Een dierbare vriendin van mij heeft me veel geleerd over de werking van ons zenuwstelsel. Ze leerde me onder andere dat veel in het leven draait om de zoektocht naar veiligheid.
Iedere dag weer, vraagt het lichaam zich af: ben ik veilig?
Ben ik veilig in deze ruimte? Is deze persoon veilig om me bij te kunnen uiten? Ben ik veilig om een volgende stap te zetten in mijn werk?
Het zijn vragen die we niet bewust zullen opmerken, maar ons zenuwstelsel; die als doel heeft onze eigen overleving in stand te houden, is er maar druk mee.
In mijn persoonlijke studie naar onze eigen wijsheid, ben ik gaan zien dat veiligheid ook een belangrijke voorwaarde is om bij onze diepere waarheid te komen.
Zodra we geraakt worden door iets, iemand of een situatie, wil er een diepere waarheid naar het oppervlak rijzen.
Maar als we geraakt worden, zal het lichaam en de geest eerst in het gevoel van onveiligheid reageren.
Fysiek merken we dit zo:
we voelen ons gespannen, als in een kramp, we ervaren stress, we kunnen slecht slapen, etc.
En onze gedachten zijn chaotisch:
de ene gedachte is nog niet afgemaakt in ons hoofd, of de andere gedachte heeft zich alweer aangediend. En allemaal zijn ze geen pretje: vaak zijn het negatieve gedachten die slimme argumenten proberen te verzinnen waarom iemand bijvoorbeeld ongelijk heeft, waarom de ander een slecht mens is of waarom we zelf een slecht, stom, dom mens zouden zijn. Of hoe we een situatie hadden kunnen voorkomen. Of we bedenken scenario’s die zouden kunnen plaatsvinden in de toekomst en hoe we hierop het best kunnen reageren.
Paniekerig schieten onze gedachten alle kanten op, opzoek naar zekerheid, naar iets om aan vast te houden. Naar… Veiligheid.
Zolang veiligheid er niet is, blijven we hangen in verhalen die pijnlijk opzoek zijn naar een waarheid die ontspant, oplucht, verbindt en bevrijdt…. Maar die zullen we in een onveilige zijnstoestand niet vinden.
Als er, beetje bij beetje, veiligheid in ons systeem/ in ons lichaam komt, kunnen we dieper gaan voelen… Onder het diepe voelen zal plots een verrassend mooie waarheid in ons opkomen.
Alleen als we onszelf in een staat van veiligheid weten te brengen, zal onze eigen wijsheid tot ons gaan spreken.
Er zijn een aantal manieren waarmee we aan onze veiligheid kunnen werken.
Ik noem er een paar:
– Het helpt om informatie te vergaren over de werking van ons menselijk bewustzijn. Door de bovenstaande kennis, kan ik in crisissituaties (groot of klein), met mijn verstand keuzes maken die me helpen te ontspannen en die voorkomen dat de situatie verergert.
– Ook helpt het om jezelf (tijdelijk) weg te halen uit een situatie waar je opnieuw geconfronteerd kunt worden met gevaar. (Dit kan een persoon zijn of een omgeving.)
En deze vind ik het mooist:
– Vind manieren om troost te ervaren.
Dat woordje, troost… Het doet al zoveel met me als ik het hier geschreven zie staan.
Ik voel gelijk al een klein beetje ontspanning in mijn lichaam.
Hoe is dat voor jou?
In de praktijk kan troost er zo uitzien:
– Luister naar waargebeurde verhalen van mensen die een diepere waarheid hebben ontdekt over het onderwerp waar je mee worstelt. Dit kan een boek, film, documentaire, podcast, lezing of cursus zijn. Alle verhalen die het gevoel bij je wegnemen dat je een freak of een slecht mens zou zijn, zijn toppertjes, wat mij betreft. Verhalen die in iedere zin lijken te zeggen: er is niets mis met jou. Ik zie dat je pijn hebt. Ik hou van je, ik hou van je, ik hou van je. Je bent helemaal goed zoals je bent.
Sla het zachtste dekentje in huis om je heen, steek een kaarsje aan, zet een kop thee en omring jezelf met inspirerende verhalen van mensen van vlees en bloed.
– Troost vinden we niet alleen op een afstandje, maar natuurlijk ook bij mensen die je een gevoel van veiligheid geven. Dit zijn mensen die oordeelloos bij je aanwezig kunnen zijn. Mensen die je hoop geven en je willen troosten in je verdriet. Mensen die vertrouwen in jou en jouw grootsheid hebben. Mensen die weten that shit will pass.
Wat er afgelopen weekend gebeurde…
Vorige week vrijdag kondigde ik in een blog en liefdesbrief dat ik een live class over geheimen zou geven: 13 liefdevolle lessen in leven met een geheim. Maar daarna merkte ik dat mijn eigen zenuwstelsel op tilt sloeg. Het hele weekend werd ik geteisterd door nare gedachten en een zwaar gevoel in mijn buik. Het was zo, zo heftig… Ik kon ‘het’ niet uitzetten. Ik was echt weer eventjes goed gek. Mijn gedachten bleven maar doorrazen.
Het was duidelijk. Ik moest iets veranderen.
Ik heb besloten mezelf meer veiligheid te geven.
Blijkbaar, vind ik het best spannend om deze lezing te geven. Ik weet niet waarom, maar ik weet wel dat de stap kleiner gemaakt mocht worden zodat ik helemaal aanwezig bij jou kan zijn in het verhaal dat ik met je wil delen.
Er is dus een nieuw plan.
In plaats van dat ik de lezing live geef, ga ik de lezing in mijn eentje opnemen.
Er zal dus niemand live bij aanwezig zijn.
Dit voelt zoveel beter!
Een extraatje: Net als bij de online cursus Spreken vanuit je hart, wil ik je de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Deze beantwoord ik over een tijdje in een audiobestand.
Je kunt jouw vraag over het onderwerp geheimen mailen voor morgenochtend 10uur, dan neem ik het mee in de lezing. Of als je de lezing bekeken hebt, mail jouw vraag dan voor 15 januari.
Over de lezing:
Ruim zes jaar lang heb ik een groot geheim verzwegen voor mijn partner. Ik vond het verschrikkelijk om dit te doen, maar ik kon niet anders. (Herkenbaar? Dat je het niet wilt doen, maar dat het niet anders gaat?)
Ook in mijn praktijk mocht ik door de jaren heen een luisteraar zijn van verschillende geheimen en steeds weer hoorde ik: we kunnen pas uitkomen voor het geheim, als het de juiste tijd is. Niemand houdt een geheim voor de fun. En we zijn geen slechte mensen als we iets verzwijgen.
Maar wat maakt iets ‘de juiste tijd’?
En hoe komen we dieper in het besef dat we geen ‘slechte mensen’ zijn?
Uit eigen ervaring heb ik kunnen zien wat de ontwikkeling is van het hebben van een geheim: de pijn en de hardheid die daarin door mij ervaren werd, het zwijgen, het steeds weer erover liegen, tot het moment van de openbaring van het geheim. In mijn vorige blog schreef ik hier meer over. Wil je deze nog eens lezen? Kijk dan hier.
Het terugkerende verlangen om vreemd te gaan
Er is een hele goede reden waarom je herhaaldelijk vreemdgaat. In deze blog neem ik je mee in hoe ik hier naar kijk, vanuit een (psycho)therapeutisch perspectief. Dit is een long-read. Voor jouw gemak heb ik de tekst ingesproken. Je kunt deze hier beluisteren of...
Zelfvergeving na een fout
Hoe vergeef je jezelf als je iemand van wie je heel veel houdt, pijn hebt gedaan? Hoe zak je niet weg in het moeras van zelfafwijzing of zelfs zelfhaat, om wat je gedaan hebt, als je het betraande gezicht van de ander ziet? Als je tot diep in je botten beseft: jouw...
De liefde opnieuw toelaten: de afwezigheid van liefde is zelfafwijzing
In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over. In mijn 15-jarige liefdesrelatie maakten mijn geliefde en ik van alles mee. Ik werd verliefd op anderen. Ik ging...
De liefde opnieuw toelaten: diens gebreken zijn jouw geschenk
De gebreken van jouw partner zijn diens grootste liefdegeschenk In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over. Onze partner kan ons niet helemaal tegemoet zien in...
De liefde opnieuw toelaten: zie jouw partner in diens grootsheid
Zie jouw partner in diens grootsheid In hoeverre we liefde voelen voor de ander, ligt aan onze houding. We hebben meer in de hand dan we denken. Daar heb ik het in deze masterclass over. Een belangrijk punt is om geen karikatuur van je partner te maken. En toch doen...
Wat als je niet meer van je partner houdt?
Als je verliefd geworden bent op een ander, kunnen houden-van gevoelens voor je eigen partner verdwijnen. Is dit een alarmsignaal?Van veel mensen in mijn praktijk hoor ik dat als ze verliefd zijn geworden op een ander, ze merken dat ze ineens niet meer van hun partner...
Hoe je je voor veel langer LEVENDIG kunt voelen
Is het zo dat eigenlijk het enige dat je wilt, je levendig voelen is? In het verliefd-zijn en in het begeerd worden door een ander, ervaar je dit. Maar wil je het echt ervaren? Dan zal je persoon waar je naar bent gaan verlangen mogen loslaten. Loslaten geeft een...
De diepere betekenis van jouw verlangen: waarom we verliefd worden op anderen
(Schilderij door de Nederlandse kunstenaar Daniel Douglas - 'de verlijding van apple') Verliefd worden op iemand anders gebeurt om een hele goede reden. In deze tekst, mét video, leg ik je uit wat aantrekkingskracht betekent. Verliefd worden betekent niet altijd dat...
We ontmoeten de ander om een reden
Soms ontmoeten we iemand die zo'n diepe indruk op ons achterlaat, dat we in één klap uit ons alledaagse doen geslagen worden. Ruim tien jaar geleden zat ik op een vies dixietoilet op een festival in Zuid-België. Ik kon toen nog niet vermoeden dat mijn leven op het...
Ziek van verlangen: je hoeft de ander (nog) niet los te laten (met video)
Als ik met iemand een intensive begin, kijken ze me wat zenuwachtig aan in het begin van een intake en zijn ze opgelucht aan het eind. “Als je had gezegd dat ik afscheid van ‘m moet nemen, dan had ik niet met je willen werken,” zeggen sommigen. Ik begrijp wat ze...
De mystieke dans van vorige levens: bijzondere ontmoetingen en zielenherkenning
Het verbaast me dat het nog geen versiertruc is om de eerste keer als je iemand ziet die je aantrekkelijk vindt, te vragen: “Hé, ken ik jou van een vorig leven? Toen jij die koningin was en ik een burger? En we hopeloos verliefd op elkaar waren, maar niet samen konden...
De chaos en paniek in mij: de wond achter verlangen naar een ander (met video)
Als je verliefd bent geworden op een ander, ervaar je ook vaak zware gevoelens. Om wijs met je verlangen om te gaan, zal je ook hier naar mogen kijken. In deze tekst laat ik je zien hoe je dit doet. Eerst wil ik iets delen over mijn persoonlijke ervaring hiermee: Wat...
Verliefd op een ander: scheiden of blijven? (long read – met video!)
Als je verliefd op een ander bent, kan de twijfel om te scheiden of blijven je gek maken. Met de juiste kennis kom jij tot een antwoord!Zo vaak heb ik het 'zeker geweten'. Ik was smoorverliefd op een ander en ik 'wist' dat dit maar één ding kon betekenen: ik zou en...
Verliefdheid en het brein – Hoe verliefdheid je keuzes beïnvloedt
Midden in een verliefdheid kunnen we ons vrij, onbezorgd en intens verbonden voelen met de ander. We zijn minder angstig, we durven meer risico’s te nemen en we hebben het gevoel dat we alles voor de liefde over hebben. Hoe kan dat eigenlijk? Hoe werkt ons brein als...
Verbonden door aandacht
“Weet je dat je dat vaker doet? Dat, wanneer je je ongemakkelijk voelt, je met boeken, schrijvers en theorieën komt?” Zegt de Canadese Jeff tegen me. Hij kijkt me indringend aan. “Dat is jouw veilige haven, dat is waar je naar terugkeert als je je niet goed voelt. Dat...
Het sterfbed: in het leven bestaan wel degelijk nu-of-nooit-momenten
Op 9 maart 2016 kwamen de eerste narcissen uit de grond, net als nu. De aarde maakte zich klaar voor een nieuw begin. Om 11:27 die dag, blies mijn broer Robin zijn laatste adem uit. Ik kwam op dat moment zijn kamer binnen. Mijn moeder en een verpleegster van het...
Verliefd op een collega
Van alle mensen die vanaf 2016 in mijn praktijk komen, komt ongeveer 60% met een belangrijke vraag over het verlangen naar een dierbare collega. In mijn nieuwste podcastaflevering vertel ik over wat ik leerde over het diepere verhaal achter het verlangen naar iemand...
Omgaan met paniek
Ze praat snel. Ik hoor de paniek in haar stem via de speaker van mijn telefoon die op luidspreker staat. Met mijn ogen gesloten leun ik achterover in mijn stoel terwijl ik naar haar spraakwaterval luister. Ik ben opgehouden dingen te noteren in mijn notitieboekje....
In een verliefd op een ander-crisis? 8 Basistips om er door heen te komen!
wJaren geleden, toen ik mezelf niet begreep en zelfs een hekel aan mezelf had voor de persoon die ik was, had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu dit werk zou doen. Dit werk: mensen begeleiden in hun ontdekkingsreizen door de wereld van Ziek van verlangen-zijn. Opzoek...
Niet zonder kleerscheuren (met audio!)
“Is mijn verlangen het wel waard om te volgen als ik daarmee de mensen van wie ik hou pijn doe?” Is de vraag die meerdere mensen de laatste tijd aan me stellen. Hun vraag is gedoopt in een grote kom van schuldgevoel en van hun gezichten druipt met grote druppels het...
Ik sta mezelf toe oncontroleerbaar gedrag te vertonen
Eigenlijk is er maar één manier waarop ik door alle verlangens, pijn en verdriet ben gekomen in de jaren dat ik worstelde met het verlangen naar een andere man dan mijn eigen vriend. Ik hield (hou) van mijn geliefde, maar toch gingen jarenlang, iedere dag mijn...
Verlangen als onderdeel van een grote, persoonlijke transformatie
Nog voordat we doorhebben dat we een persoonlijke transformatie ondergaan, is er al een tijd daarvoor in ons besloten dat er een periode mag aandienen van verandering en ontwikkeling. Hedendaags mysticus Llewellyn Vaughan-Lee omschrijft zo’n proces als volgt: “Deze...
De illusie van ‘alles moet anders’, met voice-over
Al maanden heeft de illusie van verandering me in haar greep Ze knarst met haar tanden en zegt dat alles anders moet. Het huis, het werk, mijn woonplaats, mijn kleren, Mijn relatie, mijn vriendschappen, Koortsachtig plan ik al maanden die verandering in: Ik doe...
De grootsheid in jou
Hoezeer we ook met onszelf in de knoop kunnen zitten Hoe lelijk we naar onszelf kunnen praten Hoezeer we de hoop op een goede toekomst ook opgegeven kunnen hebben en totaal geen perspectief meer zien Hoe donker het innerlijk nu kan zijn op momenten Hoe fel het...
Eenzaamheid vermomt zich in vele jasjes
artwork van Brian Kershisnik Met hangende schouders staar ik naar het door mij eerder volgekladde papiertje met alle dingen die ik van mezelf nog moet doen. Ik heb nog twee weken, denk ik bij mezelf, voordat de coachingspraktijk weer opengaat. Voor die tijd moet het...
Als mensen niet doen wat je wilt dat ze doen
Met een zwaar gemoed slenter ik door de stad. Ik had het voornemen om in de bibliotheek door tijdschriften te bladeren waarin ik zou kunnen staan met het werk dat ik doe. Ik weet niet of je ooit die advertentie gezien hebt voor de cursus: ‘How to be a magazine...
Als je partner verliefd op een ander geworden is (met inzichtvragen en video)
Jouw partner is verliefd geworden op een andere man of vrouw en er gaat van alles door je heen nu. In dit artikel wil ik je een klein beetje bij de hand nemen om uit te leggen hoe ik deze situatie zie en wat jij eraan kunt doen. Waarschijnlijk stel je jezelf de...
Gaan voor wat ik wil
Iedere dag kijk ik ongeduldig uit mijn raam of mijn tulpen al groeien. En nee, dat is geen codetaal voor iets schunnigs. Ik plantte daadwerkelijk een paar bollen vorige herfst, langs het pad waar mijn coachees naar de voordeur wandelen. Ik stelde een koninklijk entree...
Wat kan ik toch een trutje zijn
Gisteravond maakte ik ruzie met mijn liefje. Of hij met mij. Ik weet niet meer wie begon. Maar ik weet wel hoe het eindigde: hij lag op de bank voor zich uit te staren en kon geen woord meer zeggen. En ik, ik blééf maar praten. Praten, praten, praten, praten... Alleen...
Wanneer zelfhaat zijn intrede doet
Er zijn momenten in het leven waarin we een enorme stap mogen maken om onze eigen waarheid te volgen. Een stap die offers met zich meebrengt. Het offer van het grootste soort. Ik heb het niet over geld, of over spullen, of een valse zekerheid zoals het veranderen van...