Een dierbare vriendin van mij heeft me veel geleerd over de werking van ons zenuwstelsel. Ze leerde me onder andere dat veel in het leven draait om de zoektocht naar veiligheid.

Iedere dag weer, vraagt het lichaam zich af: ben ik veilig?

Ben ik veilig in deze ruimte? Is deze persoon veilig om me bij te kunnen uiten? Ben ik veilig om een volgende stap te zetten in mijn werk? 

Het zijn vragen die we niet bewust zullen opmerken, maar ons zenuwstelsel; die als doel heeft onze eigen overleving in stand te houden, is er maar druk mee.

In mijn persoonlijke studie naar onze eigen wijsheid, ben ik gaan zien dat veiligheid ook een belangrijke voorwaarde is om bij onze diepere waarheid te komen.

Zodra we geraakt worden door iets, iemand of een situatie, wil er een diepere waarheid naar het oppervlak rijzen.

Maar als we geraakt worden, zal het lichaam en de geest eerst in het gevoel van onveiligheid reageren.

Fysiek merken we dit zo: 

we voelen ons gespannen, als in een kramp, we ervaren stress, we kunnen slecht slapen, etc.

En onze gedachten zijn chaotisch: 

de ene gedachte is nog niet afgemaakt in ons hoofd, of de andere gedachte heeft zich alweer aangediend. En allemaal zijn ze geen pretje: vaak zijn het negatieve gedachten die slimme argumenten proberen te verzinnen waarom iemand bijvoorbeeld ongelijk heeft, waarom de ander een slecht mens is of waarom we zelf een slecht, stom, dom mens zouden zijn. Of hoe we een situatie hadden kunnen voorkomen. Of we bedenken scenario’s die zouden kunnen plaatsvinden in de toekomst en hoe we hierop het best kunnen reageren.

Paniekerig schieten onze gedachten alle kanten op, opzoek naar zekerheid, naar iets om aan vast te houden. Naar… Veiligheid.

Zolang veiligheid er niet is, blijven we hangen in verhalen die pijnlijk opzoek zijn naar een waarheid die ontspant, oplucht, verbindt en bevrijdt…. Maar die zullen we in een onveilige zijnstoestand niet vinden.

Als er, beetje bij beetje, veiligheid in ons systeem/ in ons lichaam komt, kunnen we dieper gaan voelen… Onder het diepe voelen zal plots een verrassend mooie waarheid in ons opkomen.

Alleen als we onszelf in een staat van veiligheid weten te brengen, zal onze eigen wijsheid tot ons gaan spreken. 

Er zijn een aantal manieren waarmee we aan onze veiligheid kunnen werken.

Ik noem er een paar:

– Het helpt om informatie te vergaren over de werking van ons menselijk bewustzijn. Door de bovenstaande kennis, kan ik in crisissituaties (groot of klein), met mijn verstand keuzes maken die me helpen te ontspannen en die voorkomen dat de situatie verergert. 
 
– Ook helpt het om jezelf (tijdelijk) weg te halen uit een situatie waar je opnieuw geconfronteerd kunt worden met gevaar. (Dit kan een persoon zijn of een omgeving.)

En deze vind ik het mooist:
– Vind manieren om troost te ervaren.

Dat woordje, troost… Het doet al zoveel met me als ik het hier geschreven zie staan.
Ik voel gelijk al een klein beetje ontspanning in mijn lichaam.
Hoe is dat voor jou?

In de praktijk kan troost er zo uitzien:
– Luister naar waargebeurde verhalen van mensen die een diepere waarheid hebben ontdekt over het onderwerp waar je mee worstelt. Dit kan een boek, film, documentaire, podcast, lezing of cursus zijn. Alle verhalen die het gevoel bij je wegnemen dat je een freak of een slecht mens zou zijn, zijn toppertjes, wat mij betreft. Verhalen die in iedere zin lijken te zeggen: er is niets mis met jou. Ik zie dat je pijn hebt. Ik hou van je, ik hou van je, ik hou van je. Je bent helemaal goed zoals je bent.

Sla het zachtste dekentje in huis om je heen, steek een kaarsje aan, zet een kop thee en omring jezelf met inspirerende verhalen van mensen van vlees en bloed.  

– Troost vinden we niet alleen op een afstandje, maar natuurlijk ook bij mensen die je een gevoel van veiligheid geven. Dit zijn mensen die oordeelloos bij je aanwezig kunnen zijn. Mensen die je hoop geven en je willen troosten in je verdriet. Mensen die vertrouwen in jou en jouw grootsheid hebben. Mensen die weten that shit will pass.

Wat er afgelopen weekend gebeurde… 
Vorige week vrijdag kondigde ik in een blog en liefdesbrief dat ik een live class over geheimen zou geven: 13 liefdevolle lessen in leven met een geheim. Maar daarna merkte ik dat mijn eigen zenuwstelsel op tilt sloeg. Het hele weekend werd ik geteisterd door nare gedachten en een zwaar gevoel in mijn buik. Het was zo, zo heftig… Ik kon ‘het’ niet uitzetten. Ik was echt weer eventjes goed gek. Mijn gedachten bleven maar doorrazen.

Het was duidelijk. Ik moest iets veranderen.

Ik heb besloten mezelf meer veiligheid te geven.

Blijkbaar, vind ik het best spannend om deze lezing te geven. Ik weet niet waarom, maar ik weet wel dat de stap kleiner gemaakt mocht worden zodat ik helemaal aanwezig bij jou kan zijn in het verhaal dat ik met je wil delen.

Er is dus een nieuw plan.

In plaats van dat ik de lezing live geef, ga ik de lezing in mijn eentje opnemen.

Er zal dus niemand live bij aanwezig zijn.

Dit voelt zoveel beter!

Een extraatje: Net als bij de online cursus Spreken vanuit je hart, wil ik je de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Deze beantwoord ik over een tijdje in een audiobestand.
Je kunt jouw vraag over het onderwerp geheimen mailen voor morgenochtend 10uur, dan neem ik het mee in de lezing. Of als je de lezing bekeken hebt, mail jouw vraag dan voor 15 januari. 

Over de lezing:
Ruim zes jaar lang heb ik een groot geheim verzwegen voor mijn partner. Ik vond het verschrikkelijk om dit te doen, maar ik kon niet anders. (Herkenbaar? Dat je het niet wilt doen, maar dat het niet anders gaat?)
Ook in mijn praktijk mocht ik door de jaren heen een luisteraar zijn van verschillende geheimen en steeds weer hoorde ik: we kunnen pas uitkomen voor het geheim, als het de juiste tijd is. Niemand houdt een geheim voor de fun. En we zijn geen slechte mensen als we iets verzwijgen.

Maar wat maakt iets ‘de juiste tijd’?
En hoe komen we dieper in het besef dat we geen ‘slechte mensen’ zijn?

Uit eigen ervaring heb ik kunnen zien wat de ontwikkeling is van het hebben van een geheim: de pijn en de hardheid die daarin door mij ervaren werd, het zwijgen, het steeds weer erover liegen, tot het moment van de openbaring van het geheim. In mijn vorige blog schreef ik hier meer over. Wil je deze nog eens lezen? Kijk dan hier.

Leven met het oncontroleerbare (video)

Leven met het oncontroleerbare (video)

Niet alles valt te controleren. Niet alles valt te veranderen als je je wil er maar toe zet. En niet alles valt op te lossen met #manifest / de wet van de aantrekkingskracht. Ik geloof in hetgeen dat we niet kunnen controleren en wat ons op momenten in het leven...

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart (video)

Spreken vanuit je hart, hoe doe je dat? In deze korte video vertel ik er meer over. Is het iets magisch, iets ongrijpbaars of... valt het door iedereen te leren?En wat is het verschil tussen spreken vanuit het hart en spreken vanuit de mind? Ten slotte neem ik je mee...

Hoe ga je om met twijfel?

Hoe ga je om met twijfel?

Aarzelend zat ze voor me. Ze twijfelde of ze een bepaalde opdracht moest aannemen waar ze flink wat geld mee zou verdienen, maar… Ze vond vanaf het begin dat de organisatie een lelijke wijze van contact onderhouden had. “Ik zit niet in een situatie dat ik de opdracht...

Zwijgen: niet kunnen spreken

Zwijgen: niet kunnen spreken

Een oudere vrouw stapt voor mij de bus in. Haar mondkapje zit onder haar neus en de buschauffeur wijst haar erop deze over haar neus te trekken, met een enigszins strenge toon in zijn stem. Ze opent haar tas om haar ov-chipkaart eruit te halen en haar mondkapje...

Bekentenis

Bekentenis

Op de camping sta ik bij de afwas en ik raak aan de praat met een wat oudere Nederlandse man. Hij vraagt wat voor werk ik doe. Een vraag die voor sommigen eenvoudig te beantwoorden is, maar ik vind het altijd een spannende vraag die ik met zorg beantwoord. Eerst...

Schaamte

Schaamte

Deze persoonlijke, openhartige blog gaat over schaamte en het over het gevoel dat je 'stilstaat' in je leven.  Ik wil graag mijn hoed als mystica afzetten en gewoon Anne zijn. De Anne die in het zuiden van Limburg is opgegroeid tussen drie lieve oudere broers en twee...

Angst in coronatijden

Angst in coronatijden

De hele nacht lag ik te woelen in bed. Mijn Mind was ervan overtuigd dat er ieder moment een inbreker binnen kon komen die mijn spullen zou meenemen, me zou verkrachten en, als ik echt een beetje pech had, me de keel door zou snijden. Slaperig vertelde ik liefkozend...

Van nature

Van nature

Hij zit op de ene bank, ik op de andere. Starend in de leegte geeft hij antwoord op mijn vraag. "Ik kan het gewoon niet, Anne... Ik zou het wel willen, maar iedere keer als ik in de buurt van een aanraking kom, voel ik zo'n weerstand." Mijn hart krimpt ineen. Met de...

Rellen en onze schaduw

Rellen en onze schaduw

(artwork Matt Mahurin) De rellen die in de afgelopen dagen plaatsvinden, alsmede op andere plaatsen over de wereld, maken veel los. Graag bied ik een psychotherapeutisch perspectief op wat er gaande is, dat ons mogelijk naar andere Antwoorden zal leiden. Ik deel een...

Geheimen

Geheimen

Geen idee waarom het zo lang heeft geduurd voordat ik eerlijk naar mijn vriend durfde te zijn. Het gebeurde in 2014, dus... ruim 6 jaar lang rolde iedere keer als hij ernaar vroeg een schoongepoetste leugen over mijn lippen. In plaats van de pijnlijke waarheid. Ik...

Spreken vanuit je hart

Spreken vanuit je hart

Najaar 2015 We zijn thuis bij onze ouders en we hebben net gegeten. Mijn broer Frank en ik ruimen de tafel af. Mijn broer Robin blijft zitten. Ik erger me aan hem. Hij zat vrij monter aan tafel, dus naar mijn idee kan hij prima meehelpen met de tafel af te ruimen....

short mantra poem (english): the deep feminine

short mantra poem (english): the deep feminine

I can take all the time I need. I am allowed to break promises. I don’t need to understand everything.  I trust my body’s wisdom. My body guides me and always tells the truth.  I am here to sensually enjoy life. Through feeling, smelling, tasting, hearing all that is...

Short read: de stroming van binnen

Short read: de stroming van binnen

Beeld: Harald Sohlberg - The Mermaid - 1896  In het Engels, zeg je, als je naar een rivier kijkt: a body of water. Ik heb dit altijd zo mooi gevonden. Ook wij hebben met ons lichaam dat voor ongeveer 60% uit water bestaat, een 'body of water'. Native Americans geloven...

Short read: Leren rusten

Short read: Leren rusten

Een heel leven lang dacht ik dat ik moest werken (aka forceren, initie?ren, verzetten, duwen) om iets gedaan te krijgen. ‘Als je er niet voor gaat, gebeurt er niks’, wordt in onze cultuur onderwezen. ‘Work hard, play hard.’ ‘Wil je iets? Ga er dan voor.’ ‘Just do it.’...