Een dierbare vriendin van mij heeft me veel geleerd over de werking van ons zenuwstelsel. Ze leerde me onder andere dat veel in het leven draait om de zoektocht naar veiligheid.

Iedere dag weer, vraagt het lichaam zich af: ben ik veilig?

Ben ik veilig in deze ruimte? Is deze persoon veilig om me bij te kunnen uiten? Ben ik veilig om een volgende stap te zetten in mijn werk? 

Het zijn vragen die we niet bewust zullen opmerken, maar ons zenuwstelsel; die als doel heeft onze eigen overleving in stand te houden, is er maar druk mee.

In mijn persoonlijke studie naar onze eigen wijsheid, ben ik gaan zien dat veiligheid ook een belangrijke voorwaarde is om bij onze diepere waarheid te komen.

Zodra we geraakt worden door iets, iemand of een situatie, wil er een diepere waarheid naar het oppervlak rijzen.

Maar als we geraakt worden, zal het lichaam en de geest eerst in het gevoel van onveiligheid reageren.

Fysiek merken we dit zo: 

we voelen ons gespannen, als in een kramp, we ervaren stress, we kunnen slecht slapen, etc.

En onze gedachten zijn chaotisch: 

de ene gedachte is nog niet afgemaakt in ons hoofd, of de andere gedachte heeft zich alweer aangediend. En allemaal zijn ze geen pretje: vaak zijn het negatieve gedachten die slimme argumenten proberen te verzinnen waarom iemand bijvoorbeeld ongelijk heeft, waarom de ander een slecht mens is of waarom we zelf een slecht, stom, dom mens zouden zijn. Of hoe we een situatie hadden kunnen voorkomen. Of we bedenken scenario’s die zouden kunnen plaatsvinden in de toekomst en hoe we hierop het best kunnen reageren.

Paniekerig schieten onze gedachten alle kanten op, opzoek naar zekerheid, naar iets om aan vast te houden. Naar… Veiligheid.

Zolang veiligheid er niet is, blijven we hangen in verhalen die pijnlijk opzoek zijn naar een waarheid die ontspant, oplucht, verbindt en bevrijdt…. Maar die zullen we in een onveilige zijnstoestand niet vinden.

Als er, beetje bij beetje, veiligheid in ons systeem/ in ons lichaam komt, kunnen we dieper gaan voelen… Onder het diepe voelen zal plots een verrassend mooie waarheid in ons opkomen.

Alleen als we onszelf in een staat van veiligheid weten te brengen, zal onze eigen wijsheid tot ons gaan spreken. 

Er zijn een aantal manieren waarmee we aan onze veiligheid kunnen werken.

Ik noem er een paar:

– Het helpt om informatie te vergaren over de werking van ons menselijk bewustzijn. Door de bovenstaande kennis, kan ik in crisissituaties (groot of klein), met mijn verstand keuzes maken die me helpen te ontspannen en die voorkomen dat de situatie verergert. 
 
– Ook helpt het om jezelf (tijdelijk) weg te halen uit een situatie waar je opnieuw geconfronteerd kunt worden met gevaar. (Dit kan een persoon zijn of een omgeving.)

En deze vind ik het mooist:
– Vind manieren om troost te ervaren.

Dat woordje, troost… Het doet al zoveel met me als ik het hier geschreven zie staan.
Ik voel gelijk al een klein beetje ontspanning in mijn lichaam.
Hoe is dat voor jou?

In de praktijk kan troost er zo uitzien:
– Luister naar waargebeurde verhalen van mensen die een diepere waarheid hebben ontdekt over het onderwerp waar je mee worstelt. Dit kan een boek, film, documentaire, podcast, lezing of cursus zijn. Alle verhalen die het gevoel bij je wegnemen dat je een freak of een slecht mens zou zijn, zijn toppertjes, wat mij betreft. Verhalen die in iedere zin lijken te zeggen: er is niets mis met jou. Ik zie dat je pijn hebt. Ik hou van je, ik hou van je, ik hou van je. Je bent helemaal goed zoals je bent.

Sla het zachtste dekentje in huis om je heen, steek een kaarsje aan, zet een kop thee en omring jezelf met inspirerende verhalen van mensen van vlees en bloed.  

– Troost vinden we niet alleen op een afstandje, maar natuurlijk ook bij mensen die je een gevoel van veiligheid geven. Dit zijn mensen die oordeelloos bij je aanwezig kunnen zijn. Mensen die je hoop geven en je willen troosten in je verdriet. Mensen die vertrouwen in jou en jouw grootsheid hebben. Mensen die weten that shit will pass.

Wat er afgelopen weekend gebeurde… 
Vorige week vrijdag kondigde ik in een blog en liefdesbrief dat ik een live class over geheimen zou geven: 13 liefdevolle lessen in leven met een geheim. Maar daarna merkte ik dat mijn eigen zenuwstelsel op tilt sloeg. Het hele weekend werd ik geteisterd door nare gedachten en een zwaar gevoel in mijn buik. Het was zo, zo heftig… Ik kon ‘het’ niet uitzetten. Ik was echt weer eventjes goed gek. Mijn gedachten bleven maar doorrazen.

Het was duidelijk. Ik moest iets veranderen.

Ik heb besloten mezelf meer veiligheid te geven.

Blijkbaar, vind ik het best spannend om deze lezing te geven. Ik weet niet waarom, maar ik weet wel dat de stap kleiner gemaakt mocht worden zodat ik helemaal aanwezig bij jou kan zijn in het verhaal dat ik met je wil delen.

Er is dus een nieuw plan.

In plaats van dat ik de lezing live geef, ga ik de lezing in mijn eentje opnemen.

Er zal dus niemand live bij aanwezig zijn.

Dit voelt zoveel beter!

Een extraatje: Net als bij de online cursus Spreken vanuit je hart, wil ik je de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Deze beantwoord ik over een tijdje in een audiobestand.
Je kunt jouw vraag over het onderwerp geheimen mailen voor morgenochtend 10uur, dan neem ik het mee in de lezing. Of als je de lezing bekeken hebt, mail jouw vraag dan voor 15 januari. 

Over de lezing:
Ruim zes jaar lang heb ik een groot geheim verzwegen voor mijn partner. Ik vond het verschrikkelijk om dit te doen, maar ik kon niet anders. (Herkenbaar? Dat je het niet wilt doen, maar dat het niet anders gaat?)
Ook in mijn praktijk mocht ik door de jaren heen een luisteraar zijn van verschillende geheimen en steeds weer hoorde ik: we kunnen pas uitkomen voor het geheim, als het de juiste tijd is. Niemand houdt een geheim voor de fun. En we zijn geen slechte mensen als we iets verzwijgen.

Maar wat maakt iets ‘de juiste tijd’?
En hoe komen we dieper in het besef dat we geen ‘slechte mensen’ zijn?

Uit eigen ervaring heb ik kunnen zien wat de ontwikkeling is van het hebben van een geheim: de pijn en de hardheid die daarin door mij ervaren werd, het zwijgen, het steeds weer erover liegen, tot het moment van de openbaring van het geheim. In mijn vorige blog schreef ik hier meer over. Wil je deze nog eens lezen? Kijk dan hier.

Verliefd op een collega

Verliefd op een collega

Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...

Omgaan met paniek

Omgaan met paniek

Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....

De grootsheid in jou

De grootsheid in jou

Hoezeer we ook met onszelf in de knoop kunnen zitten Hoe lelijk we naar onszelf kunnen praten  Hoezeer we de hoop op een goede toekomst ook opgegeven kunnen hebben en totaal geen perspectief meer zien Hoe donker het innerlijk nu kan zijn op momenten Hoe fel het...

Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes

Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes

artwork van Brian Kershisnik Met hangende schouders staar ik naar het door mij eerder volgekladde papiertje met alle dingen die ik van mezelf nog moet doen. Ik heb nog twee weken, denk ik bij mezelf, voordat de coachingspraktijk weer opengaat. Voor die tijd moet het...

Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen

Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen

Met een zwaar gemoed slenter ik door de stad. Ik had het voornemen om in de bibliotheek door tijdschriften te bladeren waarin ik zou kunnen staan met het werk dat ik doe. Ik weet niet of je ooit die advertentie gezien hebt voor de cursus: ‘How to be a magazine...

Gaan voor wat ik wil

Gaan voor wat ik wil

Iedere dag kijk ik ongeduldig uit mijn raam of mijn tulpen al groeien. En nee, dat is geen codetaal voor iets schunnigs. Ik plantte daadwerkelijk een paar bollen vorige herfst, langs het pad waar mijn coachees naar de voordeur wandelen. Ik stelde een koninklijk entree...

Jezelf dragen

Jezelf dragen

Waarom het zo eng is weet ik niet. Maar ik doe er soms uren, en laten we eerlijk zijn: ik doe er soms dagen over voordat ik ga zitten, mijn lichtblauwe moleskine dagboek met vlekken erbij pak en ga schrijven.   Ik begin altijd hetzelfde: ik schrijf de datum op, zet...

Het riskeren van vreugde

Het riskeren van vreugde

We hebben allemaal een wond van binnen die eens in de zoveel tijd flink begint te etteren. (Excuses voor het beeld.) Twijfel je of jij dit hebt? Dan wil ik aan je vragen: wanneer was de laatste keer dat jij iets te fel reageerde op een geliefde of een collega? (Ik...

Zij die het krachtigst zijn

Zij die het krachtigst zijn

Zij die het krachtigst zijn hebben het minst energie.Zij die het krachtigst zijn verontschuldigen zich het meest.Zij die het krachtigst zijn houden (te) vaak hun mond gesloten, zo vaak dat ze voor anderen zelfs dom of simpel kunnen overkomen.Zij die...

Eenzaamheid

Eenzaamheid

Met mijn wandelschoenen loop ik over het modderige paadje langs de sloot in de schemeravond. Snel zal het helemaal donker zijn, en zal ik als ik iets wegglijd met mijn voet twijfelen of het gewoon modder, een nietsvermoedende, kruipende naaktslak of… hondenpoep is....