik een relatie mee? Zo voel ik me ook bij Justin. Hij was mijn eerste liefde.”

Voor wie geen idee heeft wie Billie Eilish is, Billie was 14 toen haar eerste single uitkwam en ruim drie jaar later groeide ze uit tot één van de grootste artiesten van deze tijd. Samen met haar broer Finneas maakt ze de meest catchy, donkere, eerlijke muziek. Zelfs ik, ahum, luister met heel veel plezier naar haar muziek en zing keihard in de auto mee met: I’m the baaaaaad guy! Ik vind haar stoer, ik vind haar broers muzikaliteit geniaal, ik heb respect voor wat ze doen.  

Ik hoorde Billie’s biecht over Justin Bieber, ik giechelde en ik wist: Billie was als klein meisje ziek van verlangen naar Justin. Wat is dit een prachtig schoolvoorbeeld! En daarom deel ik het graag met je.

In het ziek van verlangen-zijn verlangen we naar iemand die iets toont wat wij ook in ons hebben, maar wat we niet in onszelf zien en te weinig aandacht geven. Het is ‘iets’ wat van wezenlijk belang is voor onze ziel om te leven. Zolang we het niet erkennen, het niet zien bij onszelf, en we er (in de meeste gevallen) niet naar handelen, blijft het verlangen pijnlijk aanwezig.

 

Zo bewonderde Billie, Justin enorm als jong meisje, want ze zag ‘iets’ bij hem wat ook in haar zat. Natuurlijk weet ik het niet zeker, maar ik vermoed het volgende: zijn liedjes raakten haar diep in haar hart en haar diepste verlangen voelde een enorme aantrekkingskracht tot wat dit met haar deed. Dit: het vermogen om met je muziek jezelf en anderen diep in het hart te raken en honderd procent voor je eigen kunnen te staan. 

Haar verlangen was groot om samen met dat wat Justin representeerde te versmeltenErgens, diep in haarzelf, wist ze dat ze dit ook kon, maar worstelde ze in deze jaren ook met veel zelfhaat en depressiviteit, aldus de documentaire. 

  Slechts een paar jaar later (!!!) nam Billie Eilish dezelfde plek in de muziekindustrie in als Justin Bieber. Met haar muziek raakt ze, net als Justin doet, de harten van een grote groep mensen. Maar daarin gaat ze nog een stapje verder. Ze is meedogenloos eerlijk over ‘de duistere kant’ in haar. Zo zingt en praat ze met alle gemak van de wereld over haar gedachten aan zelfdoding. Schouderophalend zegt ze hierover: “Door het hardop te benoemen, verdwijnt de gedachte.” Voor miljoenen jongeren die haar muziek waarderen en worstelen met depressiviteit, haalt ze het taboe om over depressiviteit te praten weg. Ze maakt licht wat te donker is om alleen te dragen. 

Ooit hielp Justin haar door een moeilijke tijd heen. Nu doet Billie Eilish dat voor miljoenen anderen.

   

Nu is dit ziek van verlangen-verhaal natuurlijk een uit de lucht gegrepen popsterrenvoorbeeld, maar in mijn eigen leven en die van anderen heb ik dit transformatieproces meerdere malen van dichtbij mogen ervaren. 

Ik vertel erover in de nieuwste online class: De diepere betekenis van verlangen. Ik deel in 2 uur de belangrijkste kennis die ongelooflijk fijn is om te weten als je nu dit in je leven ervaart. Mét handige inzichtvragen.  

De online class (een uitgebreide video opname met de presentatie) biedt een ander, niet alledaags perspectief op ‘verlangen naar een ander’. Een perspectief dat je helpt uit de pijn en het zelfverwijt te komen die het nu kan geven. Zodat je meer in de ontspanning kan komen in deze spannende tijd en daardoor helderder kan nadenken.

 

 

Naar verwachting zullen binnenkort meer online classes over dit onderwerp volgen! Deze online class: De diepere betekenis van Verlangen is echter de basis. Zonder deze presentatie, zal de rest lastiger te volgen zijn. Mijn doel is dat deze informatie voor iedereen toegankelijk wordt en niet alleen voor de groep mensen die in mijn praktijk komen. De juiste kennis is noodzakelijk om verder te kunnen komen tijdens momenten van crisis. En daarnaast, wil ik heel graag meewerken aan het doorbreken van dit pijnlijke taboe. 🙂

 

Heb je tot slot nog ruimte voor één prachtig popcultuurvoorbeeld?

Een oplettende lezer mailde me met het volgende:

“Ik had deze blog van jou gelezen, en keek later die dag de Titanic..

Ik moest denk aan je ziek van verlangen voorbeeld en zag dit terug in de film !! In de relatie tussen Jack & Rose zag ik, hierin hetzelfde – ofja ik denk meer dat Jack dit voor Rose was; om haar uit haar kooi te kunnen halen en vrijer te kunnen leven.” 

Dankjewel lezer, zooooo goed begrepen! Pf… Ik krijg alweer de tranen in mijn ogen als ik dit gifje zie:

Liefs,
Anne

Verliefd op een collega

Verliefd op een collega

Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...

Omgaan met paniek

Omgaan met paniek

Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....

Hoe ga je om met twijfel?

Hoe ga je om met twijfel?

Aarzelend zat ze voor me. Ze twijfelde of ze een bepaalde opdracht moest aannemen waar ze flink wat geld mee zou verdienen, maar… Ze vond vanaf het begin dat de organisatie een lelijke wijze van contact onderhouden had. “Ik zit niet in een situatie dat ik de opdracht...

Bekentenis

Bekentenis

Op de camping sta ik bij de afwas en ik raak aan de praat met een wat oudere Nederlandse man. Hij vraagt wat voor werk ik doe. Een vraag die voor sommigen eenvoudig te beantwoorden is, maar ik vind het altijd een spannende vraag die ik met zorg beantwoord. Eerst...